Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πως στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά εντοπίστηκε το πρώτο περιστατικό πολίτη που έχει προσβληθεί από την παραλλαγή «Όμικρον» του κορωνοϊού. Πρόκειται για ομογενή από τη Νότιο Αφρική, μόνιμο κάτοικο Γιοχάνεσμπουργκ, του οποίου οι επαφές ιχνηλατούνται. Ήταν θέμα χρόνου να εντοπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος της παραλλαγής στη χώρα μας, όπως είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως οι επιστήμονες.

Κατά τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, ο Έλληνας από τη Νότιο Αφρική, ο οποίος εισήλθε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, παρουσιάζει ελαφρά συμπτώματα και επί μέρες έκανε rapid tests, τα οποία έβγαιναν όμως αρνητικά. Στις 29 Νοεμβρίου το rapid test βγήκε θετικό και ο πολίτης υπεβλήθη σε μοριακό τεστ. Τα αποτελέσματα του PCR θεωρήθηκαν ύποπτα. Έγινε περαιτέρω εξειδικευμένος γονιδιακός έλεγχος, και έτσι εντοπίστηκε το στέλεχος της παραλλαγής «Όμικρον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο αυτό περιστατικό καθώς και οι επαφές του έχουν τεθεί σε απομόνωση και, σύμφωνα πάντα με τον ΕΟΔΥ, τα τεστ στα οποία υποβάλλονται οι επαφές του βγαίνουν αρνητικά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης προέβη στην εκτίμηση ότι υπάρχουν και άλλα περιστατικά της παραλλαγής «Όμικρον» και θα εντοπιστούν τις επόμενες ημέρες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης