Σε «δεξαμενή» άντλησης εσόδων μετατρέπονται οι αγρότες, καθώς το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή σημαντικών επιβαρύνσεων στο εισόδημά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ, 9 στους 10 παραγωγούς (87,55%) δήλωσαν εισόδημα έως 5.000 ευρώ το 2014Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τα χρήματα που κερδίζουν οι αγρότες από την εργασία τους, με 9 στους 10 παραγωγούς (87,55%) να δηλώνουν το 2014 εισόδημα έως 5.000 ευρώ και ο μέσος φόρος για το αγροτικό εισόδημα το ίδιο έτος να ανέρχεται σε 349 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων, την 1η Ιανουαρίου 2016 ο συντελεστής φορολόγησης στο αγροτικό εισόδημα αυξάνεται στο 20% (από 13%) και στις αρχές του 2017 στο 26% από το πρώτο ευρώ.

Εκτιμάται πως οι αλλαγές επηρεάζουν άμεσα 532.917 αγρότες, εκ των οποίων οι 396.383 (74,38%) εμφάνισαν ετήσιο εισόδημα έως 2.000 ευρώ το 2014.


Στον αγροτικό κόσμο επικρατεί αναβρασμός, καθώς στο 3ο μνημόνιο προβλέπεται σειρά επιβαρύνσεων στους παραγωγούς, αρχής γενομένης από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος και τη σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τα γεωργικά μηχανήματα. Ειδικότερα, από την 1η Οκτωβρίου επιστρέφονται 130 ευρώ/χιλιόλιτρα, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2016 καταργείται η επιστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλα, επικαλούμενοι, μάλιστα, και τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, βάσει των οποίων 104.768 αγρότες εμφάνισαν μηδενικό εισόδημα ή ζημιές το 2014. Από τη μεριά του, πάντως, το οικονομικό επιτελείο κάνει λόγο για προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και για καταπολέμηση φαινομένων φοροδιαφυγής στον πρωτογενή τομέα.

Αναζήτηση ισοδύναμων

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις οξείες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση ισοδύναμων. Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η διαφοροποίηση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και η διεύρυνση των δαπανών που εκπίπτουν από τα εισοδήματα και περιορίζουν το τελικό ύψος του φόρου. Μέχρι σήμερα ο προσδιορισμός του καθαρού αγροτικού εισοδήματος προκύπτει με λογιστικό τρόπο (αφαίρεση εσόδων από τα έξοδα και επιβολή φορολογικού συντελεστή 13% στη διαφορά).

Υπενθυμίζεται πως οι αγροτικές αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές και οι επιδοτήσεις έως και 12.000 ευρώ δεν φορολογούνται, ενώ εκπίπτουν από τα έξοδα διάφορες δαπάνες (αγορά σπόρων, νεογνών, λιπασμάτων, ημερομίσθια εργατών, άρδευση), εφόσον προσκομίζονται τα νόμιμα παραστατικά.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης