Με καθυστέρηση «συμμορφώθηκε» τελικά το Δημόσιο στην προδικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποστείλει στοιχεία για το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, με αποτέλεσμα να συζητηθεί ύστερα από ένα μήνα το θέμα, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Προς έκπληξη όλων, όμως τα στοιχεία που προσκομίστηκαν ήταν μόνο στατιστικά για τον αριθμό είτε των  θανάτων στις ΜΕΘ, είτε των διασωληνωμένων ανά ηλικιακή ομάδα αλλά και εκτιμήσεις  για τον αριθμό των θανόντων άνω των 59 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα στοιχεία αυτά είναι ανεπαρκή και δεν απαντούν στα κρίσιμα σημεία του θέματος. Το μέτρο της  επιβολής του προστίμου είναι ρατσιστικό και αποτελεί  παγκόσμια πρωτοτυπία. Το Δημόσιο οφείλει να σεβαστεί τους ηλικιωμένους οι οποίοι σε όλη τους τη ζωή  έχουν προσφέρει. Το Δημόσιο προσβάλει την τρίτη ηλικία, την κοροϊδεύει, την εκβιάζει με το κατάπτυστο αυτό μέτρο της επιβολής προστίμου», σχολίασαν οι δικηγόροι των προσφευγόντων οι οποίοι έχουν στραφεί σε βάρος της σχετικής  υπουργικής απόφασης. «Τα στοιχεία του Δημοσίου καταγράφουν το αυτονόητο, χωρίς να λένε κάτι παραπάνω από όσα μέχρι σήμερα είναι γνωστά και να δικαιολογούν την επιβολή του μέτρου, αλλά  και χωρίς να απαντούν γιατί επελέγησαν οι μεγάλες ηλικίες, αφού το 90% των ασθενών από COVID-19 είναι κάτω των 60 ετών», συμπλήρωσαν, επισημαίνοντας παράλληλα την αντισυνταγματικότητα του μέτρου, καθώς παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών  άνω των 60 ετών λαμβάνει συντάξεις στα επίπεδα των 300-400 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι τους Δημοσίου επικαλέστηκαν  δύο υγειονομικές εκθέσεις στις οποίες, όπως είπαν, στηρίχθηκε η  εκτίμηση των υγειονομικών δεδομένων και κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ. Υπεραμύνθηκαν δε της συνταγματικότητας της επιβολής του προστίμου, αρνούμενοι πως παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και προσβάλλει την προσωπικότητα των πολιτών.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο  επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του. Υπενθυμίζεται πάντως πως  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εδώ και δύο μήνες  έχει ανακοινώσει  την αναστολή επιβολής του προστίμου, από τα μέσα του περασμένου Απριλίου (15 Απριλίου 2022).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης