Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Άννα Χατζηγεωργίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό καθεστώς «ομηρίας» τελούν Έλληνες που ζουν στη Συρία και λόγω των τελευταίων –εμπόλεμων- εξελίξεων επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το κλίμα στην περιοχή είναι τεταμένο λόγω των συγκρούσεων που πραγματοποιούνται, η Ελληνική Πρεσβεία της Δαμασκού, τηρώντας ρόλο παρατηρητή, αντί να διευκολύνει τις πολίτες που θέλουν να επαναπατριστούν, αντιθέτως τους ενημερώνει ότι μπορούν να φύγουν μετά από 1,5 μήνα!

«Όμηρος» στο Αλέπο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον δικό του Γολγοθά ανεβαίνει ένας Έλληνας υπήκοος της περιοχής, ο οποίος επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα μας το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Ιωσήφ Ντακάκ κατοικεί στο Αλέπο μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία ανήλικα παιδιά τους. Βλέποντας την κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, αποφάσισε να εγκαταλείψει την περιοχή, να πάρει την οικογένειά του και να γυρίσει στην Ελλάδα.

Επικοινωνώντας με την πρεσβεία της Δαμασκού προκειμένου να διευθετήσει το ζήτημα και να προμηθευτεί τα απαραίτητα έγγραφα (να θεωρήσει τα διαβατήρια των παιδιών του και της γυναίκας του, η οποία είναι συριακής καταγωγής), άκουσε εμβρόντητος τον αρμόδιο υπάλληλο να του λέει ότι θα πρέπει να πάρει σύσσωμη την οικογένεια του και να μεταφερθεί από το Αλέπο στη Δαμασκό και μάλιστα όχι τώρα αλλά σε 1,5 μήνα!

Δηλαδή να πάει οικογενειακώς σε μία πόλη στην οποία καθημερινά σημειώνονται πολεμικές συγκρούσεις.

Τα ευτράπελα όμως δεν σταματούν εδώ. Ο κ. Ντακάκ προσπαθώντας να βρει λύση στο πρόβλημα του, επικοινώνησε και με το ελληνικό προξενείο της περιοχής, προκειμένου να ζητήσει τη συμβουλή του πρόξενου. Δεν τον βρήκε διότι απουσίαζε.

Από τον Άννα στον Καϊάφα

Σε μπαλάκι έχουν μετατρέψει οι υπεύθυνοι τις ευθύνες για την εύρεση λύσης αναφορικά με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στη Συρία.

Η zougla.gr επικοινώνησε με το προξενείο στο Αλέπο, ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή αφού η τηλεφωνική κλήση έμεινε αναπάντητη.

Παράλληλα, καλέσαμε και την πρεσβεία στη Δαμασκό, υπάλληλος της οποίας τόνισε ότι αρμόδιο για την ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στη Συρία είναι το υπουργείο Εξωτερικών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι  την κατάσταση, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο, η αναστολή της λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στη Δαμασκό που δρομολογεί το ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο -όπως αναφέρει- συνεχούς αξιολόγησης της κατάστασης στη χώρα. Καλέσαμε στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εξωτερικών για περεταίρω διευκρινίσεις, η τηλεφωνική κλήση όμως δεν απαντήθηκε. Ποτέ.

Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών

Σε νεότερη επικοινωνία της zougla.gr με το ΥΠΕΞ υπήρξαν όλες οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι το θέμα του κ. Ντακάκ αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων που δεν μπορούν για ευνόητους λόγους να προμηθευτούν διαβατήρια, θα διευθετηθεί.

Ο πρόξενος επέστρεψε πριν από λίγες μέρες στη Δαμασκό και σύμφωνα με το ΥΠΕΞ βρίσκεται καθοδόν προκειμένου να παραδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα στους Έλληνες πολίτες. Οι παράγοντες του υπουργείου χαρακτήριζαν δύσκολη τη μετάβαση του Έλληνα πρόξενου, επεσήμαναν ωστόσο ότι η υπόθεση επαναπατρισμού θα έχει άμεσα αίσιο τέλος.

Ακούστε τι δήλωσε στο zougla radio, η μητέρα του κ. Ντακάκ, Μαρία Γεωργίου:

Παρακολουθήστε τι περιέγραψε ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Α. Κούτσης, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο zougla radio:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης