Μέχρι στιγμής οι 40 συνολικά Ελληνίδες που υποβλήθηκαν σε επέμβαση προσθήκης των εμφυτευμάτων Poly Implant Prothese (PIP), δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αναφέρει ο ΕΟΦ.

Ο Οργανισμός, έχοντας εντοπίσει τους παραλήπτες των προβληματικών εμφυτευμάτων, είναι σε επικοινωνία τόσο με τους γιατρούς, όσο και με τα άτομα που τα χρησιμοποίησαν προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ανεπιθύμητων συμβάντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρινίζεται ότι όσες γυναίκες το επιθυμούν μπορούν να μην τα αφαιρέσουν, ωστόσο σε περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα, με κίνδυνο ρήξης του ενθέματος θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στην αφαίρεσή τους, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους ιατρούς.

Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο κάλυψης του κόστους αλλαγής των εμφυτευμάτων, για όσες γυναίκες τα χρησιμοποίησαν λόγω μαστεκτομής και όχι για λόγους αισθητικής.

Ο ΕΟΦ και σε συνεννόηση με την Επιστημονική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, εισηγείται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) την αυστηρή εφαρμογή της νέας εγκυκλίου προς τους γιατρούς και τα κέντρα που έχουν χρησιμοποιήσει τα εμφυτεύματα αυτά για την εφαρμογή των διεθνών και ευρωπαϊκών οδηγιών.

β) την υποχρεωτική γνωστοποίηση στον ΕΟΦ, οποιονδήποτε ανεπιθύμητων παρενεργειών που παρουσιάστηκαν σε άτομα που έχουν υποστεί εμφύτευση στήθους, ανεξάρτητα εμφυτεύματος.
γ) τη δημιουργία μητρώου πράξεων εμφυτεύσεων στήθους στην αρμόδια Επιστημονική Εταιρεία που θα καταγράφονται υποχρεωτικά όλες οι σχετικές πράξεις.

δ) τη συνεχή προσαρμογή των οδηγιών αυτών στις αντίστοιχες διεθνείς οδηγίες και κυρίως στις οδηγίες της Επιστημονικής Επιτροπής στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναμένονται να εκδοθούν στο τέλος του Ιανουαρίου 2012.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης