Η λειψυδρία «χτύπησε» και την πόρτα του Αρχαγγέλου! Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ο οικισμός παραμένει χωρίς νερό, με αποτέλεσμα δεκάδες κάτοικοι της περιοχής να διαμαρτύρονται για το… μαρτύριο της σταγόνας που βιώνουν.

Μάλιστα πρόκειται για ένα ακόμη χωριό που μπήκε στην μακρά λίστα εκείνων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας στο νησί της Ρόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο, αποτελεί το γεγονός ότι αυτό το πρόβλημα έρχεται σε μια περίοδο θεωρητικά χαμηλής κατανάλωσης, καθώς τα περισσότερα από τα προβλήματα που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα ήταν σε άμεση συνάρτηση και με την υψηλή ζήτηση για νερό από ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, λόγω της καλοκαιρινής περιόδου.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στον Αρχάγγελο, η έλλειψη νερού άρχισε να εμφανίζεται στις οικίες της περιοχής πριν από τέσσερις ημέρες.

Αμέσως μόλις ενημερώθηκαν, στελέχη της ΔΕΥΑΡ βρέθηκαν στο σημείο και εργάζονταν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, ώστε να αντικαταστήσουν τις αντλίες στις γεωτρήσεις. Ωστόσο η υδροδότηση επανήλθε μόλις για τέσσερις ώρες (!), καθώς στη 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής στέρεψαν και πάλι οι γεωτρήσεις στην περιοχή. Επί τόπου, αυτή τη φορά βρέθηκαν για αυτοψία τόσο ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Δημήτρης Τσίκκης, όσο και ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Καρατζιάς και εκ νέου τα στελέχη της ΔΕΥΑΡ.

Αν και για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αλλάχθηκαν οι αντλίες και οι πομόνες στις δεξαμενές, το πρόβλημα δεν διορθώθηκε. Τουναντίον συνεχίστηκε και χθες, γεγονός που εξόργισε τους κατοίκους του Αρχαγγέλου, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα, αφού δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες στα σπίτια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν γεμίζουν οι δεξαμενές

Παρ’ όλα αυτά το γεγονός ότι ενώ οι αντλίες δούλευαν κανονικά οι δεξαμενές δεν γέμιζαν, έστρεψε τις υποψίες των στελεχών της ΔΕΥΑΡ προς άλλη κατεύθυνση. Τελικά διαπίστωσαν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μειωθεί δραματικά και στον Αρχάγγελο, το οποίο αποδεικνύεται από τις χαμηλές ποσότητες νερού που αντλούνται από τις πηγές του Αίθωνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λόγω και της σημαντικής ζήτησης σε έναν οικισμό με 10.000 περίπου κατοίκους, να μην μένει καθόλου νερό μέσα στις δεξαμενές και η στάθμη να παραμένει μονίμως τις τελευταίες ημέρες κάτω από το όριο ασφαλείας.

Εντούτοις όπως επισημαίνουν από το καλοκαίρι αρμόδια στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, «δεν έχουμε στα χέρια μας κάποιο μαγικό ραβδάκι ώστε να αποκαταστήσουμε δια μαγείας το πρόβλημα, ούτε μπορούμε να τα βάλουμε με τον Θεό. Θα πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος ότι θα πρέπει πλέον η κατανάλωση του νερού να γίνεται με μέτρο και λογική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δραματική».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, πρόβλημα με το νερό συνεχίζουν να έχουν κι άλλοι οικισμοί του νησιού όπως η Σορωνή και τα Λάερμα, με την περίπτωση των Λαέρμων να είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς κάθε δύο ημέρες το χωριό υδροδοτείται με νερό που μεταφέρουν βυτιοφόρα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ από την Λάρδο.

Πηγή : rodiaki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης