Στην ανακρίτρια ο Ριχάρδος και οι συνεργοί του

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, 08:11
Στην ανακρίτρια ο Ριχάρδος και οι συνεργοί του
Σφίγγει ο κλοιός για τα μέλη της «μαφίας του χρυσού» που σήμερα οδηγούνται στις ανακριτικές αρχές. Τα πρώτα μέλη των δύο κυκλωμάτων αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθούν.

Ανάμεσά τους και ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ο οποίος φέρεται ως ηγετικό στέλεχος της «μαφίας».

Ο γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίων κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια, τις οποίες διοχέτευε στη συνέχεια στην Τουρκία.

Σε βάρος του ιδίου αλλά και των μελών του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τοκογλυφία. Παράλληλα, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, παράβαση του νόμου περί όπλων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις του συνηγόρου του Δημήτρη - Ριχάρδου Μυλωνά, Αλέξη Κούγια, σήμερα ο ενεχυροδανειστής αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την προσεχή Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου.Όσον αφορά στην υπερασπιστική γραμμή, ο ενεχυροδανειστής αναμένεται να επιμείνει ότι είναι αθώος και ότι ήταν νόμιμες οι εξαγωγές του χρυσού στην Τουρκία.

Συνεχείς αποκαλύψεις

Στο μεταξύ, στο στάδιο της διερεύνησης από την Ασφάλεια βρίσκεται και ένα πρόσωπο που απασχολεί συχνά-πυκνά τις στήλες του lifestyle καθώς και τους τηλεοπτικούς συντάκτες. Με ένα μακρύ παρελθόν και ένα άδηλο μέλλον ο Μένιος Φουρθιώτης ή Μένανδρος - Γεώργιος απασχολεί πλέον και την Ασφάλεια, καθώς διερευνάται ο ρόλος του (αν διαδραμάτισε κάποιον ρόλο) στο κύκλωμα της «μαφίας του χρυσού».

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για τις δύο σπείρες των ενεχυροδανειστών το όνομα του πρώην τηλεπαρουσιαστή αναφέρεται ολογράφως. «Φουρθιώτης Μένανδρος – Γεώργιος του Γεωργίου – Κοσμά» αναγράφεται στη σελίδα 18 του διαβιβαστικού και ακολουθεί η διεύθυνσή του.Την ίδια ώρα, τον ρόλο του «πληροφοριοδότη» του κυκλώματος λαθρεμπορίου χρυσού έπαιζε, σύμφωνα με τις Αρχές, ένας αστυνομικός. Ο 28χρονος που υπηρετούσε στην Υπηρεσία Προστασίας Επισήμων φέρεται να είχε απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον γνωστό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο Μυλωνά. Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. έχει καταγράψει συνομιλίες, σύμφωνα με τις οποίες «τον ενημέρωνε για τυχόν έρευνες της αστυνομίας που αφορούν τον ίδιο». Άλλωστε, ο γνωστός ενεχυροδανειστής είχε συλληφθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν.

Το «βαθύ λαρύγγι» μιλώντας με τον φερόμενο «εγκέφαλο» της πρώτης σπείρας τον ενημέρωσε, μεταγενέστερα, ότι στα τέλη Οκτωβρίου οι διωκτικές αρχές ήταν έτοιμες να του περάσουν χειροπέδες, «αλλά η επιχείρηση ματαιώθηκε για επιχειρησιακούς λόγους». Ο αστυνομικός, με καταγωγή από την Καρδίτσα, παρουσιάστηκε μόνος του στις Αρχές, όταν ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τους συναδέλφους του για την επιχείρηση εξάρθρωσης του κυκλώματος, και τελικά συνελήφθη. Έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα και εις βάρος του διατάχτηκε ΕΔΕ.

Ντοκουμέντο από τη δράση του κυκλώματος

Την Πέμπτη δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο - ντοκουμέντο στο οποίο αποτυπώνονται οι συναλλαγές ενός από τα άτομα που συμμετείχαν στο κύκλωμα.

Στο βίντεο του Open φαίνεται ένας άνδρας που εκτελούσε χρέη «delivery» του κυκλώματος, καθώς είναι ένα από τα πρόσωπα που έκαναν τις παραδόσεις των λαθραίων ποσοτήτων χρυσού και συνελήφθη στους Κήπους Έβρου, πριν περάσει στην Τουρκία έχοντας κρύψει σε ειδικό γιλέκο με γάντζους ράβδους χρυσού βάρους 17 κιλών.

Το ψευδώνυμο «καμπούρης» τού το προσέδωσε η ΕΛ.ΑΣ., καθώς από το βάρος των πλακών χρυσού που κουβαλούσε το σώμα του έγερνε ελαφρώς μπροστά.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «καμπούρης» έπαιρνε ως αμοιβή 120 ευρώ για κάθε κιλό χρυσού που μετέφερε στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, 08:28