Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος – Μυρτώ Τσάβαλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η απίστευτη ιστορία του Έλληνα προσωπικού σεφ του Εμίρη Αλ Θανί, ο οποίος κατέληξε στα μπουντρούμια των κεντρικών φυλακών του Κατάρ, χωρίς, όπως καταγγέλλει, να του δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το ερώτημα είναι απλό. Άραγε εάν στη θέση του Έλληνα, ο οποίος προχωρά σε απεργία πείνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας, βρισκόταν κάποιος άλλος Ευρωπαίος πολίτης ή Αμερικανός υπήκοος, τα αντανακλαστικά των διπλωματικών υπηρεσιών θα ήταν τόσο αργά;

Ο Ε. Κ. έγκλειστος στις φυλακές της Ντόχα μίλησε αποκλειστικά στο zougla.gr και αποκάλυψε το μαρτύριο που βιώνει εδώ και καιρό. Πέραν της οικογενείας του, που ισχυρίζεται ότι ο συγγενής τους βρίσκεται άδικα στη φυλακή, την ίδια γνώμη έχει και ο Έλληνας Πρέσβης στο Κατάρ, κ. Γιάννης Μεταξάς, ο οποίος μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα δήλωσε ότι ο σεφ είναι αθώος!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας ξετυλίξουμε όμως το ρεπορτάζ…

«Ο σεφ είναι αθώος»

Σοκ, οργή και ερωτήματα προκαλούν τα όσα δήλωσε στο zougla.gr ο Έλληνας πρέσβης στο Κατάρ, κ. Γιάννης Μεταξάς, σχετικά με την υπόθεση του γνωστού σεφ.

Ο κ. Μεταξάς, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ξεκαθάρισε ότι ο Ε.Κ. είναι αθώος, τονίζοντας ότι βρίσκεται άδικα στη φυλακή!

«Ο άνθρωπος είναι αθώος. Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας δεν έχει έρθει ποτέ στο δικαστήριο να καταθέσει. Κάναμε ό, τι είναι δυνατό και συνεχίζουμε. Μας δυσαρεστεί το γεγονός πως, ενώ ο σεφ ήταν να δικαστεί στις 2 Ιουνίου, το δικαστήριο αναβλήθηκε για τις 26 Οκτωβρίου επειδή το λεωφορείο άργησε να φέρει τους κρατουμένους. Ελπίζουμε να βγει γιατί βρίσκεται άδικα στην φυλακή» σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ στην ερώτηση πώς είναι δυνατόν κάποιος να βρίσκεται στη φυλακή χωρίς ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας να έχει εμφανιστεί ποτέ στο δικαστήριο, ο κ. Μεταξάς απάντησε αφοπλιστικά… «Είναι περίεργη αυτή η χώρα».

Τι απαντάει το υπουργείο Εξωτερικών

Από την άλλη, το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί μέχρι στιγμής στάση αναμονής, περιμένοντας από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Κατάρ να διευθετήσει την υπόθεση.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ, κ. Κωνσταντίνο Κούτρα ο οποίος ανέφερε ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ενημερωμένες και παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο είναι γιατί η ηγεσία του υπουργείου αρκείται να παραμένει αμέτοχος θεατής σε μία υπόθεση που δεν είναι πρόσφατη, αφορά Έλληνα πολίτη που έχει «εγκλωβιστεί» στην απόφαση ενός δικαστηρίου του εξωτερικού, όταν μάλιστα αυτή φέρεται να ελήφθη, όπως καταγγέλλεται:

Eρήμην του

Βασισμένη σε ένα κατηγορητήριο που συντάχθηκε στηριγμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου στην καταγγελία ενός ανθρώπου που δεν παρέστη καν στο δικαστήριο (!).

«Δικάστηκε ερήμην»

Την ίδια ώρα, το στενό οικογενειακό περιβάλλον του σεφ που μεγαλούργησε στις κουζίνες της βασιλικής οικογένειας αλ Θάνι, καταγγέλλει σωρεία λαθών, παραλείψεων και παραποιήσεων κατά τη διεξαγωγή της δίκης και του ανακριτικού έργου.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννώνται σχετικά με τον τρόπο που ο σεφ κρίθηκε ένοχος, καθώς το κατηγορητήριο φέρεται να συντάχθηκε αποκλειστικά βάσει των καταγγελιών ενός ανθρώπου, πρώην συνεργάτη του.

«Ο Ε.Κ. βρίσκεται στις φυλακές του Κατάρ λόγω της ανευθυνότητας του πρώτου δικηγόρου του, ο οποίος δεν έδωσε την απολογία του στην πρώτη δίκη. Αποτέλεσμα ήταν ο δικαστής να τον δικάσει ερήμην και σύμφωνα με τις καταγγελίες της εισαγγελέως που βασίστηκαν κυρίως σε έναν πρώην συνεργάτη του», καταγγέλλουν άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του σεφ, στο zougla.gr.


(Έγγραφο που πιστοποιεί ότι ο σεφ παρείχε τις υπηρεσίες του στη βασιλική οικογένεια)

Υπενθυμίζεται ότι ο Ε.Κ. καταδικάστηκε για την προώθηση στην πορνεία μιας κοπέλας που αυτοκτόνησε, τέως συζύγου του πρώην Καταριανού συνεργάτη του. Ο εν λόγω άνδρας σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα συγγενών του Έλληνα σεφ, έχει καταδικαστεί επτά φορές στο Μπαχρέιν για διάφορα αδικήματα.

Ο γιατρός που εξέτασε το πτώμα της κοπέλας, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η θανούσα είχε έντονη σεξουαλική ζωή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν έγιναν περαιτέρω εξετάσεις, όπως για παράδειγμα DNA, έτσι ώστε να προχωρήσει η έρευνα με αδιάσειστα στοιχεία.

«Ποιο σύγχρονο κράτος μπορεί να βασιστεί στην καταγγελία ενός άνδρα που ήρθε και δήλωσε ότι η γυναίκα του είναι πόρνη;», διερωτώνται οι συγγενείς του Ε.Κ.

Παραλείψεις, λάθη και παραποιήσεις

Στο μεταξύ, οι συγγενείς του κρατουμένου, απαριθμούν ακόμη μία σειρά από παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του ανακριτικού έργου, όπως τους τα περιέγραψε ο παθών.


(Στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται ότι η κοπέλα κρεμάστηκε)

«Πήγαν και ρώτησαν τους γείτονες της κοπέλας στο σπίτι που της είχε παραχωρήσει ο Ε.Κ. αλλά και τους άνδρες της ασφάλειας για την υπόθεση. Οι μαρτυρίες τους- που προφανώς συνηγορούν στους ισχυρισμούς του Ε.Κ. – δεν έχουν συμπεριληφθεί στον φάκελο της υπόθεσης», καταγγέλλουν και συνεχίζουν: «Κατά τη διάρκεια της δίκης, δεν του έφεραν καν μεταφραστή, να μιλάει τη μητρική του γλώσσα. Παραποίησαν τα λεγόμενά του».

Παρουσίασαν την ταυτότητα ως συμβόλαιο…

Εξωφρενικά είναι και τα στοιχεία που παραθέτουν οι συγγενείς του έγκλειστου στις φυλακές του Κατάρ σεφ, σχετικά με τις συνθήκες πρόσληψής του από τη βασιλική οικογένεια.

«Τον κάλεσε η πρεσβεία του Κατάρ για να δουλέψει στη βασιλική οικογένεια που τον διάλεξε. Τον μετέφεραν στο Κατάρ και από την πρώτη στιγμή του έβγαλαν ταυτότητα, χωρίς να υπογράψει κάποιο συμβόλαιο. Κάτι τέτοιο θεωρείται παράνομο καθώς θα έπρεπε να έχει υπογράψει συμβόλαιο για δύο τουλάχιστον χρόνια, βάσει της νομοθεσίας. Οι μάνατζερ της βασιλικής οικογένειας τον παραμύθιαζαν ότι η ταυτότητα που του παραχώρησαν είναι και το συμβόλαιό του», αναφέρουν.


(Η ταυτότητα του Έλληνα σεφ)



«Κινδυνεύει η ζωή του»

Όσον αφορά στις συνθήκες κράτησής του, οι συγγενείς του Ε.Κ. καταγγέλλουν στο zougla.gr ότι από την ημέρα που φυλακίστηκε, έχει χάσει πάνω από 17 κιλά και η ζωή του κινδυνεύει άμεσα λόγω της επιβεβαρυμμένης υγείας του. Να σημειωθεί ότι ο κρατούμενος, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει φυλακισθεί, έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας.

«Έχουν τοποθετήσει βίδες στα δάχτυλά του γιατί είχε ένα ατύχημα. Δεν τον μετέφεραν σε γιατρό ή νοσοκομείο ως όφειλαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα δάχτυλά του», αναφέρει συγγενής του σεφ.

Το οικογενειακό περιβάλλον του Ε.Κ. απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους να δοθεί μία λύση στον ατέρμονο Γολγοθά του, εκφράζοντας παράλληλα φόβους ακόμη και για την ίδια του τη ζωή…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης