Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 9 Απριλίου, είναι 71 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.955, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 79 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 16 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τρεις νέους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 86. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 73 έτη, και πάνω από το 86% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. Εκ των θανόντων οι 23 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Αργότερα, ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Πρόκειται για 79χρονο άνδρα από την Καστοριά και συγκεκριμένα από την Μεσοποταμία, η οποία βρίσκεται σε καραντίνα.

Ο ασθενής νοσηλευόταν τις τελευταίες 10 ημέρες στην εντατική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου και κατέληξε, ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των νεκρών σε 87.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν γίνει 33.664 εργαστηριακά τεστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ Οι 16 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 77% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

Από τα κρούσματα, το 57% είναι άνδρες ενώ τα 518  σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 734 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σχετικά με όσους έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το 30% είναι μεταξύ 18-39 ετών, 35% αυτών μεταξύ 40 και 59 ετών και ένα 21% είναι 65 ετών και άνω.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σήμερα τέθηκαν και τα κριτήρια που αφορούν τα τεστ αντισωμάτων. «Θέλουμε να είναι αξιόπιστα με συγκεκριμένα κριτήρια για την καλύτερη καταγραφή της πορείας του ιού στη χώρα» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος. 

Σχετικά με τη χρήση γαντιών και μασκών

Όσον αφορά στα γάντια, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως υπάρχουν λίγα στοιχεία για το εάν προστατεύουν πραγματικά από τη μόλυνση του κορωνοϊού.

«Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης περισσότερο κακό μπορεί να κάνει παρά καλό», τόνισε. 

Παράλληλα, διευκρίνισε πως θα πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση γαντιών μιας χρήσης σε εξωτερικές δραστηριότητες και πρότεινε στον κόσμο να πλένει τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό εάν έχει μόλις γυρίσει από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

O κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζήτησε σήμερα το θέμα χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό. Η Επιτροπή συμφώνησε με τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού CDC, πως ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ενδεχόμενη εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και σε συγκεκριμένους χώρους, όπως αυτοί που προτείνονται από το ECDC, κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Συζητήθηκε επίσης και η πιθανή αύξηση κινδύνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως της διατήρησης της απόστασης ή της υγιεινής των χεριών.

Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας η Επιτροπή δεν συστήνει την γενικευμένη χρήση μάσκας.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή τοποθετήθηκε για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, οι οποίες δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό. Αυτές οι μάσκες είναι χρήσιμες για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που διασωληνώνουν τον ασθενή πριν φτάσει στην εντατική θεραπεία και φυσικά από τους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο στον ιό μαζί με όλους τους άλλους γιατρούς των Επειγόντων.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα: 
 

 

Οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί

Η πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί χωρίς εξαιρέσεις ο συγχρωτισμός των πολιτών και μετάδοσης του ιού, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Εκκλησία της Ελλάδος συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητας στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, κατευθύνεις προς τους πιστούς ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Επικαλούμενος τις σημερινές διευκρινίσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδας, μητροπολίτη Ναύπακτου, είπε ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών (ένας ιερέας, ένας ψάλτης, ένας νεωκόρος).

Απηύθυνε έκκληση να ακολουθήσουμε την προτροπή της Ιεράς Συνόδου να παραμείνουμε στο σπίτι προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή και πως δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια.

Επιπρόσθετα ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως συνεχίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο όσον αφορά στα αεροδρόμια, τονίζοντας πως σε εξέταση για τον κορωνοϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φθάνουν στη χώρα.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως συνεχίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο στα αεροδρόμια, τονίζοντας πως σε εξέταση για τον κορωνοϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φθάνουν στη χώρα.

Ακούστε όσα δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς: 
 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης