Σημαντική μεταβολή παρουσιάζει ο καιρός στη χώρα μας ήδη από το πρωί της Πέμπτης, με βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές, εξαιτίας ενός οργανωμένου συστήματος χαμηλών πιέσεων το οποίο κινείται από την Αδριατική. Το σύστημα αυτό, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα μετεωρολογικά μοντέλα,  αναμένεται να κινηθεί αργά πάνω από την Ελλάδα δίνοντας έντονα φαινόμενα κατά τόπους.

Δείτε live πως κινείται η κακοκαιρία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από τις νυκτερινές ώρες της Πέμπτης προς Παρασκευή νέο μέτωπο ισχυρών βροχών και καταιγίδων (συνοδεία τοπικών χαλαζοπτώσεων) θα «σαρώσει» τη χώρα από τα βορειοδυτικά, αργά κινούμενο κατά τη διάρκεια της Παρασκευής προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το μέτωπο αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ μετά τη διέλευσή του η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχής έως και τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής και οι περιοχές όπου περιμένουμε τα ισχυρότερα φαινόμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται ότι στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονα φαινόμενα συμπεριλαμβάνονται ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης (κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή), καθώς επίσης ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας (τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής).

Αναλυτικά για την Παρασκευή, καταιγίδες σε αρκετές περιπτώσεις έντονου χαρακτήρα, προβλέπεται να εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην Στερεά Ελλάδα, στη Μακεδονία, στη Θράκη, στη Θεσσαλία, στο βόρειο και στο ανατολικό Αιγαίο.

Σημειώνεται πως σε πολλές περιοχές (ιδιαίτερα στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά Ελλάδα) τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να σημειωθούν σε μεγάλη έκταση και για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων να είναι πολύ αυξημένος. Οι καταιγίδες, ενδέχεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις.

Για το Σάββατο, αναμένεται να εκδηλωθούν καταιγίδες  κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου, σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας, με τάση υποχώρησης. Από τις βραδινές ώρες όμως ενδέχεται να εκδηλωθούν εκ νέου βροχές και καταιγίδες σε περιοχές του Ιονίου και της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Όσον αφορά στην Αττική, βροχές και παροδικές καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.  Σημειώνεται πως τα φαινόμενα ενδέχεται να έχουν παροδικά έντονο χαρακτήρα σε κάποιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθένηση στα χερσαία τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 22 έως 27 βαθμούς.

Kαιρικές συνθήκες στα Δυτικά Προάστια της Αττικής την Παρασκευή

Η θερμοκρασία την Παρασκευή θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 9 έως 17 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 22, στην Κεντρική Ελλάδα από 16 έως 26 βαθμούς, στην Ήπειρο από 15 έως 25, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 17 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 28, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 25 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 17 έως 27 βαθμούς, αλλά στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρικές συνθήκες στα Βόρεια Προάστια της Αττικής την Παρασκευή

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία σε πολλές περιοχές σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν τα βορειοδυτικά πελάγη όπου θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πάντως οι άνεμοι στα περισσότερα τμήματα του Αιγαίου θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. Βορειοδυτικό ρεύμα εντάσεων 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ θα επικρατήσει στο Ιόνιο.

Καιρικές συνθήκες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή

Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή περιμένουμε βροχές ή καταιγίδες κατά περιόδους, με τοπικά έντονα φαινόμενα. Από τις απογευματινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Simeteo, Meteoclub, Forecastweather
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης