Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Μια ανώνυμη καταγγελία, το «μακρινό» 2016, προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ήταν το έναυσμα για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για μια δυσώδη όσο και διαχρονική υπόθεση που φέρεται να λάμβανε χώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες γυναικολογικού ιατρείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικοί που εξέτασαν την καταγγελία διάβασαν, μεταξύ άλλων, για έναν καθηγητή του ΤΕΙ Μαιευτικής, ο οποίος καλούσε τις φοιτήτριες του για δωρεάν εξέταση στο ιατρείο του, όπου και, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν, εκμεταλλευόμενος τη θέση «ισχύος» του, προέβαινε σε ασελγείς και ακόρεστες πράξεις λαγνείας στα κορμιά τους, στο πλαίσιο της… «γυναικολογικής» εξέτασης!

Οι αξιωματικοί έκαναν τότε ακριβώς αυτό που έπρεπε: Κάλεσαν δειγματοληπτικά τυχαία φοιτήτριες από το ΤΕΙ, από όλα τα έτη σπουδών, και τους ζήτησαν να καταθέσουν αν γνωρίζουν κάτι σχετικό. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η καταγγελία, αλλά στοιχειοθετήθηκε και η δίωξη εναντίον του καθηγητή.

Το «μακρινό» όπως είπαμε 2016 όμως, το «κλίμα» για αυτά τα ζητήματα μάλλον ήταν διαφορετικό, ακόμα και για τη Δικαιοσύνη. Η εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση όρισε την κατηγορία ως απλή σεξουαλική παρενόχληση, και οι καταγγελίες τέθηκαν στο αρχείο διότι πολύ απλά, οι κοπέλες τις υπέβαλλαν τρεις μήνες αργότερα, με αποτέλεσμα να παραγραφούν, όπως προβλέπεται για αυτό το «πταίσμα»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρόνια πέρασαν και ο αριθμός των καταγγελιών αυξήθηκε, φτάνοντας τουλάχιστον τις 15, ενώ σε αυτές προστέθηκαν και ορισμένες πελάτισσές του. Οι περιγραφές κοινές.

«Μου είπε να καθίσω στη γυναικολογική καρέκλα και άρχισε να κάνει, υποτίθεται, αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, αλλά έτριβε την κ… μου. Τότε του ζήτησα να σταματήσει γιατί καταλάβαινα ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Τον ρώτησα γιατί κάνουμε αυτή την εξέταση και μου είπε ότι έτσι κάνουμε αυτή την εξέταση. Και λέω σας παρακαλώ θέλω να σταματήσετε. Το είπα μία, δύο φορές, δεν σταματούσε και τραβήχτηκα. Σηκώθηκα, ήμουν πολύ ταραγμένη. Με τράβηξε πάνω του, με πήρε αγκαλιά και με φίλησε στο στόμα χωρίς τη θέλησή μου», κατέθεσε μια φοιτήτρια.

Όπως λένε, ο γυναικολόγος και καθηγητής τους ζητούσε εκβιαστικά να μη μιλήσουν σε κανέναν για τα όσα βίωναν κοντά του. Οι 3 φοιτήτριες που προέβησαν στην αρχική καταγγελία υποστηρίζουν πως δεν έκαναν νωρίτερα την καταγγελία επειδή φοβόντουσαν πως δεν θα έπαιρναν πτυχίο.

Ο καθηγητής έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της «κατάχρησης σε γενετήσια πράξη κατά συρροή». Η επεισοδιακή όπως εξελίσσεται δίκη είναι σε εξέλιξη. Επεισοδιακή, διότι στην τελευταία συνεδρίαση ο κατηγορούμενος φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, καταδιωκόμενος από πλήθος νεαρών διαφόρων οργανώσεων.

Η δίκη συνεχίζεται στις 2 Νοεμβρίου με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας. Το αξιοπερίεργο είναι, ότι παρά το πλήθος και τη σοβαρότητα των καταγγελιών, ο καθηγητής δεν έχει παυθεί προσωρινά από τη θέση του και συνεχίζει να διδάσκει -και να εξετάζει- κανονικά.

Το zougla.gr είχε μια αναλυτική συζήτηση με τον δικηγόρο των φερόμενων θυμάτων, Παναγιώτη Λογγινίδη. Ο νομικός μας περιέγραψε το ιστορικό της υπόθεσης, όσο και το σοκαριστικό περιεχόμενο των καταγγελιών, και συγκεκριμένα τις πράξεις στις οποίες φέρεται να προέβαινε ο καθηγητής στο ιατρείο του.

Δείτε τη συνέντευξη

 

 

Για «ενορχηστρωμένες επιθέσεις» μιλάει ο γυναικολόγος

 

Από την πρώτη στιγμή ο κατηγορούμενος αρνείται κατηγορηματικά τα πάντα και τονίζει ότι οι καταγγελλόμενες ενέργειες εντάσσονταν «στο πλαίσιο των ενδεδειγμένων ιατρικών πράξεων».

Συγκεκριμένα, για ψευδείς καταγγελίες που «ενορχηστρώθηκαν» από διδάσκουσες του τμήματος Μαιευτικής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος), με σκοπό να τον βλάψουν επαγγελματικά και κοινωνικά, έκανε λόγο πρόσφατα στην απολογία του ο καθηγητής του ιδρύματος, ο οποίος δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη, με θύματα τρεις πρώην σπουδάστριές του, οι καταγγελίες των οποίων στις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. δρομολόγησαν την παραπομπή του σε δίκη.

Κατονομάζοντας δύο συναδέλφισσές του μαίες, που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του βρίσκονται πίσω από την υπόθεση, ο κατηγορούμενος συνέδεσε τις συγκεκριμένες καταγγελίες με την απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Τμήματος να μην συνεχίσουν εκείνες να παραδίδουν το μάθημα που του ανατέθηκε, επειδή, όπως είπε, δεν πληρούσαν τα τυπικά προσόντα προς τούτο (διδακτορική διατριβή), έπειτα από την αναβάθμιση του Τμήματος. “Αυτές οι κυρίες στρατολογούσαν παιδιά…” είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την πολύωρη απολογία του, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, αρνήθηκε τις εις βάρος του αποδιδόμενες πράξεις, που, κατά το κατηγορητήριο, τελέστηκαν την περίοδο 2015-16 στο ιδιωτικό του ιατρείο, όπου οι καταγγέλλουσες απευθύνθηκαν για δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις, κατόπιν δικής του ανοιχτής πρόσκλησης. “Είναι ψεύτρες, λένε ψέματα […] Δεν είναι λογικό όταν έχεις παρενοχληθεί σεξουαλικά να έρχεσαι κατ’ επανάληψη στο ιατρείο μου ή να ζητάς να κάνεις πτυχιακή μαζί μου” είπε, επισημαίνοντας ότι ακολούθησε το ιατρικό πρωτόκολλο, τονίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στην πρακτική του να προσφέρει δωρεάν εξέταση σε σπουδάστριές του, τόνισε ότι είναι κάτι που κάνει από το 2008 όταν ξεκίνησε ως ωρομίσθιος στο ΤΕΙ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “κανείς στο ιατρείο μου δεν πληρώνει όταν είναι γιατρός, φοιτητής, ή άνεργος”. “Έτσι είναι το κοινωνικό μου έργο […] Το κάνω χρόνια και θα συνεχίσω να το κάνω”, συμπλήρωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η υπόθεση αυτή τον έχει καταστρέψει ως επαγγελματία γιατρό και του έχει επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη σε κοινωνικό επίπεδο. “Αυτό που ήθελαν το πέτυχαν: Με έσβησαν κοινωνικά και επαγγελματικά” είπε, επισημαίνοντας ότι οι καταγγελίες έγιναν σε μία περίοδο κατά την οποία βίωνε ένα οικογενειακό δράμα με τον θάνατο του ανήλικου παιδιού του από ανίατο σύνδρομο.

Πώς πρέπει να γίνεται η γυναικολογική εξέταση, πότε είναι ασέλγεια και πότε μαιευτική βία

Το zougla.gr επικοινώνησε με τη γνωστή Μαία και Ιδρυτή του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας, Κωνσταντίνα Νούσια, η οποία έχει ασχοληθεί ενεργά με την υπόθεση.

Η Κωνσταντίνα Νούσια καταρχάς νιώθει την ανάγκη να ζητήσει «συγνώμη» εκ μέρους του κλάδου της για τα περιστατικά αυτά αλλά και για την ιδιότυπη «ομερτά» που παρατηρείται, στηλιτεύοντας παράλληλα το γεγονός ότι η πρόεδρος των Μαιών αλλά και άλλες μαίες, δημόσια στηρίζουν τον εν λόγω καθηγητή, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση των πολύ σοβαρών καταγγελιών!

«Οι υποθέσεις μαιευτικής βίας ή στον βαθμό που κατηγορείται ο εν λόγω καθηγητής, δεν είναι καθόλου σπάνιες», επισημαίνει. «Στις μελλοντικές γενιές των μαιών κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουμε», εκτιμά, ενώ μας περιγράφει ποια είναι η ενδεδειγμένη γυναικολογική εξέταση και ποιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν.

Δείτε τη συνέντευξη της Κωνσταντίνας Νούσια στο zougla.gr:

 

 

Στην ειδική ιστοσελίδα που διατηρεί η Κωνσταντίνα Νούσια, eimaimaia.gr, φιλοξενείται μια συνέντευξη φερόμενου θύματος της εν λόγω υπόθεσης. Ακολουθεί η συνέντευξη αυτούσια. 

 

Το τελευταίο χρόνο έχει απασχολήσει το πανελλήνιο η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που υποστηρίζετε ότι έχετε δεχθεί απο τον καθηγητή σας στο τμήμα μαιευτικής που σπουδάζατε. Μπορείτε να μας περιγράψτε τον τρόπο προσέγγισης του καθηγητή προς τις φοιτήτριές του;

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κα Νούσια για το βήμα που μου δίνετε να μιλήσω σε ένα site που υποστηρίζεται και αρθρογραφούν πολλές μαίες. Ήμουν τότε στο 2ο εξάμηνο των σπουδών μου στο τμήμα μαιευτικής, ο κατηγορούμενος αρχικά είχε ένα ευχάριστο προφίλ προς τις φοιτήτριές του, όταν λοιπόν έμπαινε στο μάθημα του καλούσε τις φοιτήτριές του στο ιατρείο του με την πρόφαση ότι παρέχει ΔΩΡΕΑΝ γυναικολογικό έλεγχο σε όλες τις ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ συναδέλφισσές του. Μπορεί ο καθένας να σκεφτεί γιατί να επιλέξει μια φοιτήτρια να επισκεφθεί τον καθηγητή της, όμως, δεν είναι έτσι, ακριβώς επειδή είναι καθηγητής σου σε συνδυασμό με το ευχάριστο προφίλ του σου βγάζει το αίσθημα της εμπιστοσύνης απόλυτα, καθώς θεωρείς ότι θα είναι πιο προσεκτικός στον έλεγχο εντοπίζοντας κάθε πιθανή παθολογική διαταραχή.

Πώς αισθανθήκατε κατά την διάρκεια της παρενόχλησή, κατά την γυναικολογική εξέταση, που αναφέρετε;

Στην αρχή δεν είχα αντιληφθεί τις προθέσεις του, τη στιγμή που μου ζήτησε να γδυθώ ολόκληρη ενώ, παράλληλα, δεν μου προσφέρθηκε μια ρόμπα άρχισα να υποπτεύομαι ότι κάτι δεν πάει καλά. Εγώ προσωπικά είχα επισκεφθεί γυναικολόγο στο παρελθόν και ποτέ μου δεν είχα βρεθεί σε μια αντίστοιχη θέση, ήμουν σε θέση να γνωρίζω πότε μια κλινική πράξη αποκλίνει από τη φυσιολογική της διεργασία. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω τα συναισθήματα που ένιωσα εκείνη τη στιγμή. Ξέρετε είναι πολύ εύκολο να κρίνεις μια κατάσταση όταν ο ίδιος μάλιστα δεν συμμετέχεις σε αυτήν.

Εκείνη τη στιγμή λοιπόν, ένιωθα όλο το σώμα μου να μουδιάζει -ο εγκέφαλός μου είχε αντιληφθεί πλήρως ότι ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ το σώμα μου- η καρδιά μου άρχισε να χτυπά έντονα και γρήγορα, άρχισα να φοβάμαι και να αισθάνομαι ανήμπορη να αντιδράσω, το μόνο που έλεγα στον εαυτό μου είναι θεέ μου βοήθησέ με να γλιτώσω. Μια ζωή όσο υπάρχω θυμάμαι τον εαυτό μου δυναμικό και ικανό να καταφέρει όλους τους στόχους που έχει αναθέσει, παρόλα αυτό, τη στιγμή της παρενόχλησής μου όλος αυτός ο δυναμισμός χάθηκε μπροστά σε αυτόν τον αδίστακτο και ισχυρό άνδρα.

Πόσο καιρό σας πήρε να συνειδητοποιήσετε τι σας έχει συμβεί και να αντιδράσετε;

Όπως προανέφερα προηγουμένως είχα αντιληφθεί πλήρως τι μου είχε συμβεί ακριβώς τη στιγμή που μου συνέβη, όμως! Το να πιστέψεις ότι πραγματικά ο καθηγητής σου – ο άνθρωπος από τον οποίον εξαρτάται τόσο η εξέλιξη σου όσο και το ίδιο σου το μέλλον είναι ικανός να ασελγήσει πάνω σου χρησιμοποιώντας την ιατρική του ειδικότητα ως βιτρίνα, αυτό πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και σίγουρα χρειάζεσαι χρόνο για να το συνειδητοποιήσεις και να κάνεις κάτι για αυτό. Μου πήρε δύο μήνες για να ηρεμήσω και να αρχίζω σιγά – σιγά να μην τον φοβάμαι, μάλιστα, χρειάστηκα και τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσω τις κρίσεις άγχους και πανικού που είχα αποκτήσει μετά το περιστατικό.

 Πώς έφτασε η συγκεκριμένη υπόθεση στις Αστυνομικές Αρχές;

Στο 3ο εξάμηνο των σπουδών μου είχαμε ξεκινήσει την κλινική άσκηση στο Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου τόσο εγώ, όσο και οι υπόλοιπες συμφοιτήτριες μου, όταν λοιπόν κάναμε διάλειμμα είχαμε συγκεντρωθεί στο κυλικείο του νοσοκομείου και συζητούσαμε γενικά για το τμήμα μας. Μέσα στη συζήτηση κάποια κοπέλα μας είπε ότι επισκέφθηκε το ιατρείο του συγκεκριμένου καθηγητή και κατά τη γυναικολογική της εξέταση αυτός ασέλγησε πάνω της. Αμέσως, μου ήρθαν στο μυαλό οι δικές μου εφιαλτικές στιγμές μέσα σε αυτό το χώρο, κατάλαβα ότι δεν είμαι η μόνη που το έχει βιώσει, τότε λοιπόν της είπα ότι και εγώ η ίδια τον επισκέφθηκα και μου φέρθηκε με παρόμοιο τρόπο.

Έτσι, ξεκίνησαν να ανοίγουν τα στόματα, ωστόσο, όλες ήμασταν αρκετά φοβισμένες για να αντιδράσουμε, θυμάμαι όμως, ότι είχαμε υποσχεθεί η μία στην άλλη ότι μόλις πάρουμε τα πτυχία μας θα τον καταγγείλουμε. Δυστυχώς, όμως μας πρόλαβαν άλλοι. Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένες παρερμηνεύσεις που έχουν ειπωθεί τόσο από τους δημοσιογράφους, όσο και από την υπερασπιστική γραμμή του κατηγορουμένου. Εμένα προσωπικά με είχαν καλέσει από το τμήμα των Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος σχετικά με μία καταγγελία εις βάρος ορισμένων ατόμων του τμήματος Μαιευτικής, εγώ η ίδια απορρίπτω κατηγορηματικά ότι έχω προβεί η ίδια σε οποιαδήποτε ενέργεια καταγγελίας.

Συνοψίζοντας, πήγα στο ραντεβού που μου όρισαν και εκεί πέρα ο υπαστυνόμος Γ. μου έδωσε να διαβάσω τη σχετική καταγγελία η οποία μάλιστα κατατέθηκε με την “πλαστή” σφραγίδα του μαιευτικού φοιτητικού συλλόγου ΑΤΕΙΘ. Στην κατάθεση μου αναφέρω επακριβώς ότι η συγκεκριμένη σφραγίδα είναι ψεύτικη και
σίγουρα δεν ανήκει στο φοιτητικό μαιευτικό σύλλογο, ταυτόχρονα, το σύνολο των κατηγοριών που αναφέρονται δεν είμαι σε θέση να γνωρίσω αν αληθεύουν εκτός από δύο συγκεκριμένες κατηγορίες που αφορούν τον συγκεκριμένο καθηγητή – Γυναικολόγο και αυτές αφορούσαν την ασυνέπεια του ως καθηγητή και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Μάλιστα, ήμουν αρκετά φοβισμένη να μιλήσω για το δικό μου περιστατικό και ύστερα από την παρότρυνση και την επιμονή του υπαστυνόμου, κατάφερα επιτέλους να σπάσω τη σιωπή μου και να διώξω από πάνω μου κάθε φόβο και να μιλήσω με κάθε λεπτομέρεια για αυτό που μου συνέβη.

Πώς φτάσατε στο τώρα;

Με πήραν από το αστυνομικό τμήμα της Σίνδου Θεσσαλονίκης για να παραλάβω μια κλήση, εκεί μου ζητούσαν να παραβρεθώ στον Πταισματοδίκη, τότε αποφάσισα να απευθυνθώ σε δικηγόρο. Απευθύνθηκα στον κ.Λογγινίδη Παναγιώτη ο οποίος και παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος μου δηλώνοντας πολιτική παράσταση. Από τη στιγμή που πήγα σε δικηγόρο ξεκίνησα να ακολουθώ κάθε του συμβουλή, αρχικά η υπόθεση κατέληξε στο αρχείο και μετά από σκληρή δουλειά του δικηγόρου μου καταφέραμε μέσω της προσφυγής να διεκδικήσουμε μία δικάσιμο ημέρα.

Ακολούθησαν δύο αναβολές από τον κατηγορούμενο και μία αναβολή λόγω της πανδημίας. Ύστερα από αρκετές μάχες καταφέραμε στις 24/9/2021 να παραβρεθούμε στις δικαστικές αίθουσες απέναντι από τον
κατηγορούμενο και να παλέψουμε σκληρά για τη δικαίωση μας. Εδώ είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι το αρχικό κατηγορητήριο που σχηματίστηκε αφορούσε 5 φοιτήτριες που είχαν υποστεί ασέλγεια αλλά, εξαιτίας της μεγάλης διάστασης που πήρε το θέμα στα ΜΜΕ και στα ΜΜΔ και όσο ο κατηγορούμενος έπαιρνε τις αναβολές του τόσο περισσότερα κορίτσια ερχόντουσαν σε επικοινωνία μαζί μας και μας έλεγαν ότι και οι ίδιες είχαν υποστεί κάτι ανάλογο, όταν λοιπόν τους λέγαμε το όνομά του διαπιστώναμε ότι μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο, έτσι καταλήξαμε 13 κορίτσια να κατηγορούμε τον ίδιο καθηγητή.

Κατά πόσο το κίνημα #metoo ή το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας, που είχε καταγράψει και αναφερθεί σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης κατά την γυναικολογική εξέταση, σας βοήθησε στο να μιλήσετε;

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η υπόθεση μας ξεκίνησε πριν το συγκεκριμένο κίνημα ωστόσο, η έκρηξη των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης ήταν καθοριστική στο να μαζευτούν περισσότερα θύματα – να ανοίξουν τα ΣΤΟΜΑΤΑ- ξέρετε ο χώρος της μαιευτικής δεν είναι αποτελείται μόνο από χαρμόσυνα γεγονότα, δυστυχώς ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ κακόβουλοι ιατροί εκμεταλλεύονται την ιδιότητα του καθηγητή αλλά και του ιατρού για να παρενοχλούν τις μικρές φοιτήτριες μαιευτικής αλλά και νοσηλευτικής, είμαι σίγουρη πως αν διεξαχθεί μια
ανώνυμη έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα θα υπάρξουν πολύ υψηλά ποσοστά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Επομένως, με το ανώτερο κίνημα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως οι γυναίκες υποτιμούνται και παραβιάζονται στον επαγγελματικό τους χώρο και μάλιστα είναι ανίκανες να αντιδράσουν εκείνη τη στιγμή. Σχεδόν όλες μας (οι γυναίκες) έχουμε βιώσει κάτι αντίστοιχο για πολλά χρόνια βρισκόμασταν στη θέση του θύματος, ήρθε η στιγμή να αντιδράσουμε και να μη φοβόμαστε! Ήρθε η στιγμή να κοιτάξουμε στα μάτια το θύτη και να τον αντιμετωπίσουμε, αν αυτή τη στιγμή εμείς σιωπούσαμε θα θέταμε αυτόματα σε κίνδυνο όλες τις μελλοντικές φοιτήτριες μαιευτικής.

Εκπλαγήκατε από ότι γνωρίζω από τους μάρτυρες  υπεράσπισης του καθηγητή μαιευτικής. Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάτι γι¨αυτό;

Πραγματικά δεν θα σταθώ καθόλου στους άνδρες μάρτυρες του, θέλω όμως να σταθώ σε τρία συγκεκριμένα πρόσωπα τις δύο καθηγήτριες μαιευτικής και την κυρία που έχει θεσμικό ρόλο και εκπροσωπεί το μαιευτικό επάγγελμα. Όταν τις αντίκρυσα δεν ήθελα να το πιστέψω πως πραγματικά ήρθαν να τον υπερασπιστούν και όχι επειδή είναι γυναίκες -που αυτό από μόνο του πραγματικά τουλάχιστον κατά τη δική μου ταπεινή άποψη είναι προσβλητικό προς τις ίδιες- αλλά επειδή κατέχουν τις συγκεκριμένες θέσεις. Δεν εννοείτε ναι είσαι το πρόσωπο που διδάσκει τις φοιτήτριες πως να προστατεύουν τα σώματα των γυναικών και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους και να έρχεσαι να μιλήσεις για έναν άνθρωπο που δικάζεται για τις αποτρόπαιες πράξεις του και κατηγορείται από τις ίδιες τις φοιτήτριές σου.

Όσο για την άλλη μαία, να αναφέρω ότι ως θεσμικό πρόσωπο θα έπρεπε η ίδια αν δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τα θύματα και να ενδιαφερθεί πραγματικά για την αλήθεια, θα μπορούσε τουλάχιστον να κρατήσει μια ουδέτερη στάση, αντί αυτού η ίδια αποφάσισε να δείξει την απόλυτη ασέβεια τόσο προς τη θέση της όσο και προς τα πρόσωπα των κοριτσιών τα οποία παλεύουν ουσιαστικά με τέρατα προκειμένου να
δικαιωθούν και να προστατεύσουν τις υπόλοιπες φοιτήτριες.

Η κατάθεση της για έμενα προσωπικά ήταν ανούσια και πλασματική, το μόνο που κατάφερε ήταν να εκτεθεί στα μέλη του σχετικού συλλόγου και αυτό πραγματικά είναι λυπηρό. Δεν νομίζω ότι μας αξίζει να μας εκπροσωπούν τέτοιοί άνθρωποι, οι μαίες πρέπει πραγματικά να συνειδητοποιήσουν ότι ο ρόλος τους είναι ιερός και μοναδικός, είναι τα πρόσωπα που διαμεσολαβούν για όλες
τις γυναίκες του πλανήτη μας. 

Είναι τα πρόσωπα που μεριμνούν για τη ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ της κάθε γυναίκας, δεν υφίσταται να υπάρχουν μαίες που εναντιώνονται προς άλλες μαίες με αυτό τον αδίστακτο τρόπο και μάλιστα για τόσο σοβαρές κατηγορίες, είναι ανεπίτρεπτο και τουλάχιστον προσβλητικό. Επιπλέον, να προσθέσω ότι πραγματικά δεν ακούστηκε ούτε ένα σοβαρό επιχείρημα από κανένα μάρτυρα αλλά ούτε και από τον ίδιο τον κατηγορούμενο το οποίο θα μπορούσε να σταθεί ως απόδειξη.

Τι ισχυρίζεται ο ίδιος για τις κατηγορίες που του προσάπτετε;

Φυσικά ο ίδιος τα αρνείται όλα και μας αποκαλεί ψεύτρες, λέγοντας μάλιστα ότι δήθεν υπάρχει ένα εχθρικό κλίμα μεταξύ μαιών και ιατρών μέσα στο τμήμα και πως οι ίδιες είμαστε υποκινούμενες για να καταστρέψουμε την καριέρα του. Να σας πω λοιπόν, ότι εμένα όλα αυτά μου ακούγονται τουλάχιστον βλακώδεις, πραγματικά ακόμα και να υπάρχει αυτό το εχθρικό κλίμα -πράγμα που εγώ το αρνούμαι- δεν με ενδιαφέρει καθόλου.

Γνωρίζω ότι τέτοιου είδους εγκλήματα είναι δύσκολο να αποδειχθούν καθώς στηρίζονται σχεδόν ολοσχερώς από τις καταθέσεις των θυμάτων και του θύτη, όμως! Το γεγονός ότι έχουμε μαζευτεί 13 γυναίκες εκ των οποίων ορισμένες απέχουμε χρονολογικά μία δεκαετία σε σχέση με τις ημερομηνίες παρενόχλησης και βρήκαμε το θάρρος να σπάσουμε τη σιωπή μας εκθέτοντας την αξιοπρέπεια μας μπροστά σε τόσο πλήθος ανθρώπων και ανασύροντας συνέχεια αυτές τις άσχημες μνήμες, θα πρέπει από μόνο του να αρκεί! Δεν είμαστε ούτε τρελές αλλά ούτε και άβουλα όντα, τα οποία θα ακολουθούσαν ένα “κακόβουλο” σχέδιο κάποιων καθηγητριών για να τον καταστρέψουν, όλα αυτά ανήκουν σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας και δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Δεν έχω καμία διάθεση να καταστρέψω κανέναν, μάλιστα έχω επιλέξει μετά από όσα μου συνέβησαν να παρατήσω μια για πάντα την ειδικότητα της μαιευτικής. Μπορώ να πω ότι έδωσε μια οσκαρική ερμηνεία στην απολογία του και έθιξε θέματα που κατά τη γνώμη μου δεν επιτρέπεται ούτε να τα ξεστομίζεις, εύχομαι πραγματικά η σεβαστή έδρα να μην πιστέψει τους ασταθείς ισχυρισμούς του και να πράξει επί του <<δεόντως>>.

Τι κατάλοιπα σας έχει αφήσει αυτή η κατάσταση στη ψυχή σας και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε σε όλες τις γυναίκες;

Πραγματικά, ένιωσα για πρώτη φορά στη ζωή μου ένα πλήθος συναισθημάτων που δεν έχω βιώσει πότε μου σε τόσο έντονο βαθμό. Ένιωσα ένα φόβο που όσο και να τον περιγράφω δεν μπορώ να τον αποτυπώσω στην ένταση που επικρατούσε μέσα μου, ένιωσα τη ντροπή, την οργή, το θυμό που κάποιος τόλμησε να εισβάλλει έτσι στο σώμα μου, την απόγνωση η οποία όμως πολύ γρήγορα μετατράπηκε στη μεγαλύτερη πηγή δύναμης και με ώθησε να σηκωθώ ξανά στα πόδια μου να ξανά αποκτήσω σεβασμό προς το σώμα μου και να παλέψω ώστε αυτός ο άνθρωπος να τιμωρηθεί.

Δεν θα σας το κρύψω, υπάρχουν ακόμα οι στιγμές που ξυπνάω τρομαγμένη από τους εφιάλτες μου με αυτόν τον άνθρωπο και πιάνω τον εαυτό μου να φοβάται και να κλαίει, όμως συνέρχομαι πολύ γρήγορα και ξέρω ότι αν τον αφήσω να με επηρεάσει και να με τρομάξει ξανά δεν θα υπάρξει κανείς εκεί να με σώσει πέρα από τον εαυτό μου.

Θέλω πραγματικά να απευθυνθώ σε κάθε γυναίκα και να της πω ότι το σώμα της είναι ιερό όσο και η ψυχή της και πως κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να τα παραβιάζει, αν το κάνει ΜΙΛΗΣΤΕ! Αναζητήστε βοήθεια μην το κρατήσετε κρυφό, μην φοβηθείτε γιατί αν το κάνετε θα εγκλωβιστείτε οι ίδιες σε ένα φαύλο κύκλο εκβιασμού και απειλών. Πάντα θα υπάρξει έξω η χείρα βοηθείας για εσάς, ο άνθρωπος που θα σας ακούσει και θα σας στηρίξει. Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβουμε πως δεν φταίμε οι ίδιες αν βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση και πως πρέπει να αντιδράσουμε οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα
αυτής της αντίδρασης.

Πρέπει επιτέλους εμείς οι γυναίκες να ενωθούμε και να αλληλοβοηθηθούμε, πραγματικά ελπίζω σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες δεν θα “σφάζονται” μεταξύ τους και θα πολεμούν χέρι-χέρι προκειμένου να διεκδικούν τα ισάξια δικαιώματά τους αλλά και την ελευθερία τους οποιαδήποτε και αν είναι αυτή.

Τέλος, έχω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που μου κράτησαν το χέρι και μου έδωσαν τη δύναμη να τον αντιμετωπίσω και να διατηρήσω τη ψυχική μου υγεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης