Στο ΣτΕ η κόντρα Κοντονή-ΕΠΟ για την απόφαση διακοπής του Κυπέλλου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016, 17:34
Στο ΣτΕ η κόντρα Κοντονή-ΕΠΟ για την απόφαση διακοπής του Κυπέλλου
Την ακύρωση της απόφασης του υφυπουργού Πολιτισμού Στ. Κοντονή για την άμεση και οριστική διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, ζητεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) που προσέφυγε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ΕΠΟ υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση της εξουσίας που παρέχει ο νόμος 4326/2015 για τα «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό», καθώς δεν επικαλείται κανένα στοιχείο, από το οποίο να προκύπτει κίνδυνος επανεμφάνισης της βίας, αλλά ούτε συνδέει με κάποιο τρόπο τα γεγονότα αυτά με την ανάγκη λήψης του προληπτικού μέτρου της διακοπής του Κυπέλου Ελλάδος.

Ακόμη, αναφέρει ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς επιβάλλει το αυστηρότερο δυνατό μέτρο, χωρίς να προκύπτει ότι αυτό είναι αναγκαίο και πρόσφορο.

Σύμφωνα με την ΕΠΟ, η απόφαση διακοπής του Κυπέλλου δεν είναι κύρωση για μια συγκεκριμένη ομάδα, κ.λπ., αλλά καταλαμβάνει ένα ευρύ κύκλο προσώπων, όπως είναι οι ποδοσφαιρικές Ενώσεις, οι ομάδες, οι αθλητές, φίλαθλοι, οι διαφημιζόμενοι, τα ΜΜΕ κάθε είδους, κ.λπ. Όπως αναφέρει μάλιστα στην προσφυγή της, η επίμαχη απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΠΟ να αποκλειστεί και να αποβληθεί από τις διεθνείς οργανώσεις της FIFA και της UEFA, αλλά και να αποκλειστούν οι Ελληνικές ομάδες από τις παγκόσμιες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις

Παράλληλα, στην προσφυγή αναφέρεται ότι ο νόμος 4326/2015 παραβιάζει τους δεσμευτικούς κανόνες του διεθνούς αθλητισμού οι οποίοι κατοχυρώνουν την αυτοδιοίκηση και την αυτονομία των εθνικών και διεθνών αθλητικών ομόσπονδων.

Τέλος, η ΕΠΟ που ζητεί να εκδικαστεί άμεσα η υπόθεση κατηγορεί τον κ. Κοντονή ότι πριν προβεί στο μέτρο της οριστικής διακοπής του Κυπέλλου, δεν συμβουλεύθηκε ούτε τον συνάδελφό του υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά ούτε και το αρμόδιο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΛΑΣ για να εκτιμήσουν την ύπαρξη ή μη απειλής της δημόσιας τάξης και να προτείνουν σχέδιο αντιμετώπισης της.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016, 17:39