Μαραθώνια είναι η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό η οποία ξεκίνησε στις 13.30 και συνεχίζεται σύμφωνα με πληροφορίες σε υψηλούς τόνους με την γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στην εισήγησή της να προτείνει να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το 1/3 της πολεοδομήσιμης έκτασης του Ελληνικού.

Το ΚΑΣ όπου εισηγήτριες είναι η Έλ. Κουντούρη, η Σ. Χούλια και η Καπελώνη κλήθηκε να αποφασίσει για:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Έγκριση ή μη κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.
  • Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο).

Σημειώνεται, πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζητά να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και ένα μεγάλο κομμάτι των όμορων δήμων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από την πλευρά του έχει επεσημάνει ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν έχει περιορισμούς δόμησης. Κατά συνέπεια, δεν εμποδίζεται η εκτέλεση του έργου. Αντιθέτως, συνεπάγεται αυστηρή παρακολούθηση των εργασιών και όταν προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα θα αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης