Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκε το διθέσιο αεροσκάφος του εκπαιδευόμενου Ιρακινού πιλότου, ένα εικοσιτετράωρο από τη στιγμή που επικοινώνησε για τελευταία φορά με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της σχολής εκπαίδευσης Egnatia Aviation, ο πιλότος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κοζάνης για τη σόλο πτήση του στις 11:20 το πρωί της Κυριακής. Με βάση πληροφορίες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, επρόκειτο να πετάξει πάνω από τα Ιωάννινα, χωρίς να προσγειωθεί, και να επιστρέψει στην Κοζάνη, όπου βρίσκεται η έδρα της σχολής. Ο πιλότος επικοινώνησε για τελευταία φορά με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου «Βασιλεύς Πύρρος» στις 12:28 και στη συνέχεια τα ίχνη του χάθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του πιλότου επικεντρώνονται στο Ζαγόρι, όπου κάτοικοι είπαν ότι άκουσαν τον ήχο μονοκινητήριου αεροσκάφους. Ωστόσο ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος για τα σωστικά συνεργεία, λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν εκεί. Αυτό που δυσκολεύει την επιχείρηση διάσωσης είναι η πυκνή ομίχλη που σκεπάζει την περιοχή και όχι η χιονόπτωση. Κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν στο zougla.gr επισήμαναν ότι «ο καιρός είναι τόσο άσχημος που είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει κάποιος αν έχει πέσει εδώ το αεροπλάνο».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εκπαιδευτική σόλο πτήση του Ιρακινού ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για έναν άπειρο πιλότο, ο οποίος κλήθηκε να πετάξει πάνω από τον ορεινό όγκο της Πίνδου σε συνθήκες που ήταν δύσκολες ακόμα και για πιο έμπειρους ιπτάμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγνοούμενος πιλότος είναι ένας από τους δεκάδες Ιρακινούς που εκπαιδεύονται στην Egnatia Aviation για να στελεχώσουν την Iraqi Airways και, σε δεύτερο χρόνο, την πολεμική αεροπορία της χώρας. Τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι 18 πιλότοι ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους και άλλοι 65 βρίσκονταν στο τέλος της πρώτης φάσης της.

Πρόκειται για μία εκπαίδευση διάρκειας 18 μηνών, η οποία περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα και πτήσεις, με εκπαιδευτή και σόλο, μέχρι τη στιγμή που ο νέος πιλότος θα συμπληρώσει τις απαραίτητες ώρες για να πάρει το δίπλωμά του.

Η  Iraqi Airways δεν είναι η μοναδική εταιρεία από τις αραβικές χώρες που στέλνει τους υποψήφιους πιλότους της στην Egnatia Aviation για εκπαίδευση. Η σχολή συνεργάζεται επίσης με την Oman Air, την Kuwait Airways, τη Flydubai και την Gulf Air.

Από την ίδρυσή της, το 2006, έχει εκπαιδεύσει περίπου 2.300 πιλότους από 57 χώρες, ενώ κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικές ώρες πτήσης ξεπερνούν τις 20.000.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης