Τρεις ημέρες πριν από την επέτειο της κορύφωσης της κρίσης των Ιμίων και το τουρκικό επιτελείο έστησε και πάλι σκηνικό έντασης, αποστέλλοντες ισχυρές μονάδες του τουρκικού στόλου που εκτελούν περιπολίες γύρω από τις βραχονησίδες.
Σημειώνεται πως αυτό το σκηνικό στήθηκε περίπου μία εβδομάδα πριν από την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 5-7 Φεβρουαρίου.
Τα Μέσα της Τουρκίας αναμεταδίδουν εικόνες από την περιοχή και τα τουρκικά πλοία που «περιπολούν». Σε ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ, μεταξύ άλλων της «Sabah» και της «Hurriyet», χθες αναφερόταν ότι στα Ίμια εστάλησαν τρία θωρηκτά πολεμικά πλοία και μία τουρκική ακταιωρός προκειμένου να περιπολούν τη μικρή νήσο και να αποτρέψουν «ελληνικές προκλήσεις».

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της γείτονος χώρας αναφέρουν ότι τα μέτρα ασφαλείας θα συνεχιστούν και πως σε αυτά θα συμμετάσχουν, πέραν του Πολεμικού Ναυτικού, και δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ).

«Κάθε χρόνο από το 1996 η ελληνική πλευρά επιχειρεί να καταθέσει στεφάνι στην περιοχή, στη μνήμη των τριών αξιωματικών που σκοτώθηκαν όταν έπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996. Εφέτος οι Έλληνες στρατιώτες δεν θα μπορέσουν να πλησιάσουν την περιοχή. Ο τουρκικός στρατός, που έχει λάβει εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας, έχει αποκλείσει την περιοχή» μεταδίδει η «Sabah».

Στο μεταξύ, χθες τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης