«Η δημιουργία νέων χώρων υποδοχής προσφύγων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσφυγικών ροών από τον Έβρο βρίσκεται στα σχέδια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» αυτό τόνισε ο περιφερειακός συντονιστής Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Οι ροές των προσφύγων αυξάνονται συνεχώς με τους πρόσφυγες να βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στο κέντρο της πόλης καθώς οι δομές φιλοξενίας στα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια είναι πλήρεις και δεν μπορούν να δεχτούν άλλα άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, τις τελευταίες 20 ημέρες έχουν περάσει από τον Έβρο 1.500 άτομα και 650 βρίσκονται σε Λαγκαδίκια και Νέα Καβάλα. Πρόκειται για Κούρδους από το Αφρίν και ανάμεσά τους βρίσκονται γυναικόπαιδα και μωρά, ενώ αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Όπως τόνισε ο κ. Ράγκος, τα τρία σχέδια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η άμεση κατανομή των προσφύγων από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου, η επέκταση και συμπτύξεις των πρoσφύγων στις υπάρχουσες δομές και τέλος η δημιουργία καινούργιων δομών.

Οι δομές φιλοξενίας προσφύγων κοντά στη Θεσσαλονίκη είναι πλήρεις και φιλοξενούν 500-600 πρόσφυγες. Από αυτές τις δομές έχουν μεταφερθεί πρόσφυγες στο camp στην Αλεξάνδρεια, στο οποίο φιλοξενούνται 500 άτομα, ενώ έχει ανοίξει και δομή στον Βόλο, στην οποία μένουν 150 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο περιφερειακός συντονιστής Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε ότι «οι δομές των Διαβατών και των Λαγκαδικίων, που είναι κοντά στην πόλη μας είναι αυτές που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πληθυσμό αυτή την στιγμή. Είμαστε σε μία συνεχή εκπόνηση σχεδίων για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τον κόσμο και να τους πάμε σε δομές. Κάνουμε οργανωμένες μεταφορές από αυτές τις δομές σε άλλες, όπως στην Αλεξάνδρεια, όπου και αυξήσαμε την δυναμικότητα της δομής κατά 50%. Ανοίξαμε τον Βόλο, οπότε στείλαμε και εκεί κόσμο».

Ερωτηθείς για τον αν θα ανοίξει νέα δομή στη Θεσσαλονίκη ανέφερε «δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη. Υπάρχουν σχέδια για αυτό. Τα σχέδια δεν εκπονούνται με την έννοια της προχειρότητας, δηλαδή υπάρχουν εδώ και καιρό. Εξετάζεται σε άλλο επίπεδο. Εξετάζονται με βάση κριτήρια επιλεξιμότητας. Δεν θέλουμε να επανέλθουμε σε μία απόφαση που να μας δεσμεύει για τον βαθμό υποδοχής».

Αναφορικά με την περίθαλψη των προσφύγων σημείωσε ότι οι δομές φιλοξενίας είναι σε θέση να κάνουν και τις παραπομπές σε συστήματα υγείας. «Είμαστε σε άμεση επαφή με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με το υπουργείο Υγείας. Οποιαδήποτε ανάγκη είχαμε ήταν εκεί. Θεωρώ ότι ήταν μεμονωμένα ζητήματα», τόνισε.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης επεσήμανε την ανάγκη να ανοίξουν νέοι χώροι υποδοχής προσφύγων. «Έχουμε αυξημένες ροές από τον Έβρο, οι οποίες έρχονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα θέμα, που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για να μην δούμε σκηνές σαν αυτές που είδαμε πριν δύο μέρες στην πλατεία Αριστοτέλους, που πραγματικά δεν τιμούν κανέναν. Αυτό που ζητάμε ως δήμος Θεσσαλονίκης και πιέζουμε να γίνει είναι να ανοίξουν και νέοι χώροι υποδοχής αυτών των ανθρώπων διότι τα camp, τα οποία λειτουργούν και στην Αλεξάνδρεια, στα Λαγκαδίκια και στα Διαβατά η πληρότητά τους έχει φτάσει στο 100%, άρα αυτές τις ροές πρέπει κάπως να τις απορροφήσουμε. Βούληση μας είναι να προκαλέσουμε και μία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης του πραγματικού προβλήματος. Βούληση του υπουργείο είναι να ανοίξει και άλλα camps, τα οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμη που είναι. Στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα υπάρχουν πολλοί χώροι, οι οποίοι με απλές παρεμβάσεις μπορούν να δέχονται περιστατικά εκτάκτου ανάγκης, όπως στρατόπεδα που είναι κλειστά και ακίνητα, που είναι εγκαταλελειμμένα» είπε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ΜΚΟ, οργανώσεις, εθελοντές της Θεσσαλονίκης, ο δήμος Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Δείτε τα videos:

Πηγή: thestival.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης