Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Μυρτώ Τσάβαλου
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Ευθεία επίθεση στην αμερικανική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο «4ο Athens Democracy Forum».

«Νιώθω τυχερός που έλαβα τόση πολλή υποστήριξη από πολίτες και οργανώσεις» ανέφερε ο Σνόουντεν στην ομιλία του

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πρώην υπάλληλος της NSA, που παραμένει στη Ρωσία, απέρριψε τα περί… προδοσίας και ύπαρξης προσωπικών κινήτρων πίσω από την ενέργειά του να αποκαλύψει το σύστημα παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «το να είσαι πατριώτης δεν σημαίνει να λες συνεχώς ”ναι” στην κυβέρνηση». Η συγκεκριμένη τοποθέτηση γίνεται λίγα 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση των βασικών σημείων έκθεσης της αμερικανικής Βουλής που… κατακεραυνώνει τον Σνόουντεν. Σε αυτήν ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζεται ότι οι αποκαλύψεις του δεν έγιναν για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και πως οι πράξεις του κατέληξαν να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια του τη χώρα. Στην περίληψη της πολυσέλιδης διαβαθμισμένης αναφοράς της αμερικανικής Βουλής για τον λεγόμενο «Φάκελο Σνόουντεν» αφήνεται να εννοηθεί ότι ήταν ένας… δυσαρεστημένος υπάλληλος της NSA.

Ο ίδιος φρόντισε να γράψει στο Twitter: «Για μία έρευνα που “κράτησε δύο χρόνια”, οι Αμερικανοί θα περίμεναν περισσότερα».

Το zougla.gr καλύπτει από την πρώτη στιγμή τις εργασίες του «4ου Athens Democracy Forum», μεταδίδοντας καθημερινά βασικά σημεία από τις ομιλίες σημαντικών εκπροσώπων της πολιτικής και οικονομικής ζωής του πλανήτη, καθώς και συνεντεύξεις, όπως αυτές του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι και του διάσημου Αμερικανού Νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν παρανόμησα» 

Ο Σνόουντεν ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως «το σύστημα της NSA ήταν παράνομο», επισημαίνοντας ότι αυτό που έκανε είχε την αποδοχή της κοινής γνώμης αλλά και αρκετών δικαστηρίων».

«Ό, τι έκανα το έκανα γιατί εμφορούμαι από συγκεκριμένες ιδέες και αξίες​» πρόσθεσε«Δεν έκανα μόνος μου ό,τι έκανα. Έδειξα σεβασμό στους θεσμούς. Εξάλλου, προστάτεψα όλα τα ονόματα στις αποκαλύψεις μου… Δεν υπήρξε καμία παραβίαση της ιδιωτικότητας με τις αποκαλύψεις μου και σε αυτό είναι κάτι που συμφωνούν πολλές κυβερνήσεις» είπε, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο το πόρισμα της έκθεσης που αναφέρει ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εγγράφων που έβγαλε στη δημοσιότητα δεν σχετιζόταν με τις ιδιωτικές επικοινωνίες των Αμερικανών πολιτών, αλλά αφορά σε «προστασία των Αμερικανών στρατιωτών στο εξωτερικό και παροχή άμυνας απέναντι σε τρομοκράτες και ξένα κράτη».

«Ό,τι έκανα το έκανα γιατί εμφορούμαι από συγκεκριμένες ιδέες και αξίες. Μην ξεχνάμε ότι η ελευθερία του λόγου προβλέπεται από το πρώτο άρθρο του Συντάγματος και η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να διαψεύσει τα δημοσιεύματα» πρόσθεσε, συμπεραίνοντας ότι «όλη αυτή η συζήτηση που προέκυψε μας άλλαξε ως έθνος».

Ο Σνόουντεν αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Daniel Ellsberg, του ανθρώπου που το 1971 έβγαλε στη φόρα μια άκρως μυστική έκθεση του Πενταγώνου για τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Γεννημένος το 1931 στο Σικάγο, ο Ellsberg έδωσε τα στοιχεία στον Τύπο της εποχής, ενδυναμώνοντας το κίνημα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και της αμερικανικής επέμβασης στην ασιατική χώρα.

«Η ιδιωτικότητα είναι το θεμέλιο της ζωής μας, το δικαίωμα από το οποίο απορρέουν όλα τα υπόλοιπα. Χωρίς αυτήν ο άνθρωπος γίνεται απλώς ένα με το ρεύμα. Δυστυχώς, σήμερα ο πολύς κόσμος νομίζει ότι η ιδιωτικότητα είναι οι ρυθμίσεις στο Facebook…» είπε ο πληροφοριοδότης που δίχασε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Για το αν αισθάνεται πως ακόμα εργάζεται για τη χώρα του απάντησε: «Ναι. Αν είσαι πατριώτης, δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να λες “ΝΑΙ” στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, μια δυνατή διαφωνία με τον κυβερνητικό μηχανισμό είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ».

«Δεν επιστρέφω στις ΗΠΑ»

Σε ερώτηση γιατί δεν γύρισε στις ΗΠΑ απάντησε: «Αιτήθηκα άσυλο σε 20 χώρες. Δεν έλαβα από καμία απάντηση, καθώς όταν γινόταν αυτό, χτυπούσε το τηλέφωνο των κυβερνήσεων και στην άλλη γραμμή ήταν η Ουάσινγκτον».

«Αιτήθηκα άσυλο σε 20 χώρες. Δεν έλαβα από καμία απάντηση, καθώς όταν γινόταν αυτό, χτυπούσε το τηλέφωνο των κυβερνήσεων και στην άλλη γραμμή ήταν η Ουάσινγκτον» είπε​«Ο λόγος που δεν γίνεται να δικαστώ σε αμερικανικό έδαφος συνδέεται με την ύπαρξη ενός νόμου του 1917, βάσει του οποίου, αν διώκεσαι για κατασκοπεία, δεν σου επιτρέπεται να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Ως εκ τούτου, δεν θα είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στους δικαστές τα κίνητρά μου. Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη δίκη» πρόσθεσε. Αφού χαρακτήρισε «αστική ανυπακοή» την πράξη του, δήλωσε πως «το να γυρίσω να περάσω τη ζωή μου στη φυλακή δεν θα ήταν μια πράξη αντίστασης, εκτός αν ψάχνουμε “μάρτυρες”», γνωστοποιώντας παράλληλα ότι «o πρώτος μου στόχος ήταν να πάω στην Ισλανδία».

«Νιώθω τυχερός που έλαβα τόση πολλή υποστήριξη από πολίτες και οργανώσεις» ήταν το σχόλιό του για την απήχηση που είχαν στον απλό κόσμο οι αποκαλύψεις του, οι οποίες έδειξαν στην πράξη πως ο «Μεγάλος Αδελφός» δεν είναι μια… οργουελική φαντασίωση αλλά μια πραγματικότητα που απειλεί την ιδιωτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αφήστε ήσυχους τους δημοσιογράφους»

«Τελικά, ποιος αποφασίζει ποιο είναι αυτό το σημείο;» αναρωτήθηκε, δίνοντας την απάντηση: «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αποφασίζουν οι δημοσιογράφοι». «Θέλω να συμβάλω όσο μπορώ στην ελεύθερη φωνή των δημοσιογράφων. Και γι’ αυτό πρέπει να κρατούμε όσο το δυνατόν περισσότερο ανοικτό και δωρεάν το διαδίκτυο. Πρόκειται για έναν σπουδαίο σκοπό» εκτίμησε.

​«Είμαι αυτός που είμαι, ποτέ δεν ήθελα στη ζωή μου να κάνω μια σούπερ εμφάνιση. Την ταινία την απόλαυσα πραγματικά»

«Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος από μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί, όμως, να δημιουργηθεί μια δυναμική για να γίνει αυτό. Έχουμε ένα αυταρχικό σύστημα εξουσίας και οι δημοσιογράφοι έχουν τη δυνατότητα να φθάσουν μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο γιατί εμποδίζονται από τις κυβερνήσεις» πρόσθεσε.
Αναφορικά με τα πραγματικά του κίνητρα, κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει την πρόσφατη ταινία του Όλιβερ Στόουν με τίτλο «Snowden». Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο παρουσίασής του στο έργο του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, όπου μεταξύ άλλων εμφανίζεται ως ένας «ταπεινός, ευγενικός και… λίγο βαρετός άνθρωπος», ο Σνόουντεν είπε χαμογελώντας: «Είμαι αυτός που είμαι, ποτέ δεν ήθελα στη ζωή μου να κάνω μια σούπερ εμφάνιση. Την ταινία την απόλαυσα πραγματικά».

«Είμαι απογοητευμένος από Τραμπ – Κλίντον»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο «4ο Athens Democracy Forum» ο πρώην υπάλληλος της NSA ρωτήθηκε τι θα ψήφιζε στις αμερικανικές εκλογές.

Ο ίδιος προτίμησε να μην αποκαλύψει και δήλωσε απογοητευμένος για την παντελή απουσία στις προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων αναφορών σε θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προάσπισής τους.

Για το πώς περνάει τον ελεύθερο χρόνο του στη Ρωσία, αφού αρχικά αστειεύτηκε ότι δίνει διαδικτυακές διαλέξεις στην Αθήνα, είπε: «Πάντα ήμουν εσωστρεφής και η ζωή μου περιστρεφόταν γύρω από το διαδίκτυο. Γι’ αυτό συγκινήθηκα πολύ με όλο αυτό που έγινε με τη NSA».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν είναι βουδιστής, όπως έχει ακουστεί, απάντησε: «Έχω πνευματικές ανησυχίες που είναι κοντά στον Bουδισμό, αλλά δεν θέλω να βάλω τον εαυτό μου σε… κουτάκια. Προς το παρόν ασχολούμαι με πιο ποταπά πράγματα εδώ στη Γη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης