Στην αντικατάσταση τριών μετεωρολογικών σταθμών με νέους, σύγχρονης τεχνολογίας, προχώρησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Πολύκαστρο, τη Δοϊράνη και τον ποταμό Αίσωνα στην Πιερία. Οι δύο πρώτοι σταθμοί αντικαταστάθηκαν το 2010 και ο τρίτος πριν από δύο μήνες. Παράλληλα προωθείται η αντικατάσταση τριών ακόμη σταθμών, με στόχο να αντικατασταθούν όλοι.

Στο σύνολο της Περιφέρειας υπάρχουν 18 σταθμοί, ωστόσο, όπως ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Αργύρης Τσελέπης, εργοδηγός μηχανολόγος στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, εκτός από όσους αντικαταστάθηκαν, οι περισσότεροι είναι απαρχαιωμένοι και λειτουργούν με τεχνολογία της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60. «Οι σταθμοί αυτοί ανήκουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, απλώς εμείς εδώ ως Περιφέρεια έχουμε την επίβλεψη και τη συλλογή των στοιχείων και τα αποστέλλουμε μετά κάτω στο υπουργείο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρίνισε, δε, ότι τα στοιχεία που συλλέγονται είναι η θερμοκρασία, το ύψος και η διάρκεια της βροχής καθώς και η στάθμη του νερού. Για τη σημασία της λειτουργίας των σταθμών ανέφερε ότι οι σύγχρονοι τηλεμετρικοί σταθμοί μπορούν ακόμη και να προβλέψουν τους κεραυνούς, ενώ επισήμανε ότι η online παρακολούθηση της στάθμης ενός ποταμού μπορεί να προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο υπερχείλισης και πλημμυρών ώστε να ενημερωθούν οι τοπικοί παράγοντες και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Επιπλέον τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τη λειτουργία των μετεωρολογικών σταθμών είναι χρήσιμα καθώς με βάση αυτά προκύπτουν οι ανάγκες για την κατασκευή έργων. Με τον τρόπο αυτό κατασκευάστηκαν γέφυρες στον ποταμό Αίσωνα και στην Όλυνθο της Χαλκιδικής.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε σήμερα την αποξήλωση και μεταφορά παλαιών μετεωρολογικών οργάνων από τους σταθμούς Κατερίνης, Παραλίμνης Γιαννιτσών, Ευζώνων και από την έδρα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε αποθήκη στις εγκαταστάσεις του φράγματος Αλιάκμονα στην περιοχή Ασώματα του νομού Ημαθίας.

Κατά την τοποθέτησή του, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» Γιώργος Θεοδωρόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δύο – τρεις από τους σταθμούς καταστράφηκαν από τις πλημμύρες που είχαν γίνει τον Νοέμβριο του ’17 και ως τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια» και έθεσε ερωτήματα για την προμήθεια των νέων σταθμών και τις ενέργειες της Περιφέρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας, ο κ. Τσελέπης σημείωσε ότι «από το 2017 έγινε έγγραφο προς το υπουργείο Περιβάλλοντος» και πρόσθεσε: «ζητήσαμε από το υπουργείο τα χρήματα, εγκρίθηκαν και τώρα στην επόμενη οικονομική θα στείλουμε το αίτημα για την προμήθεια τριών σταθμών ώστε να αντικατασταθούν τρεις και να τοποθετηθούν οι καινούριοι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης