Συνεχίζουν οι ιεράρχες να αμφισβητούν τους χειρισμούς του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο προσύμφωνο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ξεκαθαρίζουν ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Ιδιαίτερη αίσθηση, πάντως, προκαλεί η τοποθέτηση του μητροπολίτη Σπάρτης, Ευστάθιου, ο οποίος σπάνια εκφέρει λόγο δημοσίως και ήταν ένας από τους διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου όταν τελικά εκλέχθηκε το 2008 ο κ. Ιερώνυμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μητροπολίτης Σπάρτης: Δεν είχα φανταστεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα μας ανακοίνωνε τετελεσμένα από την τηλεόραση

Την έκπληξη την οποία ένιωσε όταν ενημερώθηκε από τηλεοράσεως για την συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού περιέγραψε ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Σπάρτης.

«Ήξερα ότι είχαν επικοινωνία, πολλές φορές με τον πρωθυπουργό της χώρας. Συζητούσαν διάφορα πράγματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία… αλλά ότι θα έφταναν σε αυτό το σημείο τετελεσμένα γεγονότα να τα παρουσιάσουν εν αγνοία της Ιεραρχίας δεν μπορούσα να το φανταστώ» είπε ο μητροπολίτης Σπάρτης που συμπλήρωσε πως ακόμη και τώρα «… ενώ έχει περάσει από τότε μια εβδομάδα, δεν μπορούμε να φανταστούμε αυτό το οποίο έγινε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο κ. Ευστάθιος ο οποίος είχε διεκδικήσει τον θρόνο των Αθηνών αλλά ουδέποτε διεκδίκησε τη θέση του «αντιπάλου» του Αρχιεπισκόπου εντός της Ιεραρχίας αυτή τη φορά ήταν εξαιρετικά αυστηρός στην κρίση του.

«Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν άριστες και συζητούσαν διάφορα θέματα όπως αυτό άλλωστε είναι αυτονόητο. Τι θα πάνε να κάνουνε όταν συναντιούνται, καφέ θα πιούνε μόνο; Ένα κέρασμα θα επακολουθήσει; Συζητούν θέματα σαν υπεύθυνοι άνθρωποι δύο μεγάλων φορέων, δυο μεγάλων πνευματικών μεγεθών θα έλεγα, ο ένας επικεφαλής της Εκκλησίας ο άλλος επικεφαλής της Πολιτείας αυτά τα οποία αφορούν τον χώρο τους και κυρίως τον λαό μας. Όμως το τονίζω ξανά ότι θα έβγαιναν στην τηλεόραση να πουν τετελεσμένα γεγονότα δεν το είχα φανταστεί» είπε με νόημα.
Μάλιστα υπενθύμισε πως στην Εκκλησία υπάρχει η Σύνοδος και δεν λειτουργεί υπό το καθεστώς της ενός ανδρός αρχής.

Για τον μητροπολίτη Ευστάθιο η αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών αποτελεί «κόκκινη γραμμή»

Μητροπολίτης Σπάρτης: Να σβηστεί το ουδετερόθρησκο από το Σύνταγμα

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η περιγραφή της συνάντησης που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Ευστάθιος μαζί με δυο ακόμη μητροπολίτες, δέκα ημέρες προ της ανακοίνωσης στο Μαξίμου, σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση.

Φαίνεται, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο μητροπολίτης Σπάρτης, πως ο Αρχιεπίσκοπος ήταν γνώστης της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του άρθρου 3 και την εισαγωγή της φράσης περί της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και σύμφωνα με την περιγραφή, την είχε αποδεχθεί.

«Έφερε ένα χαρτί στα χέρια του και λέει έχω δυο προτάσεις να κάνω και θέλω τη γνώμη σας. Διαβάζει και λέει από εδώ και στο εξής το κράτος θα είναι ουδετερόθρησκο, τελεία. Από κάτω επαναλαμβάνει επακριβώς τα λόγια τα οποία είναι γραμμένα στο 3ο άρθρο του Συντάγματος, δεν διαφέρει σε τίποτα από το προηγούμενο» είπε στη συνέντευξη του ο μητροπολίτης Σπάρτης ο οποίος εξέφρασε άμεσα την αντίθεση του.

«Όταν το άκουσα, λέω Μακαριώτατε αυτή η σειρά πρέπει να σβήσει να διαγραφεί, αυτή σημαίνει μια βόμβα μεγατόνων (…) με πάρα πολλές επιπτώσεις τις οποίες τούτη τη στιγμή δεν μπορούμε να φανταστούμε».

Μάλιστα ο κ. Ευστάθιος υποστήριξε πως από τη στιγμή εκείνη μέχρι σήμερα έχει βρει 35 περιπτώσεις που επηρεάζουν σημαντικά θέματα όπως σύμβολα κτλ. «Ας τα χαρακτήρισε εκείνο το βράδυ ο πρωθυπουργός ότι είναι γελοιότητες. Δεν είναι γελοιότητες, είναι τα πραγματικά αποτελέσματα η συνέπεια του χαρακτηρισμού του κράτους ως ουδετερόθρησκο. Αφού είναι ουδετερόθρησκο τι δουλειά έχει η εικόνα στα δικαστήρια και στα σχολεία;».

Μητροπολίτης Μαντινείας: Αλιβάνιστοι κυβερνώντες θέλουν να κάνουν την Εκκλησία, σωματείο

Κάθετα αντίθετος στη συμφωνία Αρχιεπισκόπου –πρωθυπουργού δήλωσε ένας ακόμη μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκ των παλαιών της Ιεραρχίας αλλά και εξ αυτών που παραδοσιακά έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο.

Μιλώντας σε ενορία της επαρχίας του κατά τον Εσπερινό της εορτής της Αγίας Αικατερίνης, ο μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος δεν έκρυψε την απόλυτη διαφωνία του με τις αλλαγές στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους που εισάγουν, τόσο η αναφορά στην θρησκευτική ουδετερότητα της Πολιτείας στο νέο Σύνταγμα όσο και η συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για προσπάθεια ευτελισμού της Εκκλησίας.

Τα περί μισθοδοσίας του κλήρου και η εκκλησιαστική περιουσία είναι η κορυφή του παγόβουνου είπε με νόημα ο μητροπολίτης Αλέξανδρος, οποίος τόνισε πως «το βάθος είναι, ο ευτελισμός της Εκκλησίας. Να γίνει η Εκκλησία -αφού το κράτος έτσι λέει- αυτή που είναι ο πυλώνας ο δεύτερος της ελληνικής πολιτείας να γίνει απλώς ένα σωματείο…».

Ο μητροπολίτης που υποστήριξε πως η Εκκλησία δεν είναι σωματείο αλλά «…η δημιουργός του κράτους και τροφός του Γένους…» καταδίκασε τις επιθέσεις που δέχονται οι κληρικοί υποστηρίζοντας πως Εκκλησία είμαστε όλοι.

«Και ποιοι αποτελούν την Εκκλησία εμείς οι παπάδες; Έτσι κυκλοφορεί στον κόσμο. Όχι!» είπε ο μητροπολίτης Μαντινείας και συμπλήρωσε «Εκκλησία είμαστε όλοι όσοι έχουμε βαπτιστεί στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και ομολογούμε πίστη στον Ιησού Χριστό».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο μητροπολίτης Αλέξανδρος απέδωσε την άγνοια των κυβερνώντων για τα εκκλησιαστικά πράγματα στο γεγονός πως είναι «αλιβάνιστοι» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Δεν γνωρίζουν καν πως να σταθούν στην Εκκλησία όταν έρχονται στις επίσημες τελετές» υποστήριξε, για να συμπληρώσει πως «Έρχεται η Κυβέρνηση σήμερα και λέει «όχι θα χωρίσουμε και η Εκκλησία θα μπει στο περιθώριο». Δεν σκεπτόμαστε τι έκανε η Εκκλησία όλα τα χρόνια αυτά δεν μας ενδιαφέρει η Εκκλησία εμείς θέλουμε να τη διώξουμε από πάνω μας και γίνονται αυτές οι αναταράξεις τώρα και οι συζητήσεις και ο κάθε αρμόδιος αναρμόδιος έχει μια ιδέα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο μητροπολίτης Μαντινείας ήταν εξ αυτών που απέφυγαν να τοποθετηθούν στην συνεδρίαση της Ιεραρχίας δημιουργώντας την εντύπωση πως ενδεχομένως να συμφωνούσε με τον αρχιεπίσκοπο, κάτι το οποίο όμως τελικά δεν ισχύει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης