Το «πράσινο φως» για να περάσουν πλέον στα ΤΑΙΠΕΔ τα 137 από τα 228 διαμερίσματα του προσφυγικού συνοικισμού στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας συνταγματική και νόμιμη τη μεταβίβασή τους από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του Δήμου Αθηναίων με την οποία υποστήριζε ότι έχει την κυριότητα των εν λόγω προσφυγικών διαμερισμάτων, καθώς δεν απέδειξε τις αιτιάσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ΣτΕ, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων η οποία ελήφθη την 16η Απριλίου 1940, παραχωρήθηκε δωρεάν στο Δημόσιο η εν λόγω έκταση των 17.215 τ.μ. στην περιοχή των Αμπελοκήπων, που περικλείεται μεταξύ των οδών Δέγλερη-Τριχωνίδος-Δημητσάνας- Κορώνειας-Κούζη-Λεωφóρο Αλεξάνδρας, για την ανέγερση προσφυγικών κατοικιών. Το 1933 ξεκίνησε η ανέγερση των 8 πολυκατοικιών (228 διαμερισμάτων).

Ο Δήμος Αθηναίων είχε προσφύγει στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι η μερική μεταβίβαση των ακινήτων που έχει στην κυριότητά του, δηλαδή των 137 διαμερισμάτων, στο ΤΑΥΠΕΔ είναι αντίθετη στο άρθρο 17 του Συντάγματος και την ΕΣΔΑ που προστατεύουν την περιουσία, καθώς δεν καταβλήθηκε η προβλεπόμενη αποζημίωση στη δημοτική αρχή. Ακόμη, ο Δήμος Αθηναίων υποστήριζε ότι ουδέποτε απώλεσε την κυριότητα των επίμαχων ακινήτων.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας δεν αποδέχθηκαν τους ισχυρισμούς του Δήμου Αθηναίων, θεωρώντας ότι δεν προσκόμισε κάποια απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που να του αναγνωρίζει το δικαίωμα κυριότητας. Εξάλλου, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η κυριότητα των ακινήτων υπάγεται στην αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων, που αν θέλει μπορεί να προσφύγει ο εν λόγω Δήμος.
Κατά συνέπεια δεν προκαλείται καμία βλάβη στα συμφέροντα του Δήμου σημειώνει το ΣτΕ, αφού τα ακίνητα αυτά δεν είναι δικά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τον ισχυρισμό του Δήμου Αθηναίων ότι παράνομα μεταβιβάστηκαν μερικά από τα ακίνητα στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς είναι χαρακτηρισμένα «νεώτερα μνημεία» και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης δεν μπορεί να διασπάται η ενότητα των μνημείων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης