Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Πέρα από τα όρια της απόγνωσης, ένα πραγματικό ράκος, νιώθει τη ζωή του να σβήνει σε σε ένα κελί, επιβιώνοντας πλέον χάρη σε φάρμακα, ενώ το μυαλό του «τρελαίνεται» με ένα μεγάλο ερώτημα: «Γιατί είμαι εδώ»; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για τον έγκλειστο εδώ και 15 μήνες στις φυλακές Γρεβενών με την κατηγορία της αγοράς, διάθεσης και κατοχής ναρκωτικών, όπως και κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια από σύνοικο κατ’ εξακολούθηση, 53χρονο Γάλλο  ιερέα Gerard Montane, γνωστό για τη φιλανθρωπική του δράση.

Γνωρίζοντες καλά την υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη Θεσσαλονίκη κάνουν λόγο για μια απίστευτη περίπτωση κακοδικίας που επιφέρει την καταστροφή ενός ανθρώπου, ο οποίος είχε αφιερώσει επί 13 χρόνια τη ζωή του στην ανακούφιση των κατατρεγμένων.

Το τελευταίο διάστημα άλλωστε αναδεικνύονται κι άλλες υποθέσεις εγκληματικής κακοδικίας και αυστηρότητας από τους λειτουργούς της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως με την καθαρίστρια που καταδικάστηκε σε 10 ετή φυλάκιση για πλαστό απολυτήριο δημοτικού, και δεν αποκλείεται να πρόκειται για ακόμη μια τέτοια περίπτωση, αν και βεβαίως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr με πρωτοσέλιδό του είχε αναφερθεί αναλυτικά στην υπόθεση, καθώς και στις σκοτεινές πτυχές της. Μάθετε το ιστορικό:

Έκκληση προς τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

Ο ιερέας αρνούμενος να δεχτεί την απόλυτη καταστροφή που επήλθε ξαφνικά στη ζωή του, βέβαιος ότι αδικήθηκε σκανδαλωδώς, δεν το βάζει κάτω. Ενώ εκκρεμεί η έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, βαθιά απογοητευμένος από την Ελληνική Δικαιοσύνη, ως έσχατο όπλο ελπίδας μέσα από τη φυλακή γράφει επιστολές και κοινοποιεί την αίτηση αποφυλάκισής του προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ενώ απευθύνθηκε και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γαλλίας αλλά και στον ίδιο τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 

Η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας του απαντά μάλιστα ότι η περίπτωση του εξετάζεται:

Αναπάντητα ερωτήματα για μια αμφιλεγόμενη καταδίκη

Πολλές από τις σοβαρές αιτιάσεις και ενστάσεις που αναφέρει ο ιερέας στην αίτηση αποφυλάκισης του αναδεικνύονται στο σχετικό ρεπορτάζ του zougla.gr, αξίζει όμως να σταθούμε περισσότερο σε κάποια εύλογα ερωτήματα, τα οποία ανεξήγητο πώς, δεν απασχόλησαν το δικαστήριο που καταδίκασε  έναν άνθρωπο σε 12 χρόνια φυλάκισης, στηριζόμενο σε, όπως όλα δείχνουν, ελλειπή στοιχεία και αμφιλεγόμενες μαρτυρίες.

Συγκεκριμένα ο ιερέας ζητάει να του παρασχεθούν «όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και να παρουσιαστούν οι μάρτυρες που μπορούν να υποστηρίξουν ότι θα πρέπει να παραμείνω στη φυλακή».

​Μεταξύ άλλων, ο Gerard Montane κάνει λόγο για ιδιωτικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν στην πλάτη των μεταναστών κι έχουν κάθε λόγο να τον «βγάλουν από τη μέση»Μεταξύ άλλων, ο Gerard Montane κάνει λόγο για ιδιωτικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν στην πλάτη των μεταναστών κι έχουν κάθε λόγο να τον «βγάλουν από τη μέση», αυτόν και το φιλανθρωπικό του έργο. «Πρόκειται για προστασία ιδιωτικών συμφερόντων με χρήση πλαστογραφίας, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση της διαδικασίας, διακρίσεων, μη συμμόρφωση με κείμενα Ευρωπαϊκών Συνθηκών και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχει κάποιος που ασκεί επιρροή για ιδιωτικούς σκοπούς, ώστε να βρεθώ ένοχος σε αυτή την ιστορία», σημειώνει στην επιστολή.

Το «διατρητό» κατηγορητήριο

Η ηλικία των Πακιστανών που τον κατηγόρησαν για ασέλγεια ενώ τους φιλοξενούσε στο σπίτι του, έπειτα από την εκδίωξη τους στον δρόμο από δομή ΜΚΟ λόγω εμπλοκής τους σε βίαιο περιστατικό, δεν αποδεικνύεται από επίσημο έγγραφο, ενώ αυτοί έχουν κάθε συμφέρον να δηλώνουν… ανήλικοι. «Ο νόμος προβλέπει την υποχρέωση κατάθεσης έγκυρου και αναγνωρισμένου αναγνωριστικού στοιχείου για τον προσδιορισμό της ηλικίας των κατηγόρων», σημειώνει, οι μετανάστες όμως δεν είχαν χαρτιά, ενώ στα κοινωνικά δίκτυα δήλωναν… ενήλικοι!

​ Όλο το κατηγορητήριο βασίστηκε σε μαρτυρίες των… 10 λεπτών, με προβλήματα μάλιστα επικοινωνίας, μεταξύ των μεταναστών και τριών νεαρών ψυχολόγων της ΜΚΟ«Έχω το δικαίωμα να μάθω ποιοι με κατηγορούν, ποιοι είναι και ποια είναι η ηλικία τους. Ελλείψει έγκυρου εγγράφου πιστοποίησης της ταυτότητας τους, μια από τις κατηγορίες εξαλείφεται εκ των πραγμάτων», υπογραμμίζει. 

Πέραν του ζητήματος της ενηλικότητας των κατήγορων, ο ιερέας αναφέρει πως είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι Πακιστανοί ΔΕΝ ήθελαν να κάνουν μήνυση εναντίον του, και ότι κατέθεσαν όσα κατέθεσαν προκειμένου να πειστεί η ΜΚΟ να τους πάρει πίσω, έπειτα από την εκδίωξη τους! Και πράγματι, όλο το κατηγορητήριο βασίστηκε σε μαρτυρίες των… 10 λεπτών, με προβλήματα μάλιστα επικοινωνίας, μεταξύ των μεταναστών και τριών νεαρών ψυχολόγων της ΜΚΟ.

Θυμίζεται ότι στο δικαστήριο οι κατήγοροι δεν εμφανίστηκαν ποτέ και για αυτό ζητάει «αντίγραφο της κλήσης προς τους κατηγόρους μου για τη δίκη, καθώς και αντίγραφο μίας έγκυρης ταυτότητάς τους».

«Ο νόμος επιτρέπει μια αντιπαράθεση μεταξύ κατηγόρων και του κατηγορουμένου. Γιατί τίποτα τέτοιο δεν έχει γίνει», αναρωτιέται…

Επίσης, είναι όντως απορίας άξιο και χρήζει σοβαρής διερεύνησης, το γεγονός ότι οι Πακιστανοί, έπειτα από βίαιο περιστατικό, αφέθηκαν από την οργανωμένη ΜΚΟ που χρηματοδοτείται από ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, στον δρόμο! Δεν θα έπρεπε να αναλάβει τη διαλεύκανση του συμβάντος βίας, με λοστούς και σιδερογροθιές εναντίον Σύρου πρόσφυγα στο οποίο εμπλέκονται, η αστυνομία; Αντί αυτού, η ΜΚΟ απλά τους άφησε στον δρόμο, για να καταλήξουν στο σπίτι του ιερέα. 

«Με τις ενέργειες της η ΜΚΟ αποδεικνύει τον κακό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την αποστολή που της έχει ανατεθεί», αναφέρει.

Το zougla.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η εργαζόμενη στη ΜΚΟ Τ. Μ. που πρότεινε στους διωγμένους μετανάστες να καταφύγουν στον ιερέα, απολύθηκε και απειλήθηκε για την ενέργεια της αυτή…

Η κατηγορία για ασέλγεια

Όσον αφορά στην κατηγορία της ασέλγειας αναφέρει: «Απέδειξα ενώπιον του δικαστηρίου ότι κοιμούνταν πολλοί μαζί στο κρεβάτι, ντυμένοι και κάτω από πολλές κουβέρτες. Πώς ήταν δυνατόν να ασελγήσω σε κάποιον που κοιμάται δίπλα σε άλλον χωρίς να γίνει αντιληπτό; Και γιατί δεν εξετάστηκαν ιατρικά ποτέ ώστε να αποδειχτεί αυτό»;

Μάλιστα, οι Πακιστανοί επέστρεψαν στο σπίτι του Montane μια εβδομάδα αφότου αποχώρησαν οικειοθελώς και… αφού είχαν πραγματοποιήσει τη μαρτυρία-καταγγελία στις ψυχολόγους! «Έφθασαν πεινασμένοι, αδύνατοι, παγωμένοι και χωρίς ρούχα. Γιατί να τους διώξουν χωρίς ρούχα; Εάν τα λόγια τους ήταν αληθινά, σε καμία περίπτωση δεν θα τους είχε επιτραπεί να επιστρέψουν στο σπίτι μου για μια ολόκληρη εβδομάδα», υπογραμμίζει ο ιερέας. 

​«Ζητώ λοιπόν να διαταχθεί η επίσημη γνωμοδότηση κάποιου προσώπου, το οποίο να είναι αρμόδιο και υπεύθυνο, ανεξάρτητο από τα δύο μέρη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ουδετερότητα στην παρουσίαση των γεγονότων»«Ενώ οι κατήγοροί μου δεν εξετάστηκαν από δικαστικό ψυχολόγο παίδων ώστε να υπάρχει μια αντικειμενική κρίση σχετικά με τα γεγονότα και τις πράξεις τους, το δικαστήριο αρνήθηκε να με ακούσει και με καταδίκασε, χωρίς ούτε να ακούσει τους οκτώ μάρτυρες που είχαν έρθει για την υπεράσπισή μου, συμπεριλαμβανομένων και δύο εκπροσώπων οργανώσεων και συλλόγων που με βοηθούν να παρέχω βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, συμβάλλοντας στη στήριξη με τρόφιμα, ρούχα, έπιπλα κ.λ.π».

«Ζητώ λοιπόν να διαταχθεί η επίσημη γνωμοδότηση κάποιου προσώπου, το οποίο να είναι αρμόδιο και υπεύθυνο, ανεξάρτητο από τα δύο μέρη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ουδετερότητα στην παρουσίαση των γεγονότων», καταλήγει. 

Τα ναρκωτικά που… πωλούνται στο φαρμακείο

Για το θέμα της κατηγορίας των ναρκωτικών αναφέρει τα εξής… σοκαριστικά:

«Η δικαστής έπεσε στην παγίδα μπροστά σε όλους τους μάρτυρες και τον πρόξενο, όταν ένα κουτί φαρμάκων για την κατοχή του οποίου κατηγορήθηκα, κατατέθηκε στο δικαστήριο από δικηγόρο μου, λέγοντας: Αυτό είναι το ναρκωτικό για το οποίο ο πελάτης μου θεωρείται ένοχος.

«​Γιατί η δικαιοσύνη διαπράττει αυτό το ψέμα; Αυτό το ίδιο φάρμακο υπάρχει στην Ελλάδα με οδηγίες χρήσης στα ελληνικά»Η δικαστής, μπροστά σε οκτώ μάρυρες και 15 άτομα απάντησε ανοίγοντας το κουτί, “όχι αυτό είναι ένα φάρμακο, ναι είναι ένα κουτί από χαρτόνι που περιέχει 8 δισκία και που κοστίζει 1,20 ευρώ”. Ήταν 14 κουτιά παρακεταμόλης κωδεϊνης. Κατέθεσα στο δικαστήριο, μέσω της δικηγόρου του προξενείου μια βεβαίωση του προσώπου που μου έστειλε αυτά τα κουτιά, από την οποία αποδεικνύεται και η προέλευση και η ποσότητα, καθώς και πρωτότυπα έγγραφα που υπογράφονται από το χέρι μου για την παραλαβή αυτών των φαρμάκων. Βλέπετε ότι τα φάρμακα για την κατοχή των οποίων κατηγορούμαι έφθασαν πριν από πολλούς μήνες και ότι αν τα πουλούσα, η αστυνομία δεν θα τα είχε βρει.

Γιατί να μου πουν στο δικαστήριο ότι το φάρμακο απαγορεύεται στην Ελλάδα; Το δικαστήριο ψεύδεται. Στο νοσοκομείο που πήγα θέτω το ερώτημα στον γιατρό εάν υπάρχει στην Ελλάδα αυτό το φάρμακο. Ο γιατρός μου απάντησε  ότι υπάρχει και μου δείχνει δύο διαφορετικά κουτιά!

Γιατί η δικαιοσύνη διαπράττει αυτό το ψέμα; Αυτό το ίδιο φάρμακο υπάρχει στην Ελλάδα με οδηγίες χρήσης στα ελληνικά», σημειώνει.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα

«Η απόφαση εκδόθηκε χωρίς να διαπιστωθεί η αλήθεια! Πουλήσατε το δέρμα της αρκούδας χωρίς να το σκοτώσετε. Με έχετε πληγώσει βαριά. Τώρα πια έχω μέσα μου πολύ θυμό. Η μία κακοποίηση μετά την άλλη. Ένας μόνον άνθρωπος μπορεί να προκαλέσει τόσο φόβο;

»Εδώ είμαι περισσότερο από κουρασμένος. Δεν μπορώ να γράψω πια. Ήρθα στη φυλακή με παντελόνι 60 cm και τώρα είναι 37 cm. Ήρθα στη φυλακή 148 κιλά και τώρα είμαι 90. Έχω αυξανόμενο διαβήτη, καρδιακά προβλήματα, πίεση, πρόβλημα χοληστερόλης, πονοκέφαλο και ιλίγγους. Από τον Ιανουάριο του 2018 δεν σταμάτησα να έχω εγκεφαλικές κρίσεις. Νοσηλεύτηκα τρεις φορές. Τα προβλήματα στα πόδια μου ποτέ δεν τελειώνουν. Καταβροχθίζω φάρμακα. Πρέπει να κάνω νευρολογικές εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία των κρίσεων.

Ζητώ από όλους σας να απαντήσετε στο αίτημά μου, να επιτρέψετε να εξεταστούν οι αποδείξεις που αποδεικνύουν την αθωότητα μου, να απαντήσετε, να καταδικάσετε αυτές τις παράνομες μεθοδεύσεις και να μου επιτρέψετε να βρεθώ έξω από τη φυλακή»… 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης