Με κεντρικά συνθήματα «Η Ευρώπη φρούριο δολοφονεί, θα μας σώσετε;» και «η διάσωση δεν είναι έγκλημα», πρόσφυγες, αλληλέγγυοι/ες , συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται γύρω από τα προσφυγικά ζητήματα, καθώς και αντιεξουσιαστικές και αριστερές συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος διαμαρτυρόμενοι για την ποινικοποίηση των διασώσεων προσφύγων στη Μεσόγειο από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε κοινό κάλεσμά τους: «Ο Σαλβίνι δοκιμάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: η Ιταλία αγνοεί τις επείγουσες κλήσεις των πλοιαρίων που βρίσκονται σε κίνδυνο στην θάλασσα, αρνείται πρόσβαση στα λιμάνια της και απειλεί να στείλει διασωθέντες πίσω στη Λιβύη. Ευρωπαίοι πολιτικοί όπως ο Seehofer, o Salvini και ο Kurz συστηματικά εμποδίζουν τις οργανώσεις διάσωσης στην θάλασσα και συνειδητά συνδέονται με τους θανάτους πολλών περισσότερων ανθρώπων».

Στο πλαίσιο του διεθνούς κινήματος ‘’SEEBRÜCKE” (Θαλάσσια Γέφυρα), που υποστηρίζεται από πολλές κοινωνικές συμμαχίες, συλλογικότητες και άτομα, οι συγκεντρωμένοι φόρεσαν πορτοκαλί μπλούζες, αναδεικνύοντάς το σε επίσημο χρώμα αυτής της πανευρωπαϊκής καμπάνιας, συμβολίζοντας παράλληλα το χρώμα των σωσιβίων. Μάλιστα προχωρώντας και σε άλλες συμβολικές κινήσεις, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, «ξάπλωσαν» στην Πλατεία Συντάγματος, αναπαριστώντας τα πτώματα, τους πνιγμένους μετανάστες στη Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τυλιγμένοι γύρω από ένα μεγάλο πανό βροντοφώναξαν, «να χτίσουμε γέφυρες, όχι τοίχους» εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτι τους και απαιτώντας «τη δημιουργία ασφαλών οδών για τους πρόσφυγες, τη άρση της ποινικοποίησης της θαλάσσιας διάσωσης και την αποδοχή των προσφύγων με την αποδοχή των ανθρώπινων και κοινωνικών τους δικαιωμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης