Στην πρέσα οι συντάξεις

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015, 11:00


Αντιμέτωποι με νέες μειώσεις θα βρεθούν το φθινόπωρο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ τον μήνα (κύρια και επικουρική μαζί), καθώς τίθεται σε ισχύ η νέα μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Ήδη χιλιάδες δικαιούχοι θα δουν να πιστώνονται λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς ενεργοποιείται το προαπαιτούμενο της αύξησης των εισφορών υγείας από 4% σε 6%. Ειδικότερα, βάσει εγκυκλίου που εξέδωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Εργασίας, η παρακράτηση των αναδρομικών (από την 1η Ιουλίου) περικοπών υπέρ υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις θα γίνει σε τρεις μηνιαίες δόσεις, στις συντάξεις του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Αντιμέτωποι με νέες μειώσεις θα βρεθούν το φθινόπωρο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ τον μήνα, καθώς τίθεται σε ισχύ η νέα μεταρρύθμιση του ΑσφαλιστικούΟι ασφυκτικές πιέσεις των πιστωτών για άμεσες παρεμβάσεις στον τομέα των συντάξεων (ενοποιήσεις ταμείων, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) αφήνουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση, με χιλιάδες συνταξιούχους να καλούνται να σηκώσουν το βάρος των νέων μέτρων. Ήδη, φαίνεται πως «κλειδώνει» ο τρόπος αύξησης των ορίων ηλικίας μέχρι τα 67 έτη (με 15ετία) ή 62 (με 40 έτη ενσήμων) για πλήρη σύνταξη και η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Πλέον, σειρά παίρνουν οι υπόλοιπες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που αναμένεται να προκαλέσουν και σφοδρές αντιδράσεις. Η δημιουργία τριών υπερταμείων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες) και η ενοποίηση των επικουρικών αποτελούν ορισμένα από τα πάγια αιτήματα των πιστωτών, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησής τους, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Στο στόχαστρο οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου βρίσκεται σχέδιο ομογενοποίησης των κανόνων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο θα επηρεάσει όσους λαμβάνουν ποσά άνω των 1.000 ευρώ.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι η κατοχύρωση βασικής εγγυημένης σύνταξης, η οποία θα καλύπτεται από τη φορολογία και θα συμπληρώνεται από την ανταποδοτική, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορέςΒάσει των όσων τόνισε, μάλιστα, την Τετάρτη ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, στόχος είναι η κατοχύρωση βασικής εγγυημένης σύνταξης, η οποία θα καλύπτεται από τη φορολογία και θα συμπληρώνεται από την ανταποδοτική, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές. Το ψαλίδι στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς πρέπει μεταξύ άλλων να καλυφθεί και το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι αντίστοιχες περικοπές που είχαν επιβληθεί χωρίς προηγούμενη αναλογιστική μελέτη από την 1η Ιανουαρίου 2013 στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ή μερίσματος που το άθροισμά τους υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Οι μειώσεις αυτές είναι σήμερα:

  • 5% για ποσά άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500 ευρώ
  • 10% από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ
  • 15% από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ και
  • 20% από 3.000,01 ευρώ και πάνω.
Στις προθέσεις του υπουργείου είναι ο περιορισμός της συνταξιοδοτικής δαπάνης να γίνει με βάση την «αρχή της αναλογικότητας», δηλαδή το μεγαλύτερο βάρος να το σηκώσουν οι υψηλότερες συντάξεις. Λαμβάνοντας όμως υπ' όψιν το κλίμα ασφυξίας που διαμορφώνεται στα Ταμεία (ειδικά στα επικουρικά), τις μειωμένες εισφορές λόγω ανεργίας και ύφεσης, και τους περιορισμούς στην κρατική χρηματοδότηση, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες αρνητικές εξελίξεις για τους συνταξιούχους.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015, 11:47