Η ανάγκη της λήψης μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του φαινομένου των πυρκαγιών επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, σε ευρεία σύσκεψη πολιτικής προστασίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο δημαρχείο Χανίων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται σε θέματα πολιτικής προστασίας και όπως τόνισε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, «στόχος ήταν να εξετασθεί ο βαθμός ετοιμότητας και συνεργασίας των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων, να γίνει καταγραφή των όποιων προβλημάτων υπάρχουν και να επικαιροποιηθεί ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση πυρκαγιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύσκεψη αφορούσε τον Καλλικρατικό δήμο Χανίων και όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ο κ. Βάμβουκας, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αναβάθμισης και επικαιροποίησης των χώρων καταφυγής πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, ο δήμος θα προχωρήσει στην τοποθέτηση συστήματος θερμικών καμερών στο δασάκι του Αγίου Ματθαίου καθώς και σε άλλες περιοχές για την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση εντοπισμού ίχνους πυρκαγιάς.

Ακόμα σύμφωνα με τον δήμαρχο υπήρξε καθαρισμός κτιρίων του δήμου που δεν χρησιμοποιούνται και έχουν αυλές, ενώ έγινε και αποψίλωση αλσύλλιων. Όπως ακόμα τόνισε ο δήμαρχος Χανίων θα γίνει εκ νέου έλεγχος των πυροσβεστικών κρουνών στην παλιά πόλη και θα προχωρήσει η ενίσχυση του δικτύου πυροσβεστικών κρουνών και σε άλλα σημεία των Χανίων, όπως η περιοχή του δημοτικού κήπου και του πάρκου ειρήνης και φιλίας.

Κατά τη σύσκεψη οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη, αύξησης των περιπολιών όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι στο τρία καθώς και της αύξησης των περιπολιών σε περιοχές που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών είναι μεγαλύτερος. Ζήτησαν ακόμα ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων της πόλης με γερανοφόρο όχημα, ενώ έθεσαν και το θέμα της από αέρος ενίσχυσης με ελικόπτερο τύπου «Έρικσον», που θα σταθμεύει στην Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σύσκεψη τέθηκε και το πρόβλημα με τις ανεξέλεγκτες χωματερές που δημιουργούνται με την παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων από ιδιώτες και που μπορούν να αποτελέσουν εστίες για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης