Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται από τον ΕΟΔΥ δυσκολεύει την κατάσταση στα νοσoκομεία αναφοράς της χώρας, ιδίως σε εκείνα της περιφέρειας Αττικής. Διασωληνωμένοι αλλά και νέες εισαγωγές ασθενών, έχουν …φρακάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς καλύπτουν το 90% των κλινών σε ΜΕΘ για κορωνοϊό. Οι αρμόδιοι προσθέτουν όλο και περισσότερα κρεβάτια στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των νοσοκομείων που διατίθενται για μολυσμένους από τον νέο ιό, καθώς οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί δραματικά. Βεβαίως, σε πολλές περιπτώσεις, τα κρεβάτια αυτά αφαιρούνται από άλλες μονάδες για να ενταχθούν στις ΜΕΘ – Covid αφού οι εισαγωγές αυξάνονται συνεχώς.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο οι νέες εισαγωγές είναι 346, ενώ 379 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ – Covid στο νοσοκομείο «Σωτηρία» άγγιζε χθες το 100%, ενώ μόνο ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ – Covid ήταν κενό στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και 2 στο νοσοκομείο «Αττικόν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία, και κυρίως της Αττικής, επιβεβαίωσε ο πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Καλομενίδης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε ότι μετά από εφημερία στο νοσοκομείο η πληρότητα αγγίζει το 100%, ενώ μια από τις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου ονομάζεται πλέον κλινική Covid και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) χρησιμοποιείται πλέον σαν ΜΕΘ. Επιπρόσθετα, εκτίμησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στις ΜΕΘ, αποφασίστηκε η παραχώρηση ακόμη 70 κλινών ΜΕΘ στην Αττική που θα δίδονται σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας θα ανέλθουν στις 340. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να δοθούν κατ’ εξαίρεση εξιτήρια μέσα στο Σαββατοκύριακο για να αδειάσουν τα κρεβάτια τα οποία διατίθενται σε νέους ασθενείς.

Τέλος τα κρεβάτια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν άφησε και πολλά περιθώρια στους ειδικούς που εισηγήθηκαν την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα στην Αττική. Με γεμάτες από ασθενείς με Covid-19 στις ΜΕΘ, οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο διάστημα η αύξηση των κρουσμάτων είναι δραματική. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, αυτό οφείλεται και στην βρετανική μετάλλαξη του ιού που διαδίδεται γρηγορότερα. Αυτό πάντως που έχει παρατηρηθεί είναι ότι τα ενεργά κρούσματα ανήκουν στις ηλικίες 44-65 ετών, ενώ τους προηγούμενους μήνες η διασπορά ήταν και σε άτομα πιο μεγάλης ηλικίας. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι, οι πολίτες αυτής της κατηγορίας, είναι περισσότερο προσεκτικοί ενώ παράλληλα πολλοί από αυτούς έχουν εμβολιαστεί και είναι ασφαλείς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όσον αφορά τις αυξήσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, το ΕΣΥ έχει ξεπεράσει τα όριά του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την 1η Φεβρουαρίου είχαν ανακοινωθεί 248 διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 379.

Η μεγαλύτερη πίεση ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής. Ειδικότερα, στο κόκκινο είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σωτήρια όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ για κορωνοιό. Ίδια είναι η κατάσταση και σε άλλα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, δηλαδή στον Ευαγγελισμό και το Αττικό. Στο πρώτο υπάρχει μόλις μια διαθέσιμη κλίνη ενώ στο δεύτερο τα ελεύθερα κρεβάτια έως αργά το Σάββατο, ήταν δύο.

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η πρόσθεση νέων κλινών για τον Ευαγγελισμό όσο και στα νοσοκομεία της Δεύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας όπως το Αττικό.

Λόγω της πληρότητας, οι γιατροί αναγκάζονται να δίνουν εξιτήρια ακόμα και τα Σαββατοκύριακα για να αδειάσουν τα κρεβάτια, απαραίτητα για τις νέες εισαγωγές. Πάντως στο νοσκομείο Σωτηρία, από τις νέες εισαγωγές που έγιναν τα τελευταία 24ωρα, ο μέσος όρος ηλικιών των ασθενών είναι ιδιαίτερα χαμηλός, αγγίζοντας ακόμη και τα 28 έτη.

«Η πίεση που δεχόμαστε πλέον είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός ατόμων που χρειάζονται και ιατρική εκτίμηση και νοσηλεία. Μειώνεται σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών και αυξάνεται σημαντικά πλέον η βαρύτητα της νόσου», τόνισε μεταξύ άλλων η Αρετή Γραβάνη, Ειδικευόμενη Παθολογίας Κλινικής Λοιμώξεων του Σωτηρία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης