Συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή του Πετρωτού Φθιώτιδας, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε τις μεταμεσονύχτιες ώρες της 8ης Αυγούστου, σε δύσβατο σημείο πλησίον των ορίων με το νομό Λάρισας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο του εδάφους βοηθούν στο να συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη και ήδη έχει επεκταθεί σε δύο μέτωπα, εκ των οποίων το ένα είναι αρκετά μεγάλο. Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να προσεγγίσουν το μέτωπο από εδάφους.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 38 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 2 ομάδες της ΕΜΟΔΕ, με τη βοήθεια εναέριων μέσων (PZL, Air Tractor και Canader), ενώ ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις και από τη Λάρισα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και τα πράγματα ήταν πολύ καλά το πρωί, οι ισχυροί άνεμοι αναζωπύρωσαν και χώρισαν το μέτωπο στα δύο με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να μπει και σε σημείο του βουνού που δεν είχε καεί το 2020.

Οι ρίψεις από αέρος είναι συνεχείς από τράκτορες, Canadair και ελικόπτερα, ωστόσο οι φλόγες βρίσκουν σύμμαχο τον αέρα και συνεχίζουν να κατακαίουν το βουνό, μακριά πάντως από κατοικημένη περιοχή.

Την ίδια ώρα γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια από τις επίγειες δυνάμεις να προσεγγίσουν τα μέτωπα σε κατάλληλα σημεία προκειμένου να τα οριοθετήσουν. Έχουν να αντιμετωπίσουν όμως και τις συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου που επιτρέπει στις φλόγες να συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει απασχολήσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο παρελθόν δεκάδες φορές για παρόμοια συμβάντα. Περιέργως οι πυρκαγιές ξεκινούν από συγκεκριμένο σημείο κι ανάλογα με τη φορά του ανέμου, αναστατώνουν είτε το Πετρωτό, είτε τα Φάρσαλα με το Ναρθάκι. Ξεκινούν επίσης όλως περιέργως τη συγκεκριμένη περίοδο και τις περισσότερες φορές σε ημέρες και ώρες που δεν είναι δυνατόν να πετούν αεροπλάνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης