Στo Taxisnet βρίσκονται σήμερα οι έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, αλλά με την παλιά εκκαθάριση. Τα ποσά των δόσεων με τη νέα εκκαθάριση θα αρχίζουν να εμφανίζονται από τις 22 Σεπτεμβρίου, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι που εισέρχονται σήμερα στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 και επιλέγουν την ειδοποίηση πληρωμής του φόρου, διαπιστώνουν ότι έχει γίνει επανακαθορισμός των δόσεων με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα που ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό εμφανίζεται να πρέπει να πληρωθεί σε έξι δόσεις, με την πρώτη δόση να λήγει 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία στις 27 Φεβρουαρίου 2015. Ωστόσο, o επανακαθορισμός των δόσεων έχει γίνει με βάση την παλιά εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή αυτή που έγινε στο τέλος Ιουλίου, όταν ακόμα δεν είχαν εντοπιστεί τα λάθη και τα προβλήματα του φόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι πολύ μεγάλος αριθμός φορολογούμενων βλέπει ποσά δόσεων τα οποία όμως δεν είναι αυτά που θα πληρώσει τελικά, αφού από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση και θα προκύψουν νέα εκκαθαριστικά για μια σειρά φορολογούμενων όπως:

– όσοι έχουν οικόπεδα εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικών τιμών. Σε αυτούς θα υπάρξει σημαντική μείωση του φόρου και των αντίστοιχων δόσεων

– όσοι έχουν διατηρητέα κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία ή έργα τέχνης, καθώς στην έκπτωση που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες τους θα συμπεριληφθεί και η αξία του οικοπέδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– όσοι έχουν ακίνητα στην Κεφαλονιά, καθώς λόγω των ζημιών από το σεισμό το νησί απαλλάσσεται από τον φόρο

Τον Οκτώβριο πρόκειται να υπάρξει νέα εκκαθάριση για όσους έχουν κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα που είχαν κομμένο το ρεύμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Τον ίδιο μήνα επίσης θα ανοίξει και η εφαρμογή για να δοθούν οι απαλλαγές σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω.

Πηγή: capital.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης