Νέες «πετσοκομμένες» επικουρικές λαμβάνουν από σήμερα 311.680 συνταξιούχοι 11 ασφαλιστικών ταμείων, καθώς τίθεται σε ισχύ ο νόμος που προβλέπει μειώσεις εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνά τα 1.300 ευρώ (μεικτά). Σε αυτό το όριο περιλαμβάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης και οι κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επικουρικής ασφάλισης.

Οι νέες επικουρικές που καταβάλει σήμερα το ΕΤΕΑ προκύπτουν με βάση το χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε χρόνο ασφάλισης, όπως προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλο​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο επανυπολογισμός των συντάξεων από την ΗΔΙΚΑ φέρνει «ψαλίδι» που φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 21,46%, με τη μεσοσταθμική μείωση να διαμορφώνεται στο 9,45% και το δεύτερο κύμα περικοπών να έρχεται τον Σεπτέμβριο και να αφορά σε 924.345 συνταξιούχους (ΕΤΕΑΜ, εμποροϋπαλλήλων, ΔΕΗ, τραπεζών, ναυτικών πρακτόρων κ.α.) Οι νέες επικουρικές που καταβάλει σήμερα το ΕΤΕΑ προκύπτουν με βάση το χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε χρόνο ασφάλισης, όπως προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλο. 

Συνολικά το πρώτο «κύμα» των μειώσεων αποτυπώνει τη νέα πραγματικότητα στον Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ημερησία», επανυπολογίστηκαν 311.680 επικουρικές συντάξεις του ΤΕΑΔΥ, του ΤΑΔΚΥ, του ΤΕΑΧ (αστυνομικοί), των πυροσβεστών, του ΤΕΑΠΟΚΑ, της ΕΡΤ, των ιδιωτικών εκπαιδευτών (ΤΕΑΙΓΕ), της πρώην ΕΤΒΑ, του ΕΛΕΜ, του ΟΤΕ και των ΕΛΤΑ. 

Το ποσοστό αναπλήρωσης καθορίζει το ύψος των περικοπών

Οι περικοπές στις επικουρικές που μαζί με την κύρια ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ μεικτά θα είναι αισθητές σε συνταξιούχους ειδικών ταμείων με λίγα χρόνια ασφάλισης (το ποσοστό αναπλήρωσης για 35 έτη θα είναι 15,75% έναντι 20% – 45% με τα οποία υπολογίστηκαν οι παλαιές επικουρικές) καθώς και για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις (π.χ. εξ ιδίου δικαιώματος και λόγω χηρείας).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται σε όσα ταμεία ίσχυαν σχετικά υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (όπως στο Ταμείο των Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, της πρώην ΕΤΒΑ κ.ά.), την ώρα που οι μικρότερες παρουσιάζονται σε όσους ασφαλιστικούς φορείς εμφάνιζαν πιο χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης (π.χ. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων).
Πίνακας με τα μεικτά ποσά πριν από τις περικοπές και τις κρατήσεις
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εκκρεμεί ο επανυπολογισμός επιπλέον 118. 445 συντάξεων που έχουν απονεμηθεί με ειδικές διατάξεις (π.χ χρηματοδότηση από κοινωνικούς πόρους).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης