Σταθεροποίηση του πλημμυρικού φαινομένου στο βόρειο τμήμα του Έβρου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014, 12:40
Σταθεροποίηση του πλημμυρικού φαινομένου στο βόρειο τμήμα του Έβρου
Σταθεροποίηση του πλημμυρικού φαινομένου καταγράφεται στο βόρειο τμήμα του Έβρου, όπου η στάθμη των υδάτων του ποταμού έχει «πέσει» στα 5,80 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 5,70μ. στο Πύθιο.

Οι παροχετεύσεις από το Σβίλεγκραντ (Βουλγαρία) έχουν, επίσης, μειωθεί στα 620 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, έναντι περίπου 1.100 κυβικών τις προηγούμενες μέρες.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στο ύψος της Αδριανούπολης (Τουρκία), όπου οι παροχετεύσεις διαμορφώνονται στα 1.190 κυβικά μέτρα, σε σχέση με 1.400 τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, η επιφυλακή και η ετοιμότητα όλου του μηχανισμού της Περιφέρειας εξακολουθεί να είναι αυξημένη, διότι «υψηλά σταθερά παραμένουν οι παροχές στην περιοχή του Πετάλου, όπου η στάθμη του ποταμού είναι στα 7 μέτρα (με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα) και οι παροχές αγγίζουν τα 2.045 κυβικά το δευτερόλεπτο».


Όπως εξήγησε ο κ. Πέτροβιτς, πρόκειται για παροχές που προέρχονται από τον Έβρο αφού «κατεβάζει» όλο τον υδάτινο όγκο του προς τον Νότο (όπου και εκβάλλει ο ποταμός στην κάθοδό του προς το Δέλτα), συγκεντρώνοντας, επίσης, ύδατα και από τους παραποτάμους του -Ερυθροπόταμο, Εργίνη, Τούντζα και Άρδα.

Οι Αρχές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη των πλημμυρικών φαινομένων και διενεργούν ελέγχους, ούτως ώστε να αποφευχθούν ρήγματα στα αναχώματα που εδώ και 12 μέρες έχουν «καταπονηθεί», αφού ο ποταμός «δοκιμάζει» τις αντοχές τους στον μέγιστο βαθμό.

Στο μεταξύ, η ρήξη αναχώματος, χθες, στον οικισμό Πέταλο φαίνεται -όπως είπε ο κ. Πέτροβιτς- ότι αποσυμφόρησε το φαινόμενο, αφού εκτόνωσε μεγάλο όγκο των υδάτων που στράφηκε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ δεν υπήρξε κίνδυνος να πλημμυρίσουν σπίτια στον οικισμό Πόρο.

Την ίδια ώρα, συνεργεία του ΕΛΓΑ, με τη συνδρομή γεωπόνων της Περιφέρειας, καταγράφουν τις ζημιές στις πλημμυρισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις (περίπου 110.000 στρέμματα βάσει των αρχικών εκτιμήσεων).

Επίσης, όπως είπε ο κ. Πέτροβιτς, στην περιοχή βρίσκεται και κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ) που διενεργεί αυτοψίες για τις κατοικίες που έχουν πλημμυρίσει.

«Το κλιμάκιο, σε συνεργασία με τους δήμους, επισκέπτεται τα σημεία όπου κατοικίες επλήγησαν από νερά, κατά μήκος του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014, 12:40