Εκτός ελέγχου είναι το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία, όπου ήδη έχουν εκκενωθεί 19 χωριά και οικισμοί,  την ώρα που δημιουργείται από την πυροσβεστική «φραγμός» ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί προς την Ηλεία. 

Τα περίπου 150 χωριά και οικισμοί της Γορτυνίας ζουν ένα εφιαλτικό βράδυ, με νέες εστίες φωτιές να ξεπηδούν κυριολεκτικά από το πουθενά και να προκαλούν τεράστια επιχειρησιακά προβλήματα στους πυροσβέστες και μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους. Το μήκος του μετώπου εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πυροσβεστικός φραγμός έχει στηθεί στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας η φωτιά που βρίσκεται στην Γορτυνία», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.  Όπως εξήγησε, «η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα».

Όσον αφορά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν στις περιοχές Λάλα, Λάσδικα, Δούκα και Μηλιές, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εξακολουθεί να παραμένει πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας. Η σημαντικότερη αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στην περιοχή Λιβαδάκι, όπου υπάρχει πολύ πυκνή βλάστηση και άμεσα πρόκειται να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ενώ κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν άμεσα αντιπυρικές ζώνες, ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

Από το μεσημέρι και μετά εκκενώθηκαν 19 χωριά, τα οποία είναι τα εξής: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρο, Αγιονέρι, Παρνασσό, Οχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι ή Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρη, Αγιο Ιωάννη Αρχαίας Ηραίας, Λώτη, Λιοδώρα, Καστράκι και Φαναράκι. Η εντολή από το 112 προς τους κατοίκους τους ήταν να κατευθυνθούν προς τα Τρόπαια ή την Τρίπολη.  

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 313 πυροσβέστες, με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 101 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα και εννέα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων ενός αεροσκάφους της Κροατίας και ενός της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης.

Δείτε βίντεο 

 

 

 

 

 

Πηγή: patrisnews.gr

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης