«Για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2013, ξεπεράσαμε τον στόχο που είχε τεθεί από το μνημόνιο και σύμφωνα με τη δήλωση δαπανών που υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων ανήλθε στο 169,36% του στόχου».

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης και διευκρίνισε ότι «απορροφούμε στο α’ εξάμηνο του 2013, 2,174 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν 1,284 δισ. ευρώ και σε αυτά τα κονδύλια συνυπολογίζονται και 811 εκατ. ευρώ από τους αυτοκινητοδρόμους. Με βάση τις δαπάνες που σήμερα δηλώνουμε στις Βρυξέλλες, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη τέταρτη θέση μεταξύ των 27 κρατών – μελών ως προς τον βαθμό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ πριν από ένα χρόνο βρισκόταν μεταξύ 18ης και 20ης θέσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός σημείωσε ότι χωρίς να συνυπολογιστούν οι αυτοκινητόδρομοι, «βρισκόμαστε στο 106,09% του εξαμηνιαίου στόχου», αλλά, όπως πρόσθεσε, είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να δεχθεί τη δήλωση αυτών των κονδυλίων και να καλύψει το σύνολο της χρηματοδοτικής συμβολής του δημοσίου στην κατασκευή των έργων.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «ξεκολλάνε σύντομα και τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ και το νέο επενδυτικό ταμείο εκτιμάται ότι θα συμβάλει επίσης στον στόχο της ρευστότητας, ωστόσο η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση του προβλήματος της χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας».

Ο υπουργός σημείωσε αρκετές φορές στην ομιλία του «πως μπορούμε να θεωρήσουμε βάσιμο ότι θα καλύψουμε το σύνολο των 3, 890 δις. ευρώ του στόχου για το 2013, που είναι ακόμη πιο φιλόδοξος από τον ήδη υψηλό του 2012, ενώ και τα δύο επόμενα χρόνια θα πορευθούμε με ασφάλεια προς την πλήρη απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης