Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρά την επιτυχία (μέσω Μανώλη) του δικτύου μας, έχω μικτά συναισθήματα για το θέμα».

Με αυτήν τη φράση σχολιάζει ένας από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας ylikonet.gr, ονόματι Γ.Κ., τη μεγάλη ομοιότητα που παρατηρείται μεταξύ μιας άσκησης που είχε αναρτήσει στις 31 Μαρτίου στον ιστότοπο ένας καθηγητής και του τέταρτου θέματος των πανελλαδικών εξετάσεων.

Πράγματι, το γεγονός ότι ένας από τους καθηγητές που κάνει αναρτήσεις στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα είχε προβλέψει ένα από τα θέματα των πανελλαδικών συνιστά μεγάλη επιτυχία των διαχειριστών της ylikonet.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιτυχία «αμφισβητήσιμη» όμως, καθώς ένας από τους κύριους διαχειριστές της ιστοσελίδας, ονόματι Π. Κ., αποτελεί παράλληλα και μέλος της κεντρικής επιτροπής των εξετάσεων. Είναι, δηλαδή, ο άνθρωπος ο οποίος εισηγήθηκε κάποια από τα θέματα που κλήθηκαν να λύσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών. 

Τα σχόλια πολλά και ενδεικτικά…

Μάλιστα, όταν το θέμα αναρτήθηκε στον ιστότοπο στις 31 Μαρτίου, ο ίδιος καθηγητής το σχολίασε πολύ θετικά εξαίροντας την πρωτοτυπία του.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

«Είναι οι “ιδιαιτεράδες” της Νότιας Αθήνας»

Το συγκεκριμένο site το διαχειρίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε καθηγητές. Ως κύριος διαχειριστής εμφανίζεται ο Δ.Μ., ενώ δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του παρουσιάζονται οι καθηγητές Γ.Κ. και Π.Κ. (είναι ο άνθρωπος ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής εξετάσεων).

Αίσθηση και ερωτήματα όμως προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με μαρτυρία, οι διαχειριστές είναι -όπως χαρακτηρίζονται- οι «ιδιαιτεράδες της Νότιας Αθήνας». Δηλαδή, είναι καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα στις περιοχές της Αθήνας, όπου, κατά κύριο λόγο, ζουν εύπορες οικογένειες.

«Ο διαχειριστής είναι ο Δ.Μ., ο οποίος έχει μαζί του τους Γ.Κ. και Π.Κ.. Ο Π.Κ. είναι αυτός που εισηγήθηκε το θέμα στην κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι διαχειριστές είναι καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα στις περιοχές της Νότιας Αθήνας» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Στα κάγκελα οι φυσικοί

Έντονη ήταν, πάντως, η αντίδραση της Ένωσης Φυσικών Ελλάδος, η οποία κάνει λόγο για αντιδεοντολογικές πρακτικές.

Μέλος της ένωσης μιλώντας στο zougla.gr αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν το θέμα των πανελλαδικών να είναι όμοιο με αυτό που είχε αναρτηθεί στην εν λόγω ιστοσελίδα.

«Όταν τα 4/5 της εκφώνησης είναι αναρτημένα και από κάτω υπάρχουν σχόλια 40 συναδέλφων και λένε υπέροχο θέμα, ποιος μας λέει ότι αυτοί οι σαράντα δεν το έχουν λύσει και δεν το έχουν διδάξει» σημειώνει.

«Είναι αντιδεοντολογικό»

Ο αντιπρόεδρος της ένωσης, Παναγιώτης Φιλντίσης, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, δήλωσε ότι το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

«Εμείς διαπιστώσαμε, ως επιστημονικό σωματείο μέσω της επιτροπής επίλυσης των θεμάτων και της υπόδειξης συναδέλφων, ότι το τέταρτο θέμα ήταν δημοσιοποιημένο σε έναν ιστότοπο, το ‘ylikonet’, όπου ήταν όμοιο με αυτό, αλλά υπήρχαν και διάφορα σχόλια συναδέλφων, όπου ένας εκ των συναδέλφων που το σχολίαζε πολύ θετικά ήταν ο συνάδελφος που ήταν στην κεντρική επιτροπή των εξετάσεων. Το θεωρούμε αντιδεοντολογικό και πρέπει να διερευνηθεί από το Υπουργείο Παιδείας» σημείωσε.

«Δεν τίθεται ζήτημα δεοντολογίας στη Φυσική»

Από τη μεριά της, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ), με αφορμή την καταγγελία του αντιπροέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ότι μέλος της είχε αναρτήσει το 4o στο μάθημα «Φυσική Κατεύθυνσης» ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ στο Διαδίκτυο προ διμήνου, συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως και ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

1. Όλα τα θέματα και τα επιμέρους ερωτήματα είναι αυστηρώς εντός της διδακτέας-εξεταστέας ύλης και σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα των Λυκείων.

2. Όλα τα θέματα διαμορφώθηκαν εντός της ΚΕΕ από την εισηγητική επιτροπή του μαθήματος με τη διαδικασία που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Τα θέματα συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της ΚΕΕ.

3. Είναι φυσικό σε όλα τα μαθήματα, τα θέματα που τίθενται στις εξετάσεις να προσιδιάζουν με κάποια από τα χιλιάδες δημοσιευμένα, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο.

4. Κατόπιν τούτου, δεν τίθεται ζήτημα δεοντολογίας και τάξης για τα θέματα στο μάθημα «Φυσική Κατεύθυνσης» ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄.

Διαβάστε επίσης:

«Το θέμα της Φυσικής είχε αναρτηθεί παλαιότερα σε ιστοσελίδα», Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013, 09:52

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης