Ποικίλα ερωτήματα προκαλεί η κίνηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου την επιστολή που είχε διαρρεύσει και η οποία είχε σταλεί στην τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη χώρα μας.

Η κίνηση αυτή ενισχύει την εικόνα σύγκρουσης που φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους δικαστικούς λειτουργούς και την κυβέρνηση με «φόντο» τα αναδρομικά τους. Και αυτό, καθώς είναι η πρώτη φορά που αναρτάται στο επίσημο σάιτ του Συμβουλίου της Επικρατείας ολόκληρο το κείμενο των 47 σελίδων με τις απαντήσεις του Έλληνα ΥΠ.ΟΙΚ προς την τρόικα γραμμένο στα αγγλικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη αίσθηση, πάντως, που αφήνει η ενέργεια αυτή είναι πως πρόκειται για σαφή ένδειξη ή τουλάχιστον «μήνυμα» μεγάλης δυσαρέσκειας εκ μέρους του ανώτατου δικαστή. Προφανώς με την κίνηση αυτή θέλει να καταδείξει πως το mail (το οποίο εχει ήδη δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο) δεν περιλαμβάνει τις απαιτήσεις των δικαστών και την πρόθεση της κυβέρνησης για συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωσαν.

Συγκεκριμένα η ανάρτηση που έκανε ο κ. Ρίζος αναφέρει:

«Από το γραφείο του Προέδρου εδόθη προς ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δικαστηρίου κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε στον Τύπο της 2.12.2014 και το οποίο φέρεται ότι αποτελεί επιστολή του υπουργού των Οικονομικών προς την Tρόικα με προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα. Κρίνεται ότι η ανάρτηση βοηθεί στην ενημέρωση των δικαστών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Ρίζο, τονίζουν ότι η ενέργεια αυτή του προέδρου του ΣτΕ, αποσκοπεί καθαρά στην ενημέρωση των συναδέλφων του, εν όψει των ζητημάτων που εκκρεμούν στο δικαστήριο, αλλά και αυτών που λέγεται ότι θα έρθουν προς επίλυση. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι τη ερχόμενη εβδομάδα συνέρχεται η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης) για να ελέγξει έαν μέσα στην προθεσμία των δύο μηνών που είχε δώσει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο συμμορφώθηκε το υπουργείο Οικονομικών στην τελεσίδική και αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την αναδρομική επιστροφή των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων. Παράλληλα, οι δικαστικές στα σάιτ τους έχουν αναρτήσει υποδείγματα των νέων αγωγών που θα κατατεθούν στο Μισθοδικείο κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Οι νέες αυτές αγωγές αφορούν τις αναδρομικές διαφορές των αποδοχών τους για το διάστημα από 1.8.2012 έως 30.6.2014.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης