Στα άκρα η κόντρα Κεραμέως-ΑΔΕΔΥ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 09:53
Στα άκρα η κόντρα Κεραμέως-ΑΔΕΔΥ

Τεντώνει το σχοινί στο πολιτικό σκηνικό μετά και την απόφαση της υπουργού Παιδείας, η οποία ακολούθησε το παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή προ ημερών και κατέθεσε αγωγή κατά της συνδικαλιστικής οργάνωσης της ΑΔΕΔΥ για την απεργία που έχει εξαγγελθεί για την Τετάρτη 16 Ιουνίου.

Η Νίκη Κεραμέως, μέσω ανακοίνωσης, εξήγησε πως η αγωγή κατατέθηκε διότι η απεργία της ΑΔΕΔΥ παρεμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλήνιων Εξετάσεων.

Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και ειδικότερα της Νίκης Κεραμέως με τις συνδικαλιστές οργανώσεις γίνεται εν ώρα εξετάσεων προκαλώντας προφανώς σοβαρά προβλήματα ως προς τη μετακίνηση αλλά και την ψυχολογία των υποψηφίων, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν, εκτός από τη δική τους αγωνία, και τις επιπτώσεις από τις πολιτικές συγκρούσεις λόγω του εργασιακού νομοσχεδίου.

Όπως αναφέρεται, λοιπόν, στη σχετική ανακοίνωση, η κήρυξη της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών για την Τετάρτη 16 Ιουνίου μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την ομαλή διενέργειά τους.

«Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο μια κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον περισσότερων των 100.000 υποψηφίων» επισημαίνει η υπουργός.

Και προσθέτει ότι εκπαιδευτικοί κάθε κλάδου και κατηγορίας που συμμετέχουν στη διαδικασία, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. λεωφορεία, τρένα, πλοία) κατά τις πρωινές ώρες μετακίνησης υποψηφίων, επιτηρητών και λοιπών συντελεστών προς τα εξεταστικά κέντρα, όλοι συμβάλλουν, άμεσα ή έμμεσα, στην ομαλή διεξαγωγή μιας κρίσιμης δοκιμασίας της σχολικής ζωής, που δεν νοείται να τίθεται σε κίνδυνο.

«Δεδομένης της κρισιμότητας της περίστασης, η ΟΛΜΕ απηύθυνε και η ίδια αίτημα εξαίρεσης των μελών της από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, το οποίο ωστόσο δεν έχει απαντηθεί» υπογραμμίζει. 

Κατόπιν των ανωτέρω, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά των καλούντων σε απεργία ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με μοναδικό σκοπό να διασφαλιστεί -στο αναγκαίο και αναλογικό μέτρο- ότι η διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 δεν θα παρακωλυθεί με κανέναν τρόπο.

Ζητάει συγκεκριμένα να περιοριστεί η άσκηση της απεργίας στη μη εμπλοκή των εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών της διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς έως τις 10 π.μ. της Τετάρτης, προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις αυριανές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

«Καθήκον μας να προστατεύσουμε τους υποψηφίους μας από κάθε αναστάτωση, τη στιγμή που κορυφώνεται η προσπάθειά τους στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, και να θωρακίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές ομάδες να συστρατευθούν σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό. Απευθύνουμε κάλεσμα στους καλούντες σε απεργία να μην παρεμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κρίσιμη αυτή δοκιμασία των παιδιών μας» καταλήγει το Υπουργείο Παιδείας.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 10:09