Το τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, η γυναίκα η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν», είναι 40 ετών και ταξίδεψε πολύ πρόσφατα στην Ιταλία. Ο σύζυγός της είναι διευθυντής ναυτιλιακής εταιρείας, η οποία συστεγάζεται στο κτήριο – έδρα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ασθενής είναι κάτοικος Αμαρουσίου και όταν αισθάνθηκε άσχημα πρώτα επισκέφθηκε ιδιωτικό θεραπευτήριο και από εκεί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν». Κάποιες πληροφορίες θέλουν τη 40χρονη γυναίκα να έχει στην αρχή επισκεφθεί δημόσιο νοσοκομείο και συγκεκριμένα το «Σωτηρία» όπου έλαβε αριθμό προτεραιότητας 160. Είναι άγνωστο εάν στο νοσοκομείο αυτό η ασθενής ανέφερε το ταξιδιωτικό της ιστορικό, ότι δηλαδή είχε πολύ πρόσφατα επιστρέψει από την Ιταλία όπου ενδημεί ο κορωνοϊός. Στη συνέχεια προφανώς κουρασμένη έφυγε από αυτό το νοσοκομείο και μετέβη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Στο θεραπευτήριο αυτό έχουν κλείσει όλες οι πόρτες εισόδου εκτός εκείνης των ασθενών και οποιοσδήποτε θέλει να εισέλθει πριν την είσοδό του πλένει τα χέρια του και φορά γάντια και μάσκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει επιβληθεί μάλιστα στον χώρο του πάρκινγκ ειδικός θάλαμος όπου εξετάζονται τα ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού. Η 40χρονη ασθενής όταν έφτασε στο ιδιωτικό θεραπευτήριο φόρεσε μάσκα και εξετάστηκε σε αυτόν τον ειδικό θάλαμο εκτός νοσοκομείου, όπου της πήραν δείγμα και αφού διεγνώσθη θετική στον κορωνοϊό παρέμεινε απομονωμένη μέχρι τη στιγμή που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Εν τω μεταξύ και από τη στιγμή που καταχωρήθηκε το τρίτο περιστατικό έγινε γνωστό πως η 40χρονη εργάζεται στην Τράπεζα Πειραιώς. Το τραπεζικό ίδρυμα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται όλα τα μετρά που λαμβάνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όπως αναφέρει η Tράπεζα Πειραιώς, εφαρμόζοντας το σχετικό πρωτόκολλο, συγκλήθηκε σύσκεψη με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και υλοποιούνται τα ακόλουθα μέτρα για καθαρά προληπτικούς λόγους:

  • Απολύμανση στο κτήριο Αμερικής 4 την Παρασκευή 28/02/2020
  • Εκκένωση του ορόφου του κτηρίου, στο οποίο εμφανίσθηκε το κρούσμα του ιού για τις επόμενες 14 ημέρες.
  • Εργασία από το σπίτι για το διάστημα των 14 ημερών για τους εργαζομένους στον όροφο όπου εμφανίσθηκε το κρούσμα
  • Εφαρμογή των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. www.eody.gov.gr.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει πως δρα με σταθερό γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων της, ενώ με την εφαρμογή του σχεδίου επιχειρηματικής λειτουργικής συνέχειας, διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της».

Παράλληλα, το Κολλέγιο Αθηνών απέστειλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως μητέρα μαθητή του Κολλεγίου διαγνώσθηκε θετική στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται.

Η ανακοίνωση

«Αγαπητοί γονείς,
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας μάς ενημέρωσε ότι μία μητέρα μαθητών μας διεγνώσθη θετική στον νέο Κορωνοϊό Covid 2019.
Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ καθώς και με τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και θα σας ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη. Σας καλούμε εκ νέου να τηρήσετε την οδηγία που σας απεστάλη χθες από την Ιατρική Υπηρεσία.

Με εκτίμηση,
Απόστολος Αθανασόπουλος
Συνδιευθυντής Κολλεγίου Αθηνών
Συντονιστής Σχολικών Μονάδων Ε.Ε.Ι.».

Οι υγειονομικές υπηρεσίες επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τις επαφές της γυναίκας από τη στιγμή που θεωρητικά είχε προσβληθεί μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη για νοσηλεία στο νοσοκομείο «Αττικόν». Το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως την Παρασκευή θα δώσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για το τρίτο αυτό κρούσμα.

Στη Θεσσαλονίκη τώρα οι Αρχές προσπαθούν να κλείσουν τον κύκλο επαφών όχι μόνο της 38χρονης αλλά και του ηλικίας 10 ετών παιδιού της, το οποίο νοσεί και νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη το παιδί έχει έρθει σε επαφή με έναν κύκλο 48 ατόμων. Η μητέρα του επέστρεψε από το Μιλάνο στις 23 Φεβρουαρίου και το παιδί έκτοτε συνέχισε να πηγαίνει στο σχολείο. Όμως όπως σημειώνουν οι Αρχές το παιδί, που την Τετάρτη συμμετείχε σε εκδρομή, το βράδυ της ίδιας ημέρας ανέβασε πυρετό και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Το πρωί της Πέμπτης απολυμάνθηκε το δημοτικό σχολείο στο οποίο πηγαίνει ο 10χρονος ασθενής. Το σχολείο αυτό θα παραμείνει κλειστό για 14 ημέρες. Από το ΑΧΕΠΑ έγινε γνωστό πως μητέρα και παιδί είναι καλά στην υγεία τους και η ασθένεια εξελίσσεται ομαλά και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος και για τα δύο αυτά περιστατικά. Άλλωστε και οι δύο ασθενείς δεν ανήκουν σε κάποια από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οπότε και θα υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για την υγεία τους. Οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν οδηγούς ταξί, οι οποίοι μετέφεραν την 38χρονη γυναίκα, από τη στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα έως την ώρα που εισήχθη στο ΑΧΕΠΑ. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχαν και συνεπιβάτες.

Ο αρμόδιος λοιμωξιολόγος που έχει αναλάβει την ενημέρωση των δημοσιογράφων Σωτήρης Τσιόρδας εξήγησε πως ο εντοπισμός των ενεργών ύποπτων κρουσμάτων βασίζεται σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος έχει υιοθετηθεί από τον ΠΟΥ και ο οποίος διαχωρίζει τα άτομα υψηλού κινδύνου και τις επαφές των ατόμων αυτών. Εάν και πολύπλοκο αυτό το σύστημα κρίνεται αποτελεσματικό στην ιχνηλάτηση των ατόμων υψηλού κινδύνου που μπορεί να επιμολύνουν ταυτόχρονα πολλούς ανθρώπους γύρω τους.

Μάλιστα ο κ. Τσιόρδας έδωσε και ένα παράδειγμα όπου ο οδηγός ενός πούλμαν είναι δυνητικά επικινδυνότερος να επιμολύνει πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, σε έναν κλειστό χώρο, όπως ένα λεωφορείο, παρά την ίδια την οικογένειά του, η οποία και να επιμολυνθεί θα είναι ένα ή δυο ή τρία άτομα. Βάσει του αλγόριθμου οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τις περιοχές, στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης