Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής στη Θήβα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. 

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 8,2 Χλμ. και επίκεντρο στα 2 Χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Θήβας, ενώ έγινε αισθητή στην Αττική, καθώς σημειώθηκε, σύμφωνα με τις καταγραφές του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, στα 49 Χλμ. βορειοδυτικά της περιοχής του Περιστερίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, υπάρχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η δόνηση ήταν αισθητή και στη Χαλκίδα, αλλά και σε περιοχές της Φθιώτιδας και στην Εύβοια, μεταξύ άλλων. 

Τι αναφέρει ο Γεράσιμος Χουλιάρας για τη νέα δόνηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει πως ο σεισμός είναι «συνέχεια της μικροσεισμικής δραστηριότητας που παρακολουθείτε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή όπου χαρακτηριστικά είναι τα μικρά μεγέθη των σεισμών και το μικρό εστιακό βάθος».

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο σεισμολόγος: 

«4,3 Ρίχτερ κατέγραψε το σεισμολογικό δίκτυο και έγιναν ιδιαίτερα αισθητά στις 3:00 το πρωί με το επίκεντρο 2 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Θήβας, σε εστιακό βάθος 8,2 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός είναι συνέχεια της μικροσεισμικής δραστηριότητας που παρακολουθείτε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή όπου χαρακτηριστικά είναι τα μικρά μεγέθη των σεισμών και το μικρό εστιακό βάθος ώστε να είναι ιδιαίτερα αισθητοί στους κατοίκους που ακούν επίσης το ακουστικό κύμα που εκλύετε σε κοντινές αποστάσεις.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο όλο το εικοσιτετράωρο και να έχετε τις πληροφορίες που θέλετε».

Η ανάρτηση του κ. Χουλιάρα:

«Στο πόδι» οι κάτοικοι

Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές και οι Αρχές της Θήβας δεν έχουν δεχτεί κλήσεις σχετικά με οποιασδήποτε μορφής προβλήματα από τον σεισμό, όπως ενημερωθήκαμε σε επικοινωνία μας με την τοπική αστυνομία. Οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για δόνηση με αξιοσημείωτη χρονική διάρκεια. Οι κάτοικοι της Θήβας είναι «στο πόδι» καθώς ανησυχούν εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή. 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνεται η ανησυχία του κόσμου, αφού πολλοί πολίτες αναφέρουν ότι στη Θήβα οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους και τα πάρκα

Φωτογραφία που ανάρτησε στο Facebook ο χρήστης Παναγιώτης Ζαχαρής στις 03:47, από τη Θήβα, στην οποία φαίνονται κάτοικοι να έχουν βγει από τα σπίτια τους και να κάθονται σε πεζούλια:

Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό

Καθησυχαστικός φάνηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ερωτηθείς σχετικά με τον σεισμό 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 03:00.

Συνολικά, στην περιοχή έχουν σημειωθεί από το Σάββατο το πρωί 30 μικροσεισμοί, οι δύο των οποίων ήταν μετασεισμοί.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε σήμερα, Κυριακή, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Προέρχεται από τα ρήγματα της περιοχής. Κάτι παρόμοιο είχαμε και πριν από έξι μήνες, αλλά δεν ανησυχούμε».

Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή

Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) υπολογίζει τη δόνηση στα 4,6 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 5 Χλμ, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. 

Η πιο πρόσφατη δόνηση στην περιοχή πριν από αυτή των 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3:00, ήταν στη 01:15 και είχε μέγεθος 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Η δραστηριότητα της περιοχής συνεχίζεται, με δύο ασθενείς δονήσεις των 2,4 και 2,2 Ρίχτερ στις 03:10 και 03:20 αντίστοιχα. Έπειτα, σημειώθηκε δόνηση 2.6 Ρίχτερ στις 03:25. Στις 04:26 και 04:29 σημειώθηκαν δύο ακόμα ασθενείς δονήσεις των 2,3 βαθμών, μία των 2,2 καταγράφηκε στις 04:39 και ακόμα μία των 2,4 στις 04:44. Ακολούθησαν στις 05:01 και στις 05:17 δονήσεις των 2,1 και 2,3 Ρίχτερ αντίστοιχα. 

Τρεις νέες δονήσεις, δύο των 2,5 Ρίχτερ, μία 2,3, μία των 2,2 και μία 2,1 αλλά και μία ακόμα ασθενέστερη στα 1,8, καταγράφηκαν από τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου από τις 05:53 έως τις 06:49 το πρωί της Κυριακής.

Τι λέει ο Γεράσιμος Χουλιάρας για τη σεισμική δραστηριότητα

Το Σάββατο καταγράφηκε έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα, με αρκετές δονήσεις να έχουν σημειωθεί στην περιοχή, και το zougla.gr νωρίτερα επικοινώνησε με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα είναι κάτι σύνηθες και ότι δεν υπάρχει -προς το παρόν τουλάχιστον- λόγος ανησυχίας, τονίζοντας ότι το φαινόμενο παρακολουθείται από το σεισμολογικό δίκτυο. 

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση των 4,3 Ρίχτερ ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι τοποθετημένος στη Λοκρίδα του Νομού Φθιώτιδας.

Τι γράφουν οι κάτοικοι σε μαρτυρίες τους

Στην καρτέλα του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, όπου οι πολίτες αφήνουν τις μαρτυρίες τους για τις σεισμικές δονήσεις, για τη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται αρκετές φορές ότι ήταν «μεγάλος» σεισμός, ότι κράτησε πολλή ώρα, αλλά και ότι έγινε αισθητός στην Ελευσίνα και στη Σαλαμίνα μεταξύ άλλων, με τα σκυλιά να γαβγίζουν αναστατωμένα, ενώ πολύς είναι ο κόσμος που γράφει πως ξύπνησε εξαιτίας του σεισμού

Ο χάρτης του EMSC που διαμορφώνεται με τις περιοχές στις οποίες η δόνηση αναφέρεται ως αισθητή: 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης