Μπλοκάρει προσωρινά το Συμβούλιο της Επικρατείας το πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιφέρεια.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτ. Ρίζος με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα των γιατρών. Ήδη πάντως το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει την ανάκληση της προσωρινής διαταγής που παγώνει την εφαρμογή της απόφασης του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και του ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ενώ σήμερα κατατέθηκε αντίστοιχη προσφυγή και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Μέσα στο καλοκαίρι όμως θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και για την αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για το θέμα αυτό. Με τις δύο επίμαχες αποφάσεις τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Οι ιατρικοί φορείς υποστηρίζουν ότι, πλέον της αντισυνταγματικότητας, οι δύο επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις επιφέρουν σημαντικούς φραγμούς κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος σε όλη την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ είναι αντίθετες στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν είχε δοθεί από το ΣτΕ ανάλογη αναστολή υπουργικής απόφασης για το πλαφόν στη συνταγογράφηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης