Συντονιστείτε στο zougla radio και δείτε live ό,τι συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, στη σκιά της ψήφισης των πιο σκληρών μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο και θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων.

Επί έξι ώρες σημειώνονται οδομαχίες, ρίψη χημικών, ενώ καταστήματα, υποκαταστήματα τραπεζών, ιστορικά κτίρια της Αθήνας έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Μάλιστα λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ έγινε πλιάτσικο σε καταστήματα εμπορίας όπλων στην Ομόνοια. Νέα φωτιά ξέσπασε σε τράπεζα στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και σε κτίριο επί της οδού Αθηνάς. Επίσης, στις φλόγες τυλίχθηκε εμπορικό κατάστημα με ρούχα επί της οδού Ερμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(ΦΩΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ)

Πενηντατεσσέρεις πολίτες και αστυνομικοί μεταφέρθηκαν μέχρι στιγμής στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα αλλα και μικροκατάγματα.

Σύμφωνα πληροφορίες στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς μεταφέρθηκαν 42 τραυματίες και 12 στο νοσοκομείο Σωτηρία. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση των τραυματιών δεν εμπνεύει ανησυχία. Έκκληση προς τους πολίτες έκανε το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και το ΕΚΑΒ, ζητώντας να διευκολύνουν τα πυροσβεστικά οχήματα να προσεγγίσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται στο κέντρο της Αθήνας.

Λίγο μετά τις 20:00, τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος παρουσίασαν ύφεση, αρκετοί  διαδηλωτές ως τόσο επέστρεψαν μετά την απώθησή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Καταστήματα -μια καφετέρια Starbucks και ένα υποκατάστημα της Eurobank- πυρπολήθηκαν στην οδό Κοραή, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την πλατεία Συντάγματος. Φωτιά και στο κτήριο του καταστήματος Kosta Boda στη γωνία της Χρήστου Λαδά με τη Σταδίου, ενώ καταστράφηκε και ο κινηματογράφος «Αττικόν», καθώς και τμήμα του κεντρικού καταστήματος της Alpha Bank.

Η περιοχή του κέντρου είναι σχεδόν απρόσιτη για τις δυνάμεις της πυροσβεστικής λόγω των αυτοσχέδιων οδοφραγμάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 22 προσαγωγές από το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, ενώ η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 23 διαδηλωτών που επεχείρησαν να καταλάβουν το δημαρχείο της πόλης. Mετά τα μεσάνυκτα έγιναν τρεις συλλήψεις στο Μοναστηράκι, όπου υπάρχουν εστίες φωτιές σε τράπεζες.

Eπεισόδια και στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου και Ακαδημίας, όπου μικρές ομάδες κουκουλοφόρων σπάνε βιτρίνες, και η αστυνομία κάνει χρήση χημικών. Διαδηλωτές βρίσκονται και στην περιοχή της Ομόνοιας όπου ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ένταση παρατηρείται και στο Κολωνάκι, στην Ασκληπιού και στη Σκουφά. Επεισόδια νωρίτερα στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου και στη Σίνα, κοντά στην (υπό κατάληψη) Νομική.

Επεισόδια σε όλη την Ελλάδα

Επεισόδια μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης είναι σε εξέλιξη σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Επεισόδια ξέσπασαν στην ουρά της μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν ομάδες νεαρών άρχισαν να σπάνε πινακίδες και κάμερες τραπεζικών καταστημάτων στην οδό Μητροπόλεως και οι αστυνομικές δυνάμεις για να τους απωθήσουν έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Επίσης στο στόχαστρο εξαγριωμένων πολιτών μπήκαν τα πολιτικά γραφεία βουλευτών στην Κέρκυρα, Αγρίνιο, Ηράκλειο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα

«Να σταματήσει τον χημικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον των διαδηλωτών», ζήτησε από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε πως οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος, αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα χημικά της Αστυνομίας – και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «προσπαθεί να κερδοσκοπίσει στην Ελλάδα και διεθνώς, με τις εικόνες από την πλατεία Συντάγματος».

«Οι κουκουλοφόροι και οι κάθε λογής προβοκατόρικοι μηχανισμοί, παίζουν πινγκ πονγκ με τις δυνάμεις καταστολής με στόχο να κτυπήσουν την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος» ανέφερε αργότερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος.

H Δημοκρατική Αριστερά «χαιρετίζει τις σημερινές μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών που διαδήλωσαν κατά των μέτρων και του μνημονίου που καθηλώνουν τη χώρα και διαλύουν την κοινωνία», όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της, ωστόσο «ταυτοχρόνως, καταδικάζει τα επεισόδια, τους βανδαλισμούς, τους εμπρησμούς, τη βία, που θέλησαν να επιβάλλουν ομάδες κουκουλοφόρων».

«Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι έρμαιο των διαθέσεων ακραίων εξτρεμιστικών ομάδων που στρέφονται κατά της δημοκρατίας. Το χάος δεν πρέπει να επικρατήσει», επισημαίνεται.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι «η οργανωμένη αλητεία των κουκουλοφόρων κατέλυσε για μια ακόμη φορά το κράτος και την ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας».

«Με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης και κατά τα φαινόμενα βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου, εδώ και τρεις ώρες εκτυλίσσονται στο κέντρο της Αθήνας σκηνές, που δεν ταιριάζουν σε ευνομούμενη Δημοκρατία και πλήττουν καίρια τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνει το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών.

Να κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «πριν να είναι πολύ αργά» ζητεί απο την κυβέρνηση και τον περιφερειάρχη Αττικης, ο πρωην δήμαρχος της πρωτεύουσας Νικήτας Κακλαμάνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης