Σε κοινές διαπιστώσεις όσον αφορά στις πολιτικές, την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα στις δύο χώρες κατέληξαν στελέχη της ΓΣΕΕ και της συνομοσπονδίας ανεξάρτητων συνδικάτων Βουλγαρίας (CITUB), σε συνάντησή τους, μετά το πέρας των εργασιών του συντονιστικού συμβουλίου της CITUB (τριτοβάθμια συνδικαλιστική ομοσπονδία της Βουλγαρίας), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της CITUB Plamen Dimitrov εστίασε ιδιαίτερα στις συνθήκες εργασίας των Βουλγάρων μεταναστών στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι ένα «σύμβολο» του αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα είναι και η Κ. Κούνεβα και ότι η περίπτωσή της «απέδειξε τη συμπαράσταση της ελληνικής κοινωνίας». Παράλληλα, σημείωσε ότι οι περίπου 200.000 Βούλγαροι μετανάστες στην Ελλάδα εργάζονται κυρίως στους τομείς της οικοδομής, της γεωργίας και του τουρισμού και ότι παρατηρείται μια διαφοροποίηση στις αμοιβές τους ανά περιοχή, που κυμαίνεται από αναφορές εργαζομένων «γύρω στα 450 ευρώ μηνιαίως στη Θεσσαλονίκη, 600 ευρώ στην Αθήνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό αφορά περίπου ένα 20% των εργαζομένων Ελλήνων ή μεταναστών, που αμείβονται με τα 561 ευρώ, που επιβλήθηκαν με νόμο, εάν αφαιρεθούν οι κρατήσεις. Δεν παρατηρείται διαφορά μεταξύ εργαζομένων Ελλήνων και Βουλγάρων που αμείβονται με τις συλλογικές συμβάσεις» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Οι παρευρισκόμενοι εστίασαν επίσης στα θέματα της υψηλής ανεργίας, της «μαύρης» εργασίας, στις συνθήκες απασχόλησης, καθώς και στα ζητήματα της διασυνοριακής συνδικαλιστικής συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκαν στη συνεργασία που από το 2009 έχουν ξεκινήσει η ΓΣΕΕ και η CITUB για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα είναι κοινά, έχουμε μια νεοφιλελεύθερη επίθεση στα δικαιώματα και στα εισοδήματα» τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη συμπαράστασή του στους εργαζομένους της ΔΕΗ εξέφρασε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων (CITUB) Plamen Dimitrov, αναφερόμενος και στην εμπειρία της χώρας του από τις ιδιωτικοποιήσεις εταιριών ρεύματος από το 2000 και μετά, σε σχέση με τα εργασιακά και με τα τιμολόγια του ρεύματος.

«Η εμπειρία που έχουμε εμείς είναι αρνητική. Το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας είναι κρατικό βέβαια, π.χ. το Κοσλοντούι και τα μεγαλύτερα εργοστάσια και αυτά παράγουν το φθηνότερο ρεύμα. Αποδεικνύουν ότι τα κρατικά μπορεί να παράγουν φθηνότερη ενέργεια για όλους τους καταναλωτές. Οι ιδιωτικές εταιρείες πωλούν πιο ακριβά την ενέργεια και πληρώνουν μικρότερους μισθούς στους εργαζομένους. Και για το σύστημα ενέργειας και για τους καταναλωτές τα αποτελέσματα είναι αρνητικά» δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην απεργία της ΔΕΗ ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους της επιχείρησης και σημείωσαν ότι, σε περίπτωση που η απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ κριθεί παράνομη από το δικαστήριο, υπάρχει πρόθεση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των κινητοποιήσεών τους η ΓΣΕΕ και τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης