Προσκυνηματική επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη γενέτειρά του, στο πολύπαθο νησί της Ίμβρου.

Το ταξίδι αυτό γίνεται στην καρδιά του χειμώνα σε συνδυασμό με τα ονομαστήρια του μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου Κυρίλλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φθάνοντας στην Ίμβρο, έπειτα από ταξίδι περίπου μιάμισης ώρας, τον ανέμεναν στην προκυμαία ο ποιμενάρχης του νησιού, κληρικοί, μεγάλος αριθμός από τους εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους, από τα ξενιτεμένα παιδιά της και από φίλους της Ίμβρου από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Μετά την εγκάρδια υποδοχή, κατευθύνθηκε, κρατώντας στα χέρια άνθη της πονεμένης γενεθλίου γης του, στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου άναψε κερί και προσκύνησε. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον έπαρχο του νησιού κ. Kamuran Taşbilek.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Θεία Πρόνοια μας επιφυλάσσει μέλλον και προοπτική και Ανάσταση, και όχι τέλος και φθορά και απώλεια» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ίμβρο, σχολιάζοντας την επερχόμενη επαναλειτουργία, ύστερα από μισό αιώνα, μειονοτικού σχολείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, μετά την σχετική άδεια που χορήγησε το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας.

«Βλέπετε ότι σιγά-σιγά έρχεται η αποκατάστασις των αδικιών, η δικαίωσίς μας» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στους πιστούς, που γέμισαν τον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Ίμβρο.

Ο Πατριάρχης κάλεσε τους γονείς, που έχουν τη δυνατότητα, να σπεύσουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο νέο μειονοτικό σχολείο που θα λειτουργήσει και πάλι.

«Έστω και ένα. Έστω και με λίγα παιδιά, η επαναλειτουργία του σχολείου είναι σημαντική» ανέφερε. «Λίγα σήμερα, πολλά αύριο, καθότι ο Θεός δύναται και εκ των λίθων εγείραι τέκνα τω Αβραάμ».

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης