ΣτΕ: Παράνομη η θανάτωση ζώων χωρίς αναισθησία σε λατρευτικές τελετές

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021, 18:06
ΣτΕ: Παράνομη η θανάτωση ζώων χωρίς αναισθησία σε λατρευτικές τελετές

Δικαιωνει  τις φιλοζωικές οργανώσεις, απόφαση του  Συμβουλιου της Επικρατείας με την οποία δεν επιτρεπεται στο εξής η σφαγή ζώων  στο πλαίσιο θρησκευτικών λατρευτικών τελετών της  μουσουλμανικής και εβραϊκής θρησκείας, χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση, κατι που  προβλέπει  κοινή υπουργική απόφαση του 2017. Συμφωνα με το ΣτΕ, η πρακτικη αυτη είναι παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία  και ως εκ τούτου του θα πρεπει να ακυρωθει.

Υπενθυμίζεται ότι η μουσουλμανική και η εβραϊκή θρησκεία προβλέπουν ειδικό τελετουργικό τρόπο σφαγής των ζώων κατά τις θρησκευτικές τελετές τους, με  κύριο χαρακτηριστικό τη σφαγή του ζώου χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση.

Ειδικότερα,  στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική  Ομοσπονδία και ζητούσε να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. 951/44337/21.4.2017 απόφαση (κ.υ.α.) του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία καθορίσθηκαν τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού   1099/2009,  σχετικά  με τη σφαγή των  ζώων   στο πλαίσιο θρησκευτικών εκδηλώσεων λατρευτικών τύπων αλλοθρήσκων. 

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄  αριθμ. 1751/2021 απόφασή του (προεδρεύων ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Χριστίνα  Σιταρά) έκανε δεκτή την αίτηση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και ακύρωσε την προσβαλλόμενη   κ.υ.α.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021, 18:06