Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Επαγγελματικά «όμηροι» των συντεχνιών, που λυμαίνονται διαχρονικά την κοινωνία μας, υπό τις ευλογίες ή την ανοχή του ελληνικού κράτους, νιώθουν και είναι, όπως φαίνεται, δεκάδες απόφοιτοι ιδιωτικών κολεγίων συγκεκριμένων σχολών, οι οποίοι αν και έχουν αποφοιτήσει λαμβάνοντας ευρωπαϊκά πτυχία -απολύτως ισότιμα των ελληνικών- μπορούν να εργαστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο εκτός από την… πατρίδα τους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η απίστευτη κι όμως ελληνική κατάσταση αφορά στους αποφοίτους ιδιωτικών σχολών Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας, οι οποίοι τα τελευταία πολλά χρόνια, διαπιστώνουν ότι ενώ ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σε εγνωσμένης αξίας ιδιωτικά κολέγια, πιστοποιούν τα πτυχία τους ως ομότιμα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με τα οποία συνεργάζονται τα κολέγια αλλά όταν έρθει η ώρα να ασκήσουν την τέχνη τους… οι επαγγελματικοί (τους) σύλλογοι αρνούνται να τους εγγράψουν!

Κατά παράβαση, μάλιστα, των ισχύοντων ευρωπαϊκών και ελληνικών νόμων, και ενώ τα αρμόδια υπουργεία (Παιδείας και Υγείας) αν και οφείλουν, αδυνατούν να τους επιβάλλουν!

Οι απόφοιτοι κάνουν λόγο για «συντεχνίες» των Συλλόγων, που για ιδιοτελείς -και εντελώς παράνομους- λόγους αρνούνται τον… «ανταγωνισμό» από τους σύγχρονους φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές, αφού με την άρνησή τους να τους εγγράψουν στις τάξεις τους, τους αρνούνται παράλληλα και το δικαίωμα στην εργασία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr οργάνωσε μια διαδικτυακή συζήτηση με τρεις αποφοίτους αυτών των σχολών, οι οποίοι μας εξήγησαν την κατάσταση. Η αγανάκτηση, για τη στέρηση αυτή του μέλλοντός τους, είναι έκδηλη, ενώ οι ίδιοι αναφέρουν ότι τα κολέγια, πριν ξεκινήσουν τις σπουδές, θα έπρεπε να τους παρέχουν μια πιο πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση αυτή.

Δείτε τη συζήτηση:

 

 

Το πιο εξοργιστικό, για τους εγκλωβισμένους αποφοίτους, είναι ότι οι Σύλλογοι, σαν κράτος εν κράτει, αγνοούν τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας! 

 

Δείτε το χαρακτηριστικό έγγραφο, με το οποίο το υπουργείο Παιδείας, διατάζει την εφαρμογή της κοινοτικής (και ελληνικής) νομοθεσίας αναγνωρίζοντας τον τίτλο σπουδών του…

Το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, επίσης αναγνωρίζει τα δικαιώματα των αποφοίτων και διατάζει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών να τους αποδεχτεί ως μέλη. Φευ…

Ο Συνήγορος του Πολίτη παίρνει επίσης ξεκάθαρη θέση υπέρ του δικαιώματος των αποφοίτων και μάλιστα κάνει λόγο για «ακραία μορφή κακοδιοίκησης»!

Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Ηνωμένου Βασιλείου απέστειλε εξώδικό στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών!

Για ποιον λόγο δύο σύλλογοι έχουν την ασυλία να μην εφαρμόζουν τον νόμο, κατά παράβαση του εθνικού μας δικαίου και αγνοώντας τις εντολές των υπουργείων και του Συνηγόρου του Πολίτη, καταστρέφοντας με το «έτσι θέλω» τον επαγγελματικό βίο των δεκάδων καταρτισμένων αποφοίτων Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας;

Το zougla.gr επικοινώνησε και με τους δύο συλλόγους και τους δώσαμε αρκετό χρόνο να μας εκθέσουν τη θέση τους. Δεν λάβαμε καμία απάντηση παρά τις οχλήσεις μας. 

Δεν δίνουν λόγο στο κράτος και στους προϊσταμένους τους, δεν δίνουν λόγο στα υπουργεία και στην Ευρώπη, υπάρχει λόγος να απαντήσουν στους δημοσιογράφους;

Το zougla.gr θα παρακολουθεί την υπόθεση.

To zougla.gr είχε ασχοληθεί με την υπόθεση ήδη από το 2018

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης