Φωτογραφίες – Video: Νίκος Χριστοφάκης

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Εύβοια μετά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και η τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πυρκαγιά παραμένει σε εξέλιξη, χωρίς ενιαίο μέτωπο με διάσπαρτες εστίες. Μέχρι στιγμής η πυρκαγιά έχει καταστρέψει 12.000 στρέμματα και έκαψε 70 με 80 αιγοπρόβατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 8.00 το πρωί, ο δήμαρχος Ψαχνών Γ. Ψαθάς, δήλωσε στο ΑΠΕ, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα φωτιάς στην Εύβοια σε απόσταση 3 χλμ. από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, και σημείωσε ότι είναι ισχυρή η παρουσία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σύντομα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο. Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από και προς τη βόρεια Εύβοια, για την οποία χθες -για λόγους ασφαλείας- είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 8.45, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός, μιλώντας στο ΑΠΕ, σημείωσε πως δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα φωτιάς στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πυρκαγιά θα έχει κατασβεστεί πλήρως έως τις 10-11 π.μ.

Στη μάχη συμμετείχαν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα,70 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 204 άτομα από τις ένοπλες δυνάμεις, 20 βυτιοφόρα, 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 μηχανήματα έργου.


Από το πρωί ξεκίνησε και η ρίψη νερού με εναέρια μέσα. Το πρωί της Δευτέρας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανέφερε πως «Δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο, αλλά αναζωπυρώσεις». «Είναι πολύ καλύτερη η εικόνα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, αλλά είχαμε μια πολύ δύσκολη και μακρά νύχτα» σημείωσε, απευθύνοντας ένα «ευχαριστώ» στους πυροσβέστες και σε όσους συνέδραμαν στην αντιμετώπιση των πύρινων εστιών.

Το βράδυ της Κυριακής, ο δήμος Διρφυών-Μεσσαπίων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεδομένης της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας της κατάστασης, συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Παράλληλα, η περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε πως συνδράμει το πυροσβεστικό σώμα, ύστερα από σχετικό αίτημά του, συμβάλλοντας στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια. Συγκεκριμένα, η περιφέρεια Αττικής διέθεσε πλατφόρμα για τη μεταφορά βαρέως τύπου χωματουργικού μηχανήματος.

Χτες, Κυριακή, ολοκληρώθηκε η εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι. Επίσης, εκκενώθηκε το Μοναστήρι της Παναγιάς της Γοργοεπήκοου και, προληπτικά, μία κατασκήνωση στην περιοχή Δάφνη, αρκετά μακριά από το μέτωπο της φωτιάς.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού άφησε ο δήμαρχος Εύβοιας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Η φωτιά εκδηλώθηκε στις τρεις το μεσημέρι σε ένα σημείο περίεργο πλησίον του δρόμου, όπου δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα, αυτό μας προβληματίζει», ανέφερε.

Μόλις έπεσε η νύχτα και τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς. Το μέτωπο που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντοδεσπότι φούντωσε και διασπάστηκε.

Αν και μετά τις 20:00 οι άνεμοι είχαν πέσει σημαντικά, στην περιοχή υπήρχαν αναζωπυρώσεις. Το έδαφος όπου έκαιγε το μέτωπο ήταν σε χαράδρα σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις και έτσι η πυρκαγιά «ξέφυγε».

Οι συχνές αλλαγές στην κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων υποχρέωσαν τους υπευθύνους να εκκενώσουν και τους κατοίκους από τον Σταυρό. Συνολικά μετακινήθηκαν περίπου 500 άτομα προς τα Ψαχνά τα οποία έμειναν σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Στην περιοχή συνδράμουν δυνάμεις από Ήπειρο, Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά, ενώ επί τόπου ήδη βρίσκονται περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα όπως επίσης και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης