Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 13 Απριλίου, είναι 31 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.145, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 73 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 16 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.      

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 99. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη, και το 89% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. Εκ των θανόντων οι 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν γίνει 43.417 εργαστηριακά τεστ.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ Οι 17 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα κρούσματα, το 56% είναι άνδρες ενώ το 25.8 αυτών σχετίζεται με ταξίδι στο εξωτερικό και το 40% με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στις ΗΠΑ, λέγοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία και οι 50 πολιτείες έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που προηγήθηκε των δηλώσεων του κ. Τσιόδρα, η καθημερινές ανακοινώσεις για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας θα συνεχιστούν έως και τη Μεγάλη Πέμπτη και θα επανέλθουν τη Δευτέρα του Πάσχα. 

Εξετάζεται η πιθανότητα επαναλοίμωξης

Σχετικά με την πιθανότητα επαναλοίμωξης, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι το γεγονός που αναφέρθηκε στη Νότια Κορέα αφορούσε ασθενείς που βρέθηκαν εκ νέου θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ είχαν προηγουμένως αρνητικό τεστ. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού, χωρίς να μολύνει και να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού, στον οργανισμό ενός ανθρώπου, σημείωσε.

Ομάδα του ΠΟΥ θα διερευνήσει περαιτέρω αυτά τα δεδομένα και αν αυτά αφορούν αληθινή επαναλοίμωξη. Μάλλον όχι, σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.

Τσιόδρας: Η κατάσταση «ξέφυγε» το τελευταίο 48ωρο

Ξεχωριστή αναφορά στην κατάσταση που σύμφωνα με τον ίδιο «ξέφυγε» το τελευταίο 48ωρο, έκανε ο κ. Τσιόδρας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις οδηγίες αυτοπεριορισμού που πρέπει να τηρούν όλοι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα του κορωνοϊού ή ανήκουν στον στενό οικογενειακό κύκλο τους. «Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να μένουν σε αυστηρή καραντίνα για 14 ημέρες από την ημέρα που το πρώτο άτομο εμφάνισε συμπτώματα».

Αφορμή για την παρατήρηση του κ. Τσιόδρα στάθηκε η κατάσταση που διαπιστώθηκε πως ισχύει σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, όπου εντοπίστηκαν παραλείψεις στα μέτρα προστασίας, αλλά και πρακτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διασπορά του ιού.

Τις τελευταίες 48 ώρες, πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον υφυπουργό και την Πολιτική Προστασία, μετέβησαν σε οίκους ευγηρίας και φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας, καθώς και ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας, σε περιοχές της Αττικής. «Οι ευπαθείς ομάδες είναι και παραμένουν η κύρια πληθυσμιακή ομάδα που πρέπει να προστατευτεί. Θέλουμε με τη δική μας βοήθεια, να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Παρά την αυστηρή τήρηση των μέτρων αποκλεισμού επί πολλές βδομάδες παρατηρήθηκε μετάδοση και διασπορά του ιού.

Τα κλιμάκια πραγματοποίησαν έλεγχους στο σύνολο του προσωπικού και των φιλοξενουμένων. Επίσης, ελήφθη υλικό για καλλιέργεια από επιφάνειες προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη του ιού σε κοινόχρηστους χώρους. 

Όλοι οι θετικοί ασθενείς και το προσωπικό με επαφές υψηλού κινδύνου απομακρύνθηκαν από τη δομή, όπως ενημέρωσε ο κ. Τσιόδρας. Το προσωπικό που θα παραμείνει, θα ελέγχεται με τακτούς εργαστηριακούς ελέγχους ενώ πρέπει να υπάρχει συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας, πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με τα άτομα, και οι εργαζόμενοι που έχουν συμπτώματα -οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους- δεν πρέπει να προσέρχονται στον χώρο εργασίας.

 

Χαρδαλιάς: «Θα γιορτάσουμε όταν βγούμε νικητές»

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα σε σπίτια συγγενών και φίλων, τόνισε ο υφυπουργός.

«Φέτος Πάσχα στο σπίτι με μόνο μέλημά μας να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης της νόσου. Θα γιορτάσουμε όταν βγούμε νικητές. Αυτή η δοκιμασία θα είναι ο δικός μας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε για να έρθει η Ανάσταση, για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτό τον εφιάλτη», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, τόνισε ο υφυπουργός και σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας και των πιστών ακολούθησαν τις συστάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας, δίνοντας μήνυμα ευθύνης και πραγματική αγάπης, «με δύο μόνο δυστυχώς εξαιρέσεις».

Επίσης, ενημέρωσε ότι χθες έγιναν έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας σε όλο το λεκανοπέδιο, όχι μόνο στη Νέα Μάκρη και διαμήνυσε ότι η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και κάλεσε όσους έχουν την ευθύνη οίκων ευγηρίας να τηρούν όλους τους όρους με προσοχή. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, υπογράμμισε.

Ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως ύστερα από έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης βρέθηκαν σε αποθήκη 11.5 τόνοι αντισηπτικού που δεν είχε ελεγχθεί. Αφού πραγματοποιηθούν οι σχετικοί έλεγχοι, θα δοθεί για δημόσια χρήση από κρατικές υπηρεσίες. 

Αλλάζουν οι ημερομηνίες καταβολής συντάξεων

Οι συντάξεις αυτόν τον μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες, ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες. 

Ειδικότερα:

  • Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ΟΤΕ και των τραπεζών θα πληρωθούν στις 22 και 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στο ΑΜΚΑ τους.
  • Οι συνταξιούχοι ΟΑΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑ στις 27 Απριλίου.
  • Οι συνταξιούχοι ΝΑΤ, του Δημοσίου, της ΔΕΗ και του ΕΤΑΠ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στις 29 Απριλίου. 

Ανησυχία για την κατάσταση στην Ξάνθη

Σχετικά με την κατάσταση Ξάνθη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως «τo θετικό κρούσμα από τον καταυλισμό των Ρομά μας δημιούργησε ανησυχία» και συνέχισε λέγοντας ότι «οριοθετήθηκαν οι περιοχές ελέγχου, οργανώσαμε την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων, προχωρήσαμε στην λήψη 335 δειγμάτων και αναμένουμε αποτελέσματα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Καστοριάς και Ξάνθης για δέκα μέρες.

Παράλληλα, παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης των πολιτών στην παραλία Θεσσαλονίκης καθώς και ο περιορισμός κίνησης στα Ιωάννινα, μέχρι 27 Απριλίου. 

Ανακοίνωσε ακόμα ότι ολοκληρώνεται αύριο η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης