Εξαρθρώθηκε η σπείρα, που ενέχεται σε ληστείες υποκαταστημάτων τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.) σε Αττική και Πελοπόννησο, καθώς επίσης σε πλήθος κλοπών κυρίως σε εμπορικά καταστήματα της Αττικής και ιατρικά κέντρα (Mall και Ιασώ).

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν την 12-06-2014 στο Μαρούσι, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, τρία μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα ένας 33χρονος και μια 28χρονη, υπήκοοι Αλβανίας και ένας άνδρας ηλικίας 43 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, ενώ ο 43χρονος κατηγορείται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον δύο άτομα, συνεργοί των δραστών οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξάρθρωση της σπείρας και η σύλληψη των μελών της, είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν κατάλληλα φυσικές και τεχνικές μέθοδοι εντοπισμού των δραστών, καθώς και ανάλογος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Όπως προέκυψε, οι δράστες είχαν συγκροτήσει το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ) με απώτερο στόχο τον πορισμό παράνομου εισοδήματος από τη διάπραξη κλοπών σε περιοχές του Αμαρουσίου, της Ραφήνας, της Βάρης και του Παλαιού Φαλήρου.

Πιο αναλυτικά, οι δράστες με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση και κυρίως απογευματινές ώρες, κινούμενοι με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο συγγενικού προσώπου του 33χρονου, εντόπιζαν τα θύματά τους, κυρίως κοντά σε εμπορικά κέντρα με μεγάλη αγοραστική κίνηση και εκμεταλλευόμενοι το συνωστισμό αλλά και τη στιγμιαία έλλειψη προσοχής τους, αφαιρούσαν από αυτούς την τσάντα ή το πορτοφόλι και διέφευγαν με το προαναφερόμενο όχημα.

Ακολούθως σε πολλές περιπτώσεις, προέβαιναν σε αναλήψεις χρημάτων ή σε αγορές προϊόντων, χρησιμοποιώντας τις κάρτες ανάληψης χρημάτων και πιστωτικές κάρτες των παθόντων, είτε μετέβαιναν στις οικίες τους, όπου διέπρατταν κλοπές ή αφαιρούσαν σταθμευμένα οχήματα, χρησιμοποιώντας τα κλειδιά, που έβρισκαν μέσα από τις τσάντες που αφαιρούσαν.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί περισσότερες από τριάντα έξι (36) περιπτώσεις κλοπών σε βάρος πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων διαπράχθηκαν σε μεγάλο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη εμπορική κίνηση.

Από την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας και σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, ταυτοποιήθηκε επίσης η εμπλοκή των δύο Αλβανών σε υποθέσεις ληστειών, που έλαβαν χώρα σε υποκαταστήματα τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.) καθώς και σε κλοπές οχημάτων σε Αττική και Μεσσηνία.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε επιμέρους δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για ληστεία και κλοπές, ενώ στη ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται και άγνωστος συνεργός τους τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί.

Όσον αφορά στη μεθοδολογία δράσης τους, προκύπτει ότι οι δράστες αφαιρούσαν οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες) και τα χρησιμοποιούσαν για να μεταβούν στους χώρους των ληστειών και περαιτέρω για τη διαφυγή τους. Ακολούθως τα εγκατέλειπαν σε παρακείμενα σημεία και διέφευγαν με οχήματα που δεν απασχολούσαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης