Της Άντζελας Πεΐτση

Κατεβασμένα ρολά, κλειδαριές στις πόρτες, συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας κατά του νέου ασφαλιστικού και του φορολογικού που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προετοιμάζει την γενικευμένη αντίδραση κατά των εισφορο-εισπρακτικών μέτρων, ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, οδοντίατροι, αγρότες, υπάλληλοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθηγητές, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, νέοι και νέες, αναμένεται να ενώσουν τη φωνή τους, κατά των νέων μέτρων της συγκυβέρνησης.

Σημεία συνάντησης των συγκεντρώσεων έχουν δώσει οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με την ΕΔΟΘ και ΕΚΘ να συμμετέχει στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Αξίζει να τονιστεί πως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εκτός από τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της 4ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις με διακοπές ρεύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΕΚΘ

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τονίζει: «Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους της Θεσσαλονίκης, να πάρουν μέρος στην 24ωρη γενική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 και να δώσουν δυναμικό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 μπροστά στο Ε.Κ.Θ.

Όλοι μαζί, δημιουργούμε κοινό μέτωπο κατά του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση και κατά όλων των μέτρων και των πολιτικών που καταστρέφουν τον κόσμο της εργασίας, μετατρέπουν σε επιδόματα φτώχειας τις συντάξεις και υποθηκεύουν το μέλλον της νέας γενιάς».

«Βγαίνουμε στους δρόμους και διαδηλώνουμε για όλα αυτά που αποφασίζουν ερήμην μας. Δίνουμε αγωνιστικό παρόν στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης και λέμε “όχι” στο φορομπηχτικό νόμο που τον ονόμασαν “ασφαλιστικό νομοσχέδιο” και το οποίο καταστρέφει κοινωνία και οικονομία» καταλήγει η πρόσκληση στην απεργιακή κινητοποίηση της 4ης Φεβρουαρίου 2016.

Η ΕΔΟΘ

 Η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, ΕΔΟΘ, μετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζεται: «Το 2016 θα είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, καθώς συνεχίζεται και από την συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α –ΑΝ.ΕΛ. η εφαρμογή των βάρβαρων, μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας, της ανεργίας, της εσωτερικής υποτίμησης και της περικοπής κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Παράλληλα συνεχίζεται το καθεστώς της επιτροπείας της χώρα μας από τους δανειστές και έτσι, μετά τη ψήφιση του 3ου μνημονίου, κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να προωθηθεί και να ψηφιστεί στη βουλή χωρίς την έγκριση των δανειστών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ!

Το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, προωθεί νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά». Και μεταξύ άλλων οι δημόσιοι υπάλληλοι τονίζουν: «Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι η αφετηρία της «διαπραγμάτευσης» με το κουαρτέτο.

Αν είναι αυτή η «αφετηρία» της συγκυβέρνησης καταλαβαίνουμε πόσο χειρότερη θα είναι η κατάληξη. Το κουαρτέτο των δανειστών στις «διαπραγματεύσεις» θα αξιοποιήσει αυτές τις προτάσεις ως πρώτο βήμα, για να διασφαλίσει αυτό που έχει ψηφιστεί στο 3ο μνημόνιο, δηλαδή τη μετατροπή όλων των συντάξεων (νυν καταβαλλομένων και μελλοντικών) σε επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης».

Βιοτέχνες και επαγγελματίες

Μετά από συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης αντιπροσωπιών της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (Ο.Ε.Ε.Θ.), της Ο.Β.Σ.Θ., του Ε.Σ.Θ., της Ο.Ε.Σ.Κ.Α.Μ.Θ. & του Σωματείου Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Θεσσαλονίκης ‘’Ο Ερμής’’, συμφωνήθηκε η από κοινού συμμετοχή στην κινητοποίηση την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016. Μάλιστα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινή πορεία με επαγγελματικά οχήματα κατά μήκος των βασικών οδικών αρτηριών της πόλης. Σημείο συνάντηση των κινητοποιήσεων έχει δοθεί στη συμβολή των οδών Μιχαήλ Ψελλού & Βασιλίσσης Όλγας (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), στις 9:00 π.μ.

 Όπως τόνισαν τα προεδρεία των επαγγελματιών και εμπόρων «δίνουν» δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση για την διεκδίκηση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος».

Η ΔΑΚΕ

 Στις κινητοποιήσεις μετέχει η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα και καλεί όλους τους εργαζόμενους στις προσυγκεντρώσεις , μπροστά στο ΕΚΘ και θα συμμετέχει με τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα των σωματείων της στις πορείες διαμαρτυρίας κατά του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού που θέλει να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

ΤΟ ΠΑΜΕ

 Η Γραμματεία ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, καλεί εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, βιοτέχνες, επαγγελματίες, φοιτητές, νέους και νέες, σε προσυγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη του ΠΑΜΕ επισημαίνουν: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως: Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα βάρη της κρίσης. Αρνούμαστε να πληρώσουμε τη λεηλασία των ταμείων από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες, τους ανταγωνιστές μας το μεγάλο κεφάλαιο». Και διεκδικούν:

– Απόσυρση του νέου αντι-ασφαλιστικού τερατουργήματος.
– Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
– Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
– Κρατική χρηματοδότηση στα 2/3 των εξόδων του ταμείου.
– Άμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο προηγούμενο καθεστώτος με προοπτική την παραπέρα μείωση τους.
– Συνταξιοδότηση όλων των ασφαλισμένων που συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία, με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.
– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
– Θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων, κλιμακούμενου προοδευτικά, υπέρ του ΟΑΕΕ, για κέρδη άνω των 20.000 €.
– Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
– Αυτοδίκαιη αναγνώριση στρατιωτικής θητείας χωρίς εξαγορά.
– Δημόσια και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και πρόνοια.
– Kατάργηση του νόμου που μας επιβάλλει την εξοντωτική φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ και αναδρομική διαγραφή των νόμων που επιβλήθηκαν.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ
– 20.000€ αφορολόγητο όριο και επιπλέον 5.000€ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Εκπαιδευτικοί

 Η Αγωνιστική Παρέμβαση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της 4η Φεβρουαρίου και έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στην Καμάρα στις 10.00 το πρωί

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης