Σύστημα προσομοίωσης (simulator) για την εκπαίδευση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας εγκαταστάθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΥΠΑ, το σύστημα που εγκαταστάθηκε δίνει λύση στο άμεσο και επείγον πρόβλημα της πιστοποίησης των ελεγκτών βάσει του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, ενώ αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι την προμήθεια του νέου ολοκληρωμένου συστήματος προσομοίωσης, το οποίο βρίσκεται στη φάση προμήθειας, μέσω του ενιαίου προγράμματος προμηθειών του Δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προσομοιωτής (simulator) αποτελεί το κύριο εργαλείο στην εκπαίδευση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας των αεροδρομίων, κάνοντας χρήση φωτορεαλιστικού περιβάλλοντος απεικόνισης με χρήση πολύπλοκων σεναρίων εναέριας και επίγειας κυκλοφορίας. Για τον σκοπό αυτόν παρέχεται φωτορεαλιστική απεικόνιση 360 μοιρών με τέσσερις θέσεις εργασίας. Η εναέρια κυκλοφορία τροφοδοτείται στο σύστημα (προσομοιωτή) από τέσσερις ξεχωριστές θέσεις «πιλότων», η καθεμία εκ των οποίων μπορεί να αποστείλει προς απεικόνιση έως 10 αεροσκάφη διαφορετικών τύπων και επιδόσεων, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα δυναμικό περιβάλλον προσομοίωσης για όλα τα σενάρια εναέριας κυκλοφορίας, τα οποία απαντώνται στο σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων.

Τέλος, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΥΠΑ, η διαδικασία υλοποιήθηκε αποκλειστικά από υπαλλήλους της, με επιλογή σχετικά απλού εξοπλισμού και λογισμικού, επιτυγχάνοντας μεγάλη εξοικονόμηση πόρων με παράλληλη εξασφάλιση υψηλής ποιότητας και λειτουργικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης