Σε μακροσκελή ανταπόκριση η Deutsche Welle από το Βερολίνο αναλύει τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την Κυριακή στην Τούμπα, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο δύο φορές, φέροντας όπλο.

Γράφει η DW:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρόεδρος δείχνει το περίστροφο» αναφέρει στον τίτλο εκτενούς δημοσιεύματός της η «Süddeutsche Zeitung», σχολιάζοντας την έφοδο του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο του παιχνιδιού μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη και επισημαίνοντας ότι «ούτε καν οι σωματοφύλακές του δεν μπόρεσαν να σταματήσουν αυτήν την επίθεση (…)».

Σε μακροσκελή ανταπόκριση η Deutsche Welle από το Βερολίνο αναλύει τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την Κυριακή στην Τούμπα, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης εισήλθε στον αγωνιστικό χώροΟ Γερμανός αρθρογράφος κάνει λόγο για σκηνές που θυμίζουν «Άγρια Δύση» και εστιάζει στο πρόσωπο του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τον αποκαλούν με κάποιο σεβασμό ‘Ιβάν ο Τρομερός’. Αυτό παραπέμπει στην καταγωγή του 58χρονου επιχειρηματία που γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση και αγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της ιστορικής ομάδας. Ο ολιγάρχης, που θεωρείται ότι πρόσκειται στον (Ρώσο πρόεδρο) Πούτιν, ήταν μεταξύ 2003 και 2011 μέλος της ρωσικής βουλής εκπροσωπώντας το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία και θεωρείται ένας από τους 30 πιο πλούσιους Ρώσους, μιλάει δημόσια στην Ελλάδα με τη βοήθεια διερμηνέα. Το βράδυ της Κυριακής, όμως, ο Ιβάν Σαββίδης δεν έκανε χρήση μεταφραστή. Οι ενέργειές του στην τελική φάση του κορυφαίου παιχνιδιού μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ μίλησαν από μόνες τους».

Η «SZ» επισημαίνει ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο προσφέρει συχνά θλιβερές σκηνές. Ωστόσο, η συμπεριφορά του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας είναι κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για τη σκανδαλώδη Super League (σ.σ.: το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου)». Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι η διεξαγωγή του ελληνικού πρωταθλήματος είχε διακοπεί ορισμένες φορές και κατά το παρελθόν. «Χειραγώγηση αγώνων, διαφθορά, οπαδική βία και απόπειρες δολοφονίας εναντίον διαιτητών προκαλούν εδώ και χρόνια χαοτικές συνθήκες. Οι διακοπές παιχνιδιών και η διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών δεν αποτελούν εξαίρεση. (…) Η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριασμένη, ουδείς γνωρίζει πώς μπορεί να επέλθει ηρεμία στο ποδόσφαιρο σε επίπεδο συλλόγων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίζεται στο χάος και στη βία»

Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης για το περιστατικό και τις αιχμές που άφησε για σχέσεις του Ιβάν Σαββίδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως σημειώνεται, «ο Σαββίδης κατέχει μεταξύ άλλων μερίδιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως και σε εφημερίδες και έναν τηλεοπτικό σταθμό. Τον Μάρτιο του 2013 έλαβε και την ελληνική υπηκοότητα. Οι εταιρείες του, το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς και η Σουρωτή, είναι βασικοί χορηγοί της Super League, ενώ ο Σαββίδης φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο».

«Η Ελλάδα βάζει τέλος στο ποδόσφαιρο!» γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Bild», σχολιάζοντας ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίζεται στο χάος και στη βία». Πάντως, «το πρόβλημα της βίας στην Ελλάδα δεν είναι καινούργιο», επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα πρόσφατα έκτροπα στο γήπεδο της Τούμπας, τον τραυματισμό του προπονητή των «ερυθρόλευκων» Όσκαρ Γκαρθία στο κεφάλι και τη μη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού.

«Μετά το επεισόδιο με το πιστόλι η ποδοσφαιρική σεζόν στην Ελλάδα διακόπηκε» γράφει το περιοδικό «Focus» στην ιστοσελίδα του. «Αυτό ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην Αθήνα έπειτα από επανειλημμένα επεισόδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο» παρατηρεί το «Focus», επισημαίνοντας το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από τις ελληνικές Αρχές κατά του Ιβάν Σαββίδη.

«Χάος στην Ελλάδα: η κυβέρνηση σταματά το πρωτάθλημα» σχολιάζει το αθλητικό περιοδικό «Kicker» στην ηλεκτρονική του έκδοση, υπογραμμίζοντας την είσοδο του ένοπλου ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο και τις απειλές που εξαπέλυσε κατά του διαιτητή της αναμέτρησης ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Ως «αντίδραση στον ένοπλο πρόεδρο του ΠΑΟΚ (…) η Ελλάδα διακόπτει τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος», γράφει το περιοδικό «Spiegel», επίσης στην ηλεκτρονική του έκδοση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε την Κυριακή μαζί με το όπλο του στον αγωνιστικό χώρο».

«Καταστροφή» για την κυβέρνηση Τσίπρα

«Υπάρχουν αυτές οι στιγμές που πέφτουν οι μάσκες και καθίσταται πλέον σαφές ακόμη και στον πιο καλόπιστο παρατηρητή με ποιον πραγματικά έχει να κάνει» γράφει σε ανταπόκρισή της η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σχολιάζοντας την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο. Το γεγονός ότι έφερε όπλο σοκάρει ακόμη και τους «συνηθισμένους σε γελοία και δραματικά επεισόδια στο ελληνικό πρωτάθλημα» Έλληνες φιλάθλους. Η κίνηση του Ιβάν Σαββίδη να βγάλει το μπουφάν του αποκαλύπτοντας το πιστόλι που έφερε είναι «επιδεικτική, προκλητική, προκαλεί φόβο», υπογραμμίζει ο ανταποκριτής της «FAZ», σημειώνοντας ότι «στο μεταξύ ο Σαββίδης αναζητείται με ένταλμα σύλληψης. Και αυτό, αφού ένα πλήθος αστυνομικών αρχικά αρκέστηκε απλώς να παρακολουθεί τον άγριο πιστολέρο Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο και στη συνέχεια τον άφησε και να φύγει».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά ότι «το χάος» που προκλήθηκε «είναι καταστροφή για τον Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνησή του ήθελε να πατάξει επιτέλους την εκτεταμένη βία στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τώρα της είναι εξαιρετικά άβολο το γεγονός ότι ο Σαββίδης (…), ο οποίος δεν είναι μόνο κομματικός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά σύμφωνα με δικές του δηλώσεις αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ‘λομπίστα της Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα’, βρίσκεται κοντά ειδικά στην κυβέρνηση του Τσίπρα, η οποία φιλοδοξούσε να γίνει η κυβέρνηση της κάθαρσης».

Τις εξελίξεις στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου σχολιάζει και η «Tageszeitung». «Τρέχει το 89′ λεπτό του αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Το σκορ είναι 0 – 0. (…) Μπαίνει γκολ. Ο διαιτητής σφυρίζει οφσάιντ. Αυτό που ακολουθεί δεν έχει προηγούμενο. Ο Ιβάν Σαββίδης (…) εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο και απειλεί τον διαιτητή. Το περίστροφο που κρέμεται στη ζώνη του μετατρέπει τη διαμαρτυρία του σε τρομοκρατία. Οι διαιτητές φοβούνται, διακόπτουν το παιχνίδι και καταφεύγουν στα αποδυτήρια. Εκεί αλλάζουν την απόφασή τους. Το γκολ θα μετρήσει τελικά, φέρεται να είπε μετά ο διαιτητής. Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς έγινε. Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται για άλλη μια φορά σε κρίση» σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης