Έπειτα από μία απόφαση-βόμβα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για ισόβια καταδίκη, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και οι Μ. Λεμούσιας – Π. Σαξώνης οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στις φυλακές Διαβατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με χειροπέδες Σε ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου για ισόβια κάθειρξη, δίχως ελαφρυντικά, σχετικά με την υπεξαίρεση-μαμούθ από τα ταμεία του δήμου και υποβασταζόμενος από τη σύζυγό του βούρκωσε μέσα στην αίθουσα.

Κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια, έκρυψε επιμελώς με την καπαρντίνα του τις χειροπέδες και επιβιβάστηκε στην κλούβα του Τμήματος Μεταγωγών.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του δικαστηρίου υποστήριξε ότι: «Δεν μπορεί ένας δημόσιος άρχοντας να αποφασίσει να κλέψει ξαφνικά το 1999, το αδίκημα δεν είναι πρωτογενές», ενώ πρόσθεσε ότι: «Η εγκληματική δράση Παπαγεωργόπουλου – Λεμούσια αποκλείει ότι έζησαν έντιμο βίο πριν από το αδίκημα της υπεξαίρεσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη της δίκης)

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος υποστηρίζει πως οι δύο από τους κατηγορουμένους της υπεξαίρεσης Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας δεν μπορεί να έχουν κανένα ελαφρυντικό, διότι πιστεύει πως και πριν από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης -σε άλλα αξιώματα που κατείχαν- έκλεβαν και πάλι χρήματα.


(Το βανάκι του μεταγωγών)

Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας: «Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».

Απευθυνόμενος στον πρώην δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Γιώργος Αποστολάκης, σημείωσε: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».

Ο Μ. Λεμούσιας κατά την έξοδό του από το δικαστήριο δήλωσε ότι: «Η διαδικασία έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, καμία κατηγορία. Δυστυχώς περάσαμε στη ρωμαϊκή εποχή».


(Ο Σαξώνης στην κλούβα του Μεταγωγών)


(Ο Μ. Λεμούσιας)

Ένοχοι Παπαγεωργόπουλος – Σαξώνης – Λεμούσιας

Ο Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια κατ’ εξακολούθηση στην υπεξαίρεση, ενώ ο Μιχάλης Λεμούσιας για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και απλή συνδρομή σε πλαστογραφία.

Αθώοι κρίθηκαν οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης και Θόδωρος Αθανάσαρος.

Το δικαστήριο επίσης όρισε το συνολικό ποσό της βεβαιωμένης υπεξαίρεσης σε 21,1 εκατ. ευρώ.

Χειροκροτήματα στον Β. Παπαγεωργόπουλο

Υποστηρικτές του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου, τον περίμεναν στην είσοδο των δικαστηρίων και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, μόλις τον είδαν.

Κάποιος μάλιστα φώναξε: «Κράτα γερά, δήμαρχε, και ο Κολοκοτρώνης φυλακή πήγε».

To σκεπτικό της απόφασης

«Δεν αρκεί ούτε το λευκό ποινικό μητρώο. Οι σπουδαίες αθλητικές επιδόσεις δεν μπορούν να θεμελιώσουν την απονομή του ελαφρυντικού. Θα έπρεπε να σταθούν στοιχεία ήθους αποτρεπτικά στην εγκληματική δραστηριότητα. Το πληγέν έννομο αγαθό είναι το δημοτικό χρήμα. Εκδήλωσαν αμέσως πράξεις διαφθοράς, με το που ανέλαβαν τη διοίκηση. Δεν εκδήλωσαν κάποια μεταμέλεια. Ήταν εξοικειωμένος με το οικονομικό έγκλημα» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

«Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ. Λεμούσιας αναζητούσε μία “πηγή” χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ’ εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης “Αναγέννηση”, της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον δήμο ασκεί διοίκηση αυτός. Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη “μηχανή” της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά» τόνισε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απόφαση.

«Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης ξεπερνάει τα 17,9 εκατ. ευρώ. «Τα χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Μία εντολή του δημάρχου αρκούσε να κλείσει η “στρόφιγγα” των μετρητών. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999, που – κατά μέσο όρο – υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε» σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετατρέποντας το υπεξαιρεθέν ποσό από ευρώ σε δραχμές. «Αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές. Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστεί ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον Π. Σαξώνη, είπε ότι τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν κακότεχνα και εξόφθαλμα πλαστά. «Ήταν ασύδοτος και είχε ασυλία» τόνισε ο πρόεδρος, ενώ για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας είπε ότι «παρείχαν ηθελημένα συνδρομή και άφθονα μετρητά, γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρώσει ο Σαξώνης».

Τι είχε προτείνει ο εισαγγελέας

Νωρίτερα, την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για την πρωτοφανή υπόθεση υπεξαίρεσης-μαμούθ είχε προτείνει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

«Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ. Λεμούσιας αναζητούσε μία “πηγή” χρημάτων με πρόσχημα την ενίσχυση της παράταξης του Β. Παπαγεωργόπουλου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί. Γνώστης ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Έστησαν μηχανή υπεξαιρέσεων» είπε ο πρόεδρος της έδρας.


(Έξω από τα δικαστήρια)


(Ο Σαξώνης προσέρχεται στα δικαστήρια)

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάνθηκε την ενοχή και των δύο πρώην διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας, των κ.κ. Γκόλα και Γκαϊτατζή, για παροχή κατ ‘ εξακολούθηση άμεσης συνδρομής στην υπεξαίρεση, ωστόσο τους έκρινε αθώους για το αδίκημα της πλαστογραφίας.

H είσοδος στα δικαστήρια:

Μπουτάρης: «Η απόφαση ικανοποιεί το κοινό αίσθημα»

Ερωτηθείς για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την ισόβια καταδίκη των Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, Μιχάλη Λεμούσια και του Παναγιώτη Σαξώνη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, απάντησε: «Η απόφαση του δικαστηρίου αποδίδει ευθύνες για μια υπόθεση που απασχόλησε την πόλη μας για μεγάλο χρονικό διάστημα και αντικατοπτρίζει τη βούληση της δικαιοσύνης να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Είναι πλέον δική μας ευθύνη να διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μήνυμα της σημερινής απόφασης είναι επίσης ότι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος θέλει μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα προηγούμενο, με βάση το οποίο δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι για την καλύτερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα».

Aπό τον στίβο και την πολιτική στη… φυλακή

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947, ενώ έλκει την καταγωγή του από το Αίγιο. Αποφοίτησε από το Ε’ Γυμνάσιο και εν συνεχεία από το Α’ Λύκειο Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του χειρουργού οδοντιάτρου. Άσκησε το επάγγελμα του οδοντιάτρου μέχρι το 1981, οπότε και εκλέχτηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης.


(Με την σύζυγό του Ελένη Σωτηριάδου)

Αθλητική δραστηριότητα

Υπήρξε σημαντικός δρομέας ταχύτητας στην Ελλάδα. Αναδείχθηκε αρκετές φορές πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης στα 100μ., ενώ κατέκτησε τρία ευρωπαϊκά μετάλλια: το πρώτο στο Ελσίνκι το 1971, το δεύτερο το 1972 στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας και το τρίτο το 1976 στο Μόναχο.


(Σε νεαρή ηλικία)

Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972) και του Μόντρεαλ το 1976 (ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής). Το 1980 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Υπήρξε αθλητής του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου «ΑΕΤΟΣ».

Πρωταγωνίστησε επί πολλά χρόνια στους διεθνείς στίβους, ισοφάρισε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα 100 μέτρα, ενώ ήταν κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στα 100 μέτρα επί 21 συνεχή χρόνια.

Πλέον των άλλων διακρίσεων κατέκτησε τρία μετάλλια Πανευρωπαϊκών Αγώνων. Ανακηρύχθηκε το 1971 και το 1972 καλύτερος αθλητής της χρονιάς από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.

Συμμετοχή στα κοινά


(Στον δήμο Θεσσαλονίκης)

Το 1978 έθεσε υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές και εκλέχθηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Το 1980 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Από το 1981 έως και το τέλος του 1998 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής. Την περίοδο 1991-92 διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της κατασκευής αθλητικών έργων. Το 1998 παραιτήθηκε από βουλευτής, για να αναλάβει τα καθήκοντα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, έπειτα από εκλογή με ποσοστό 54,21%.


(Με τον Νικήτα Κακλαμάνη στην ΚΕΔΕ)

Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στις εκλογές του 1981, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης. Επανεξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 1996. Στις δημοτικές εκλογές του 1998 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης απέναντι στον Θρασύβουλο Λαζαρίδη (τότε δήμαρχο Καλαμαριάς) και εξελέγη. Στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (2002 με βασικό αντίπαλο τον Σπύρο Βούγια και 2006 με βασικό αντίπαλο τη Χρύσα Αράπογλου) επανεξελέγη δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η θητεία του ως δημάρχου ολοκληρώθηκε το 2010.

Στο βιογραφικό του σημείωμα που βρίσκεται αναρτημένο στη σελίδα του στο Facebook αναφέρεται ότι «ανέδειξε την ενότητα, την αξιοπιστία, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα, σε κυρίαρχα στοιχεία της Δημοτικής Αρχής της Θεσσαλονίκης».

Το δικαστήριο σχημάτισε αντίθετη άποψη…

Πηγή video:thestival.gr/seleo.gr/rthess.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης