Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στις 19.28, στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 51,3 χλμ και επίκεντρο στα 17 χλμ νοτιοδυτικά της Άρβης και έγινε έντονα αισθητή και στην πόλη του Ηρακλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φύγετε από τις ακτές» – Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας της Κρήτης

Μήνυμα να φύγουν όλοι από τις ακτές μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Κρήτη απέστειλε η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ανάρτησή της στα social media η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης έγραψε: «Σεισμός νοτίως της Αρβης πριν 7 λεπτά με πρώτη  εκτίμηση μεγέθους από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών 5,3 Ρίχτερ!

ΠΡΟΣΟΧΉ : ΌΣΟΙ ΒΡΊΣΚΕΣΤΕ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ!!!».

Τι δήλωσε ο Γεράσιμος Χουλιάρας για τον σεισμό

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Κρήτη.

Ο ίδιος δήλωσε πως ήδη το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση, αφού υπάρχει φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα και θα πρέπει να περιμένουμε νέους μετασεισμούς.

«Έχουμε διέγερση στην συγκεκριμένη περιοχή, είχαμε και το σεισμό των 6 Ρίχτερ πριν μερικούς μήνες. Δεν είναι όμως κάτι που εμπνέει ανησυχία. Δεν δείχνει ότι θα έχουμε κάτι μεγαλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα η θάλασσα λειτούργησε για μια ακόμα φορά «προστατευτικά», αφού ο ισχυρός σεισμός έγινε σε υποθαλάσσιο χώρο και σε μεγάλο εστιακό βάθος, 40 χιλιομέτρων. «Είναι σε βάθος που μας δίνει μια ασφάλεια», σημείωσε ο ίδιος.

Καθησυχαστικός ο Ευθ. Λέκκας για τον σεισμό στη Κρήτη

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας για τον ισχυρό σεισμό που καταγράφηκε αργά το απόγευμα στη νότια Κρήτη.

«Το τρέχον μέγεθος του σεισμού είναι 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ωστόσο αυτό μπορεί αργότερα να διαφοροποιηθεί λίγο. Πρόκειται για έναν σεισμό που το σημαντικό του στοιχείο είναι πως ήταν σε βάθος 40 χιλιομέτρων. Καταγράφηκε πάνω στο ελληνικό τόξο, στον θαλάσσιο χώρο 10 χιλιόμετρα νότια της Άρβης», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost ο κ. Λέκκας τονίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει κάποια ανησυχία.

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Ήταν ο κύριος σεισμός και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία όπως σε άλλες περιπτώσεις. Το συγκεκριμένο τόξο δίνει τέτοιου μεγέθους σεισμούς ενώ το βασικότερο είναι πως δεν έχει καμία σχέση με την σεισμική δόνηση που καταγράφηκε πριν τρείς μήνες των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

 

Η καταγραφή της δόνησης από τον σεισμογράφο στη Ζάκρο

Πέντε λεπτά περίπου αργότερα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε μετασεισμική δόνηση μεγέθους 3,4 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 5 χλμ και σε επίκεντρο στα 12 χλμ βορειοδυτικά της Άρβης. Ακολούθησαν δύο ασθενέστερες δονήσεις, μία των 2,5 και μία των 2,9 Ρίχτερ.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο κατέγραψε τη δόνηση στα 5,7 Ρίχτερ. 

Πηγές: cretapost.gr, creta24.gr.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης